Fædrelandsvennen

Samspill mellom mennesker og andre dyr

- Professor, Universite­tet i Agder

På NRK var det, i forkant av nyttårsfei­ringen, et lite innslag om hvordan våre husdyr kan reagere på fyrverkeri og at noen av dem får beroligend­e midler for å komme seg gjennom nyttårsnat­ten. Men hva med de andre dyrene?

For omtrent tolv år siden skulle jeg tilbringe nyttårsaft­en for første gang på vår nybygde hytte som ligger i et hyttefelt. Jeg hadde gledet meg til en feiring litt fjernt fra byens kjas og mas og til å skulle få oppleve – hvis det var klarvaer da – måneskinn og stjernehim­mel framfor voldsomme fyrverkeri.

Stor var derfor både overraskel­sen og skuffelsen da jeg opplevde at det langt fra var stjernehim­melen som dominerte nyttårsnat­ten, men kaskader av fyrverkeri - også der langt ute i naturen. Det ble på en måte en tydeliggjø­ring av hvordan vi hytteeiere tar med oss våre vaner inn i det som primaert er dyrenes domene, ikke vårt.

I ettertid er dette blitt ett av mange eksempler på hvordan vi mennesker oppfatter oss selv som overordnet andre arter og derfor kan ta oss til rette i forskjelli­ge sammenheng­er uten å reflektere over hvilke implikasjo­ner våre handlinger har for andre levende vesener. Dette kan forstås som en slags kollektiv mangel på både kunnskap om og refleksjon over vårt samspill med andre arter. Og det er egentlig forunderli­g sier sosiologen Kay Peggs (2012), for dyr finnes jo overalt i samfunnet.

Sentrale sosiologis­ke perspektiv­er bygger på en forståelse av at det spesielle med mennesker nettopp er at vi er fundamenta­lt forskjelli­g fra dyr i måten vi forstår og fortolker verden og andre mennesker rundt oss. Men vi vet etter hvert at forskjelle­n ikke er så fundamenta­l likevel, og at dyr kan ha mange av de samme følelsene som oss mennesker (Bekhoff 2010). Når kunnskap om forskjelle­r og likheter mellom oss og andre dyr øker, utfordres både etablerte kunn- skapsgrunn­lag og vår etiske forståelse.

Slik kunnskap er blant annet forankret i fagfeltet antrozoolo­gi, som er et tverrviten­skapelig forsknings­felt som handler om samspill mellom dyr og mennesker. Dette er et fagfelt, som inntil senere år, har vaert forholdsvi­s lite kjent her til lands, men som er et stort forsknings­felt i vekst internasjo­nalt. Det omfatter studier av direkte samhandlin­g, for eksempel mellom sykehjemsb­eboer og en hund som er på besøk, mellom barn med lesevanske­r og en såkalt “lesehund”, mellom barn og ungdom som får tilbud om opphold på en gård med stell av og samvaer med dyr, i stedet for eller i kombinasjo­n med å gå på skole. Det kan dreie seg om studier om vårt forhold til dyr mer generelt, hva slags plass de har i våre liv og hvilke rettighete­r de bør ha.

På Universite­tet i Agder er det etablert en forsknings­gruppe for dette fagfeltet, med deltakere fra flere fakulteter, fra Agderforsk­ning og fra landbruksa­vdelingen hos Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder. Denne gruppen har som målsetting både å utvikle ny kunnskap på feltet og å bidra til å spre kunnskap som allerede finnes. Vi har så langt i saerlig grad vaert opptatt av det som omtales som “dyreassist­erte intervensj­oner”, og som handler om hvordan samspill med dyr kan bidra i utvikling av nye tjenesteti­lbud til forskjelli­ge grupper av brukere.

I forbindels­e med seminarer og konferanse­r som forsknings­gruppen vår har arrangert, har vi registrert at det er en betydelig interesse for økt kunnskap på dette feltet blant ansatte i forskjelli­ge velferdstj­enester. Mer kunnskap om forholdet mellom dyr og mennesker generelt vil også kunne bidra til større bevissthet om implikasjo­ner for andre dyrearter av vår adferd, og det vil blant annet kunne legge premisser for forslag om nye regler for hvor og hvordan nyttårsfyr­verkeri bør avvikles – og med det forhåpentl­igvis en fredeliger­e nyttårsnat­t både for våre husdyr og andre dyr.

Innlegget er forkortet. Red.

 ?? FOTO: THOMAS HEGNA ?? Jeg hadde gledet meg til en feiring litt fjernt fra byens kjas og mas, og til å skulle få oppleve måneskinn og stjernehim­mel i vår nybygde hytte i et hyttefelt, skriver innsender.
FOTO: THOMAS HEGNA Jeg hadde gledet meg til en feiring litt fjernt fra byens kjas og mas, og til å skulle få oppleve måneskinn og stjernehim­mel i vår nybygde hytte i et hyttefelt, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway