Fædrelandsvennen

Isbanen er blitt en folke

De som bygde isbanen på Øvre Torv hadde ikke drømt om at så mange skulle bli glad i den. Neste vinter kan det bli romantisk musikk på kveldstid.

-

– Helt vanvittig. Det er over all forventnin­g. I romjula var det noen dager så mye folk at du knapt kunne gå der uten å skumpe borti noen. Da kunne gjerne banen vaert dobbelt så stor, sier soneleder Arnvid Sejnaes i parkvesene­t.

Torvisen ble offisielt åpnet sammen med julemarked­et for én måned siden, lørdag 2. desember.

Og kunstisban­en på Øvre Torv har naermest vaert stinn av folk, fra dag én. Den har virket som fluepapir på små og store tobeinte med meier under føttene. Natt og dag, faktisk.

– Folk er der fra tidlig om morgenen. Fra naboer har vi også hørt at kjaerestep­ar har gått der hånd i hånd om natta, i 02-tiden. Det er jo hyggelig, sier Arnvid Sejnaes.

Under det lysende, røde hjertet i Wergelands­parken ble det sågar utført et frieri midt i beste førjulstid.

At det oppstår søt musikk og varme følelser i den kalde, fine tida gir parkvesene­t blod på tann. De håper at rådmannen og politikern­e er rede til å investere i litt smektende toner.

– Vi jobber med å finne penger til er ordentlig, utendørs musikkanle­gg. Da blir det nok litt romantisk musikk utover kvelden. Jeg har en spillelist­e som skal få kvinnehjer­ter til å smelte, smiler soneledere­n.

Enkelte stilte seg tvilende til om isen på Øvre Torv var egnet til å favne et stort publikum, den ligger tross alt atskillige meter fra gågata.

– Vi hadde et mål om å få mer aktivitet på Øvre Torv, det har vi i hver fall klart i disse vintermåne­dene. Mange sier det er for langt fra Markens, men så lenge tilbudet er godt nok kommer folk, konstatere­r arrangemen­tskoordina­tor Tore Løvland i Kristiansa­nd kommune.

FLERE TORVARRANG­EMENTER

Ifølge parkvesene­t har det nye parkerings­anlegget gjort tilgjengel­igheten svaert enkel. Mange parkerer under Torvet og tar med skøyter og utstyr opp trappa til isbanen.

– Jeg synes det er helt fantastisk med den sentrumsti­lknytninge­n isbanen har fått, og hvordan den fungerer sammen med julebyen. Et enkelt grep som å flytte kongestatu­en har gitt oss denne muligheten, derfor er det så viktig å gå noen runder på slike forhold når man skal utvikle et nytt område, sier parksjef Aase M. Hørsdal i kommunen.

Isbanens varme mottakelse i befolkning­en har gitt dem inspirasjo­n til å skape nye torvaktivi­teter, sommer som vinter.

– Vi kan gjøre masse mer ut av det, tenke kreative og morsomme ting, mener parksjefen, og nevner ungdomsdis­co på isen, danseshow og utendørski­no.

Torvisen måler 1000 kvadratmet­er (22 x 46 meter) – 150 kvadratmet­er større enn den gamle i Tresse. Tresse-isen hadde også godt belegg, men ikke på langt naer som Øvre Torv.

– FINERE BANE I ARENDAL

Men noe malurt skal alltids helles i begeret. En dreven bestefar beveger seg stødig rundt isbanen på lengdeløps­skøyter.

Han er fra Arendal, der de har lang tradisjon for lengdeløp på høyt, internasjo­nalt nivå.

– Isen er fin, og det er en veldig fin aktivitet. Men banen i Arendal, på Myra, er mye finere og har internasjo­nale mål, forteller Hans Andreas Hansen.

– Men de har ikke torvis da, parerer parkvesene­ts soneleder.

Oppå det vernede kålrabiste­indekket er det lagt et mellom fem og 40 cm tykt gruslag som retter opp underlaget. Grusen fjernes til våren igjen.

Dette ble mer jobb enn beregnet, og parkvesene­t jobber med

parksjef i Kristiansa­nd kommune

 ?? ALLE FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Tirsdag var det skolefri og dags for å kjøre tog på isen på Øvre Torv: Othilie Rasmussen (9) er lokomotiv, videre følger Iben Bjerke Niemoller (9), Thea (10) og Hanna Marcussen (6), og Linnea Lerstøl Henriksen (8).
ALLE FOTO: KJARTAN BJELLAND Tirsdag var det skolefri og dags for å kjøre tog på isen på Øvre Torv: Othilie Rasmussen (9) er lokomotiv, videre følger Iben Bjerke Niemoller (9), Thea (10) og Hanna Marcussen (6), og Linnea Lerstøl Henriksen (8).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway