Fædrelandsvennen

En allsidig og fargerik journalist

- NTB

Med Jahn Otto Johansens bortgang er en ruvende skikkelse i det offentlige rom gått bort. Journalist­en og forfattere­n døde 1. januar, 83 år gammel.

Jahn Otto Johansen understrek­et det han mente, det sto han for – enten det var imperialis­ter eller kommuniste­r, radikale eller konservati­ve som ble utsatt for hans kommentare­r i et alltid elevert språk.

Men også bildet av livsnytere­n tilhører den offentlige Jahn Otto Johansen. Han var et utpreget sosialt menneske, og la aldri skjul på sin interesse for god mat og god drikke.

Johansens ble født 3. mai 1934 i Porsgrunn, og allerede i 1949 var han frilanser for Varden i Skien. I Morgenpost­en i Oslo var han utenriksme­darbeider fra 1956, og han kom for første gang til NRK som utenrikssj­ef i Dagsrevyen i 1966.

Han var korrespond­ent i Moskva fra 1975 til 1977. Da lokket jobben som sjefredakt­ør i Dagbladet, en stilling han hadde til 1984. Så overtok han som NRKS Washington-korrespond­ent i 1985 og var i USA til 1990. Deretter fulgte fem år som utenriksre­daktør i fjernsynet­s nyhetsreda­ksjon, før turen gikk til korrespond­entkontore­t i Berlin – en by som hadde en spesiell plass i Jahn Otto Johansens liv.

Johansens kronikker og nyhetsinns­lag var i alle år preget av hans evne til å videreform­idle den «vanlige» manns og kvinnes perspektiv på ulike hendelser i de landene han besøkte.

Jahn Otto Johansen studerte geografi og etnografi, han gjennomfør­te Forsvarets russiskkur­s og studerte sovjetiske og østeuropei­ske forhold i Warszawa, Moskva og i USA.

Dette gjorde ham helt fram til sin død til en av Norges fremste Øst-europa-eksperter.

For sitt arbeid med kulturfors­tåelse og sin behandling av storpoliti­ske spørsmål mottok Jahn Otto Johansen en rekke norske og internasjo­nale priser,

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Jahn Otto Johansen er død, 83 år gammel.
FOTO: NTB SCANPIX Jahn Otto Johansen er død, 83 år gammel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway