Fædrelandsvennen

Voldelige ungdommer og undergrunn­smiljø – et felles ansvar

Etter dobbeltdra­pet ved Wilds Minne skole ble vi mer bevisste de harde ungdomsmil­jøene i den lille, fine byen vår.

- NINA LIAN Mentor – Forebyggin­g av voldelig ekstremism­e

Uvirkelige grenseskri­dninger skjer hyppigere. Selv har jeg snart et ungdomssko­lebarn og jeg akter ikke å møte problemati­kken med naivitet eller silkehansk­er. Dette må snakkes om – og det på en måte som gir resultater.

Jeg tror at det første som må skje er å få en større bevissthet rundt det sammensatt­e bildet, mekanismen­e som faktisk rår over utfallet for unge, frustrerte. Det holder ikke med «gøye» fritidstil­bud og løse samtaler, vi må gå dypere og vi må tillate – ikke minst tåle – at det blir ubehagelig. For det er tydeligvis en magnetisk kraft i undergrunn­smiljø. De trives bedre der – enn i en «vanlig» hverdag. Å se til statistikk­en over flertallet av minoritets­ungdom er å pirke i overflaten. Vi må komme naermere hvorfor ungdommer driver bort.

Hvor prioritet begynner er vi? dialog. Første Den er uvurderlig! Men hva slags dialog er det vi arrangerer – i størst grad? Med all respekt og beundring for tiltak og arrangører – jeg har deltatt på en rekke dialogmøte­r og min erfaring er denne: Et panel av religiøse ledere og en humanetike­r møtes til en høflig samtale. Utfallet blir gjerne et forsvar av koran- og bibelvers, samt humanetike­rnes milde syn på sekularise­ring. Sekularise­ring handler – kort fortalt – om en nøytralise­ring av religion i det offentlige rom, og strider imot Islams underkaste­lse for Ham. Debatten tar fyr, men dysses lynraskt ned for denne temperatur­en er ikke milde sørlending­er vant med.

Jeg lurer litt på hva som har kommet ut av dette? Denne formen for dialog trekker på flere arenaer. Det vanskelige og urettferdi­ge blir kvalt. Ungdommen tar derfor med seg frustrasjo­nen til en plass hvor alt er lov. Kontrasten­e mellom sinn og samfunn blir rett og slett for store til å få jordet seg i.

Nylig var jeg i Istanbul. Den største opplevelse­n jeg hadde var å sitte med en kopp te mellom Hagia Sophia og Den Blå moské å høre hvordan bønneropen­e, synkronise­rt, revnet himmelen over meg. Jeg kjente meg langt hjemmefra. Mektig var det, og det påminnet meg om at jammen er jeg selvopptat­t i

min vestlige kultur og «nymotens» religion; Å dyrke selvet. Poenget mitt med å fortelle dette, er å påpeke at vi først og fremst må tillate oss å bli nysgjerrig­e på hverandre, slik at vi bedre forstår ulike behov og levesett. Islam har en sosialetik­k som i stor grad setter samfunn før enkeltindi­vid. Vi har noe å laere av hverandre – jeg er sikker, for på den ene siden er det viktig å tenke selv, ta ansvar for sin samvittigh­et – på den andre siden er det av og til et must å tenke helhetlig, på et samfunns beste. Religion eller ikke, forvaring eller ikke. Essensen i dette er noe jeg tror er universelt. Dessuten kommer vi sammen av å vaere vitebegjae­rlige – teste våre svart/ hvitt svar, bli overrasket. Men hvorfor skal vi komme sammen?

Når utviklinge­n vi ser er til det rapporter i dystre ungdomsmil­jø, tall for hva angår vold. Ikke bare blir det flere tilfeller, den blir grovere. Det er dype daler mellom ungdommen og samfunnet forøvrig – og et felles samfunnsan­svar er å finne ut av hvorfor? Det

dukker opp nye tiltak, men likevel går det skeis. Jeg tror oppriktig at dette har noe å gjøre med den altfor unnvikende måten vi fører dialog. Vi må mestre å bli provoserte av ungdommer som rett og slett er forbanna. Vi må vaere sterke nok til å stå i stormen så lenge det krever, ikke legge lokk på. Om ikke vi tar ansvar for dette, tømmer vi bensin over glødende temperamen­t. fortvilels­e Å kan speile vaere frustrasjo­n effektivt. Så og mye klisje det vil; Vi mennesker er likere enn vi liker. Kun grundige oppgjør fungerer og av og til knuser noe når annet brekkes på plass – først da kan vi høste nye metoder.

Vi må ta grep om virkelighe­ten. Uskyldige mennesker har blitt knivdrept ved en barneskole. Rettsappar­atet viser ingen avskrekkel­se for dem som trasker gatelangs med kniv. Det er mer virkelig kunnskap ille at om det mekanismen­e ikke finnes – ikke bare for pårørende, men som funksjon for trygghet og ivaretakel­se. Etterpåklo­kskap er ikke lov i slike tilfeller – vi skal vaere forut og oppdaterte på hva ekstremism­e er. Vi må ta innover oss at noen mennesker tørster etter å gjøre skade. Derfor kan vi ikke holde hendene over hverandres øynene når vi skal i dialog. Dialogen skal fungere som ei bro mellom hoder. Desto viktigere blir det da å hente inn ulike stemmer når tiltak – som gjelder oss alle – skal diskuteres. Faktisk er det flest representa­nter fra stemmen mellom ytterpunkt­er, men den kommer for sjeldent fram som ledestjern­e til en gyllen middelvei. Faren ved dette er flere eksempler på det vi dessverre alt har; at det ikke trengs mer enn få for å gjennomfør­e brutale angrep. Mye godt skjer, mange kloke tiltak er iverksatt, men vi har til gode å teste ut dialogens kraft – skikkelig!

Det er dype daler mellom ungdommen og samfunnet forøvrig – og et felles samfunnsan­svar er å finne ut av hvorfor?

 ?? FOTO: MARTIN LITWICKI ?? Noen ungdommer trives bedre i undergrunn­smiljøer enn i sine «vanlige» hverdager. Det er et felles ansvar å finne ut hvorfor, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: MARTIN LITWICKI Noen ungdommer trives bedre i undergrunn­smiljøer enn i sine «vanlige» hverdager. Det er et felles ansvar å finne ut hvorfor, skriver kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway