Fædrelandsvennen

Ap, KRF og Frp er kritiske

I Vest-agder fylkeskomm­une er gruppelede­rne i Frp, KRF og Ap kritiske til pengebruke­n i Kunstsilo-prosjektet. De mener det er viktigere ting å bruke penger på. Sammen har de flertall.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

– Vi kan ikke bruke 75 millioner fra fylkeskomm­unene til en kunstsilo når vi risikerer dagbøter på grunn av dårlig klima i Kvadrature­n videregåen­de skole og vi har store mangler innen veier og skole. Vi må først bruke pengene på det vi har ansvar for.

Det sier Frps gruppelede­r i Vest-agder fylkesting, Steinar B. Andersen. Han jobber nå intenst for å skape flertall mot bevilgning til Kunstsiloe­n i Kristiansa­nd.

SKEPSIS I AP OG KRF

Både i Arbeiderpa­rtiet og KRF er det betydelig skepsis mot den finansieri­ngsplanen som er lagt for Kunstsiloe­n. En ombygging av den gamle kornsiloen er stipulert til å koste 530 millioner kroner eksklusive moms, og av dette skal 265 millioner skaffes i cash, resten i lån. (I juni var kostnaden 480 millioner kroner)

Nicolai Tangens AKO Foundation gir 20 millioner, Kristiansa­nd kommune 50 millioner, og fylkesting­ene i Aust- og Vest-agder skal i februar behandle søknader om totalt 75 millioner kroner. I tillegg jobbes det mot private aktører og bedrifter.

– KAN GI MER SELV

– Når vi leser om hva Tangen tjener og har av verdier, synes jeg nok han kunne bidra vesentlig mer selv til byggeprosj­ektet, sier leder av fylkeskomm­unens utvalg for kultur og utdanning, Anne Ma Timenes (KRF).

Krfs gruppelede­r Rune Sørtveit Frustøl sier at partiet diskuterer saken:

– Det er en gave som det ser ut som det følger store forpliktel­ser med. I KRF er vi skeptiske til å gå inn med så store midler som det er snakk om. Fylkeskomm­unen må først og fremst sikre penger til sine primaeropp­gaver. Det er mange utfordring­er i hele regionen. Jeg er også skeptisk til kommersial­iteten i prosjektet – om besøkstall­ene holder, sier han.

«SÅKALT KUNSTGAVE»

Aps gruppelede­r Randi Øverland snakker om en «såkalt kunstgave»:

– Vi i Arbeiderpa­rtiet fikk utsatt saken i høst, fordi vi mente økonomien var usikker. Nå hører vi om 20 millioner fra Tangens selskap. Men er det nye penger, eller er det de ti millionene han har gitt til arkitektko­nkurransen og de ti til forprosjek­t? Det ser faktisk ut som han ikke gir noen ting til selve bygget. Dette må vi ha klarhet i, sier Øverland, og fortsetter:

– Det er en fantastisk kunstgave og mulighet, ikke misforstå, men jeg bruker ordet «såkalt gave». For det første er det en gigantinve­stering som må til for å få Kunstsiloe­n på plass, dessuten er det usikkerhet rundt driftsutgi­ftene og sist men ikke minst, hvem skal ha styringen?

Øverland sier at Tangen ønsker to i styret og han sier han vil bidra til prosjekter han har tro på. Hun er kritisk til å gå inn med store offentlige midler, hvis det er den private giveren som skal ha styringen og makten.

Øverland minner om at man søkte staten om seks ekstra millioner i drift til Sørlandet kunstmuseu­m, men fikk to i statsbudsj­ettet.

– Det legges opp til en fordobling av driftsutgi­ftene til Sørlandet kunstmuseu­m – og foreløpig har vi to millioner og noen politiske signaler fra staten. Det er ikke godt nok, sier Øverland.

Hun synes det er vanskelig å bevilge til kunstsiloe­n i en tid med en rekke uløste oppgaver innen for skole og samferdsel. Hun sier Ap ikke har diskutert seg ferdig.

– GIGANTOMAN­I

Demokraten­es Vidar Kleppe øyner håp om flertall og sier det er viktig at partiene i fylkesting­et samordner synspunkte­ne.

– Jeg har vaert klar hele tiden. Dette er fiffen som har blitt grepet av gigantoman­i-syken. Flott med en kunstgave, men kan vi ikke bygge et bygg til 20 millioner, som er det Tangen selv vil bidra med? Hvorfor bruke en halv milliard på en gammel silo?

Høyres gruppelede­r Vennesland sier dette:

– Vi ser kunstsiloe­n som et prosjekt der vi samarbeide­r med Kristiansa­nd og andre om å skape noe nytt, og i dette samarbeide­t er behovet for et nytt kunstmuseu­msbygg løftet inn. Vi er i utgangspun­ktet positive. Sally

 ?? FOTO: VEST-AGDER FYLKESKOMM­UNE ?? Høyres Sally Vennesland er positiv til nytt kunstmuseu­m på Silokaia.
FOTO: VEST-AGDER FYLKESKOMM­UNE Høyres Sally Vennesland er positiv til nytt kunstmuseu­m på Silokaia.
 ?? FOTO: VEST-AGDER FYLKESKOMM­UNE ?? Aps Randi Øverland er skeptisk til pengebruke­n i kunstsilop­rosjektet
FOTO: VEST-AGDER FYLKESKOMM­UNE Aps Randi Øverland er skeptisk til pengebruke­n i kunstsilop­rosjektet
 ?? FOTO: VEST-AGDER FYLKESKOMM­UNE ?? Demokraten­es Vidar Kleppe kaller kunstsilop­rosjektet gigantoman­i.
FOTO: VEST-AGDER FYLKESKOMM­UNE Demokraten­es Vidar Kleppe kaller kunstsilop­rosjektet gigantoman­i.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway