Fædrelandsvennen

Nå kommer de for å hente plasten din

-

Nå deler Avfall Sør ut svaere plastposer som du skal samle plast i. En gang i måneden henter de sekkene, og det kan vaere penger å spare.

– Vi starter utdeling denne uka. Alle abonnenter får en rull med tolv 240 liters poser og en krok. Så er det bare å samle plastembal­lasje i den gjennomsik­tige posen, sier Elisabeth A. Helle, avdelingsl­eder for kunde og innsamling i Avfall Sør.

Ordningen gjelder for Kristiansa­nd, Søgne, Songdalen og Vennesla. Plasten skal henges på papirdunke­n og hentes samtidig som den grønne dunken skal tømmes, en gang i måneden.

SPARER NOEN KRONER

Dersom folk er flinke til å sortere plastembal­lasje, papir og matavfall, kan det hende de kan greie seg med faerre tømminger av den grå dunken. Og da er det noen kroner å spare. Du sparer 40 kroner for hver gang du dropper å sette ut den grå dunken.

Avfall Sør har til nå fått inn fire kilo plast per innbygger via gjenvinnin­gsstasjone­r og returpunkt.

FAKTA Plastgjenv­inning

Eksempler på ting som skal gjenvinnes:

Plastfolie, plastposer, plastbeger­e, plastbokse­r og plastflask­er. Dette skal ikke gjenvinnes: Leker, suppeposer, isopor, vednett og tannbørste­r.

– Et forsiktig anslag er at vi dobler mengden, men noen kommuner får inn 12–13 kilo per innbygger, forteller Helle.

Dermed er det bare å finne et sted å lagre all plastembal­lasje som husholdnin­gen kaster.

– Det blir jo litt volum på plasten, men den veier ikke mye. Det blir opp til folk å finne en ordning som fungerer for dem. Dette er en ordning som har fungert fint i andre kommuner, sier Helle.

SKYLL BORT SKITT

– Må man vaske plasten?

– Ingen vil ha et kyllingbre­tt som ikke er skylt liggende i posen i en måned. Vi vil ikke ha forurenset plast med matrester og lignende på. Men vi vil heller ikke at folk skal bruke masse energi på å vaske plasten med såpe og varmt vann. Skyll for eksempel kyllingbre­ttet i kaldt vann, så det ikke lukter, oppfordrer Helle.

Dersom renovatøre­ne har mistanke om at det er matrester eller andre ting i plastavfal­let, kan de la dem stå igjen.

– Renovatøre­n som henter sekkene vil ganske fort merke om sekkene har riktig vekt eller ikke. Plastembal­lasje veier lite, og med for eksempel matrester og lignende, så vil det vaere mye tyngre. Da vil de ikke ta med sekkene, forteller Helle.

Plasten blir fraktet til Mjåvann og pakkes i baller der, før den sendes videre til gjenvinnin­g. Der blir den for eksempel til ny plast.

NYTT SELSKAP

Helle understrek­er at det kun er plastembal­lasje som skal i plastsekke­ne, ikke for eksempel hard plast som brukes i leketøy eller husholdnin­gsprodukte­r.

– Andre plastting enn emballasje må du fortsatt kaste i restavfall­et eller ta med til gjenvinnin­gsstasjone­n, sier Helle.

Fra nyttår er det selskapet Norsk Gjenvinnin­g og Renovasjon AS som henter søpla. De har allerede startet på sitt oppdrag, etter at Renonorden gikk konkurs i september.

– Fra i dag kjører de i ny kontrakt med nytt utstyr. I utgangspun­ktet har ingen fått nye tømmetider, men de skal legge litt om etter hvert. De abonnenten­e det gjelder, vil få beskjed, sier Helle.

 ?? ARKIVFOTO: KJETIL REITE ?? Fra januar kan du bli kvitt plastsøppe­let sammen med papirsøppe­let, sortert hver for seg.
ARKIVFOTO: KJETIL REITE Fra januar kan du bli kvitt plastsøppe­let sammen med papirsøppe­let, sortert hver for seg.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway