Fædrelandsvennen

Politiet gjør forskjell på folk

- KNUT SAND BAKKEN pensjonert prest

I den utmerkede regionavis­en Lister kunne vi nylig lese en liten notis om en Stavanger-mann på 38 år som hadde fått et forelegg på 4.000 kroner, pluss en regning på 2.491 som skadeersta­tning for en rute han hadde knust i Flekkefjor­d.

for ressurser.

Prestene er den største yrkesgrupp­en i kirken og vil ikke gi fra seg makt og innflytels­e. Når de nå har fått 50 000 mer i årslønn, har ikke bispedømme­ne råd til å ansatte prester. Ja, du leste riktig. Prestetjen­esten bygges ned. Det blir langt faerre gudstjenst­er. Og prestene har selv gjennom sine krav vaert med på å redusere de kirkelige handlinger.

Kirken kan etter løsrivelse­n fra staten ikke få både i pose og sekk. Det var visst noen kirkelige byråkrater og prester som trodde det!

Mange prestestil­linger står ubesatt. I en tid hvor populistis­ke strømninge­r går gjennom Europa (den merkes også i Norge) trengs kirken. Men hva skal den gjøre når innvandrin­gsmotstand­en øker, og det kreves mer lov og orden? Jo, den skal gjøre det den alltid har gjort, også i krisetider. Forkynne ordet og forvalte sakramente­ne (døpe og dele ut Jesu legeme og blod). Og til det trenger Dnk prester. Prester som peker på urett og miljøprobl­emer, som våger å ta opp brennbare tema. Men kanskje kirken er i ferd med å bli litt livsfjern, lite opptatt av det som rører seg i samfunnet?

Kirken kan – om den selv ønsker det, både lokalt og sentralt – fortsatt vaere en kraft i samfunnet. Men da må må den ordne opp i sitt eget hus og bruke de knappe ressursene riktig. Det gjør den ikke i dag med et voksende byråkrati. Og når pengeoverf­øringene fra staten og kommunene blir mindre, betyr det at Dnk må prioritere riktig. Det gjør den ikke nå, heller ikke i sør!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway