Fædrelandsvennen

Selger blir stevnet

Raset tett inntil husveggen gjorde firemannsb­oligen ubeboelig. Nå går den ene familiene rettens vei for å få hevet kjøpet av leilighete­n sin.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

– Vi forbereder en stevning som vil vaere klar i løpet av januar. Familien våger ikke å flytte tilbake, og krever kjøpet hevet, sier advokat Tony A. Vangen i advokatfir­maet Elden.

1. oktober i fjor forsvant grunnen tett inntil husveggen på en nesten nyoppført firemannsb­olig i Midtheilia i Songdalen, og huset ble stående tett inntil stupet. Tre måneder senere har eierne av de fire leilighete­ne fremdeles ikke kunne flytte tilbake. Lenge fikk de heller ikke hente ut de private eiendelene sine fordi ingen kunne garantere at det ikke ville gå nye ras.

Det er Sør-hus som nå trues med stevning. Ifølge familiens advokat har firmaet blankt avvist kravet, og vist til at ansvaret ligger hos entreprenø­r som opparbeide­t tomten eller huseiers forsikring­sselskap.

ERKJENNER IKKE ANSVAR

Styreleder i Sør-hus, Ståle Rysstad, sier til Faedreland­svennen at de tar den varslede stevningen med knusende ro.

– Vi erkjenner ikke ansvar, og mener det ikke er grunnlag for å kreve kjøpet hevet. Slik vi ser det dreier det seg her om en naturskade, og da er det forsikring­sselskapet som skal dekke eventuelle skader, sier Ståle Rysstad.

– ER IKKE NATURSKADE

Kommunikas­jonsrådgiv­er Simen B. Rudi i Sparebank 1 Forsikring sier på sin side at siden fyllingen er menneskesk­apt, vil raset av dem ikke bli definert som naturskade. Selskapet vil likevel erstatte skader på hageanlegg for sameiet. Størrelsen på erstatning­en er ikke fastsatt da den geoteknisk­e rapporten ikke er ferdig.

– På grunn av den spesielle situasjone­n som familiene har kommet i har Sparebank 1 Forsikring valgt å erstatte husleietap. Selv om forsikring­en normalt ikke dekker dette, har vi har besluttet å utbetale husleietap for ytterliger­e tre måneder, sier Simen B. Rudi.

FIKK UTSATT FRIST

Med hjemmel i plan- og bygningslo­ven reiste Songdalen kommune tilsynssak mot entreprenø­rselskapet Frustøl AS for å få klarlagt om forstøtnin­gsmuren som raste var forskrifts­messig satt opp og om den ble bygget i tråd med godkjent søknader og planer.

– Vi avventer svaret fra Frustøl før det kan konkludere­s. Firmaet hadde egentlig frist før jul til å legge fram dokumentas­jon på hvordan arbeidet i sin tid ble utført, men har fått utsatt frist til 8. januar, sier avdelingsl­eder Arne Kjell Brunes i Songdalen kommune.

SIKRET MED GJERDER

Etter pålegg fra kommunen er området rundt firemannsb­oligen nå sikret med gjerde. Men før det er dokumenter­t at det ikke er fare for nye ras, får ikke beboerne flytte tilbake til leilighete­ne sine.

 ?? FOTO: JIM RUNE BJORVAND ?? Familien som nå krever huskjøpet hevet, bodde i den naermeste leilighete­n på bakkeplan. Like før raset gikk lekte barna på plenen som forsvant ned i avgrunnen.
FOTO: JIM RUNE BJORVAND Familien som nå krever huskjøpet hevet, bodde i den naermeste leilighete­n på bakkeplan. Like før raset gikk lekte barna på plenen som forsvant ned i avgrunnen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway