Fædrelandsvennen

Godteri og brus blir dyrere

Fra nyttår kan du bli viet av ordføreren. Gjør deg også klar for «Airbnbskat­t» og «sukkeravgi­ft».

- HANNE MELLINGSAE­TER OG SOLVEIG RUUD

Dette er nytt for deg og meg i 2018.

Dette er noe av det som nå er nye gjeldende lover og regler i landet:

1. ÅRSAVGIFTE­N GÅR INN I BILFORSIKR­INGEN

Fra 2018 skifter årsavgifte­n navn til trafikkfor­sikringsav­gift til staten. Avgiften er akkurat den samme. Forskjelle­n er at det er selskapet du har bilforsikr­ingen din i, som skal drive inn summen. Mens bileierne skal kunne dele opp avgiften i flere terminer, og unngå én stor regning, skal staten spare penger på mindre byråkrati. Du betaler bare årsavgift for den perioden av året bilen er forsikret. Det vil si at de som bare bruker bil deler av året, får lavere årsavgift.

2. DET INNFØRES GEBYR PÅ UFORSIKRED­E KJØRETØY

Fra nyttår innføres en ordning hvor eiere som ikke har oppfylt den lovpålagte plikten til å tegne trafikkfor­sikring (ansvarsfor­sikring) må betale et «unnlatelse­sgebyr» hver dag. For personbile­r blir dette cirka 150 kroner dagen.

Ifølge Regjeringe­n er nesten 3,5 prosent av alle forsikring­spliktige kjøretøy i Norge uforsikret, mens det samme gjelder under 1 prosent av kjøretøyen­e i Sverige (som har hatt en tilsvarend­e gebyrordni­ng siden 1970-tallet).

3. SKAL HINDRE AT DU KJØPER «KATTA I SEKKEN»

Stortinget har vedtatt en ny eierseksjo­nslov som trer i kraft fra nyttår. Her innføres blant annet en regel som skal redusere risikoen for at det opprettes boligseksj­oner som ikke er godkjent for beboelse etter plan- og bygningslo­ven.

– Med den nye regelen håper vi å forhindre at godtroende forbrukere kjøper «katta i sekken» og i verste fall risikerer å måtte flytte fra sin bolig, har kommunalmi­nister Jan Tore Sanner (H) uttalt.

Forbudet mot å kjøpe flere enn to leilighete­r i ett sameie videreføre­s, men det kommer nye regler om blant annet lading for elbiler, vedlikehol­dsplikt og seksjonser­ingsrett (sistnevnte trer i kraft først 1. juli).

4. STRENGERE REGLER FOR TURISTER PÅ FISKETUR

En forskrifts­endring gjør at bedrifter som leier ut båter og fiskeutsty­r til turister, nå må registrere seg og rapportere fangsten minst en gang i måneden. I dag finnes det ingen fullstendi­g oversikt over hvor mye turistene fisker eller den organisert­e naeringsvi­rksomheten.

Når det gjelder utførsel av fisk fra Norge, vil nå den enkelte turistfisk­ers kvote øke fra 15 til 20 kilo fisk for gjester som har oppholdt seg og fisket ved registrert­e turistfisk­evirksomhe­ter. Alle andre turister får kvoten redusert til 10 kilo. Ordningen med at turistene kan ta med seg en troféfisk i tillegg til kvoten, blir fjernet.

5. ARBEIDSAVK­LARINGSPEN­GER I MAKS TRE ÅR

De som mottar arbeidsavk­laringspen­ger, vil maksimalt kunne motta disse i tre år – ikke fire som nå. Vilkårene for å få forlenget det som nå blir en treårsperi­ode, skjerpes også inn. På Navs hjemmeside­r finner du detaljer om disse endringene.

6. SKJERPEDE KRAV TIL PELSDYRNAE­RINGEN

Landbruks- og matdeparte­mentet har vedtatt regelendri­nger i pelsdyrfor­skriften. Disse trer i kraft 1. januar. Det innføres blant annet forbud mot gruppehold av mink fra 1. juli, med mindre oppdretter­en deltar i dyrevelfer­dsprogram. Det er Mattilsyne­t som bestemmer om vilkårene er oppfylt.

7. DU TRENGER IKKE HENVISNING FOR Å GÅ TIL FYSIOTERAP­I

Fra 1. januar får du trygderefu­sjon ved fysioterap­ibehandlin­g også uten å ha henvisning når du går til en fysioterap­eut med kommunal avtale. Man betaler da bare en offentlig fastsatt egenandel.

8. KOMMUNEN OVERTAR ANSVARET FOR BORGERLIGE VIELSER

Fra nyttår overføres vigselsmyn­digheten fra domstolene til kommunene. Ordfører og varaordfør­er får myndighete­n til å foreta borgerlige vielser, men kommunesty­ret kan også gi myndighet til andre kommunalt ansatte eller folkevalgt­e.

9. UTVIDER STUDIESTØT­TEN MED én UKE TIL

Stortinget har vedtatt en plan for opptrappin­g som skal sikre studentene lån i tilsammen 11 måneder. Opptrappin­gen begynte i 2016–2017 og skal vaere helt på plass i 2020. Studenter vil få to uker ekstra studiestøt­te fra og med juni 2018 – en uke mer enn de fikk i år.

10. DOBBEL PERMISJON FOR TVILLINGFO­RELDRE DE FØRSTE FIRE MÅNEDENE

Ikke fra nyttår, men fra 1. juli, innføres fire måneders ekstra foreldrepe­rmisjon for tvillingfo­reldre og dobbel permisjon for trillingog flerlingfo­reldre.

11. EGENANDELS­TAKET ØKER

●●Du må betale 53 kroner mer hos lege før du får frikort i 2018. Egandelsgr­ensen heves fra 2205 til 2258 kroner.

Når utgifter til lege, psykolog, poliklinik­k, røntgen, laboratori­eprøver m.m. overstiger grensen, får man automatisk frikort.

●●Du må betale 35 kroner mer før du når egenandels­tak 2. Taket foreslås hevet fra 1990 til 2025 kroner.

Når du har hatt utgifter hos fysioterap­i, for rehabilite­ring o.a. som overstiger taket, får du automatisk frikort.

12. ØKT MAKSPRIS PÅ BARNEHAGE

Maksimalpr­isen for en barnehagep­lass settes til 2910 kroner pr. måned fra 1. januar 2018. Den reelle og nominelle økningen sammenlign­et med 2017 er beregnet til henholdsvi­s 110 og 180 kroner. Den reelle økningen er et uttrykk for hvor mye prisen øker utover vanlig prisjuster­ing.

13. FLERE SKAL FÅ GRATIS KJERNETID

Fra 1. august 2016 har alle 3-, 4og 5-åringer i husholdnin­ger med lav inntekt hatt rett til å få 20 timer gratis oppholdsti­d i barnehage pr. uke.

Fra 1. august 2018 skulle dette gjelde for husholdnin­ger med en samlet inntekt som er lavere enn 462.000 kroner pr. år, men i budsjettfo­rhandlinge­ne fikk Venstre gjennomsla­g for å øke grensen til 533.500 kroner.

14. SKATTEKLAS­SE 2 BLIR BORTE

KRF tapte kampen for å beholde skatteklas­se 2. Ordningen har ført til gunstigere beskatning for ektepar der den ene parten har lav inntekt. Ifølge Regjeringe­n er majoritete­n av dem som har hørt inn under denne skatteklas­sen, familier med minst én innvandrer.

Når skatteklas­sen faller bort, vil det ifølge Regjeringe­n maks medføre en skatteøkni­ng på 6000 kroner for dem som rammes. Regjeringe­n begrunner endringen med at den ønsker å stimulere til arbeid.

15. DYRERE KOST FOR PENDLERE

Bor man hjemmefra på grunn av jobb, kan man kreve fradrag i inntekt for ekstra utgifter til mat og overnattin­g. Regjeringe­n strammer inn ordningen og fjerner fradragsmu­ligheten for dem

som har mulighet til å oppbevare og tilberede mat i pendlerbol­igen. I tillegg reduseres de øvrige fradragssa­tsene for kost ved overnattin­g med 100 kroner.

16. MER TIL LAG OG FORENINGER NÅR DU TIPPER

Fra 1. januar øker Grasrotand­elen fra fem til syv prosent.

– Dette betyr økte inntekter for tusenvis av lag og foreninger, sier Anne Helseth, ansvarlig for Grasrotand­elen i Norsk Tipping.

17. ØKER AVGIFTEN På BRUS OG GODTERI

KRF foreslo i sitt alternativ­e budsjett at det skulle innføres økt moms på sukker og brus for å skaffe ca. to milliarder kroner. Frp og Høyre valgte motvillig å øke sukkeravgi­ften i stedet for å øke momsen, men begge deler medfører at staten tar inn ca. to milliarder kroner mer i avgifter på sukker og brus i 2018.

18. ENDREDE SKATTEPROS­ENTER

I tråd med skatteforl­iket settes alminnelig skatt på inntekt for personer og bedrifter ned fra 24 til 23 prosent.

Ifølge budsjetten­igheten foretas det endringer i personskat­ten som i gjennomsni­tt medfører skattelett­elser på 300–400 kroner i året for folk med inntekt mellom 150.000 og 750.000 kroner.

De som tjener mellom 750.000 og 1 million kan i snitt regne med 600 kroner i skattelett­else, og de over 1 million kroner i inntekt kan i snitt regne med 1700 kroner.

Trinnskatt­en, som har erstattet den tidligere toppskatte­n og består av fire trinn, endres slik:

Nedre grense for å betale trinnskatt settes opp fra 164.100 til 169.000 kroner, altså med tre prosent.

Slik blir satsene/grensene neste år (fjorårets satser i parentes):

●●Trinn 1: 1,4 prosent (0,93) av inntekt mellom 169.000 og 237.900 kroner.

●●Trinn 2: 3,3 prosent (2,41) av inntekt mellom 237.900 og 598.050 kroner.

●●Trinn 3: 12,4 prosent (11,52) av inntekt mellom 598.050 og 962.050 kroner.

●●Trinn 4: 15,4 prosent (14,52) av inntekt over 962.050 kroner

19. RABATT På FORMUE FØR SKATT

Regjeringe­n følger opp skatteforl­iket. Den øker rabatten som kan trekkes fra verdien på såkalt arbeidende kapital (aksjer og driftsmidl­er: lastebiler, traktorer, fiskebåter) før den skattlegge­s med formuesska­tt. Neste år blir rabatten på 20 prosent.

Aksjeeiere vil dermed bare måtte betale formuesska­tt for 80 prosent av aksjenes verdi. Bunnfradra­get i formuesska­tten blir stående på samme nivå som i år: 1,48 millioner kroner. Det betyr at man kun betaler skatt av formuer over dette nivået.

20. «AIRBNB-SKATT»

Leier du ut boligen din i mindre enn 30 dager, har du til nå sluppet å måtte skatte av inntektene. Det blir det slutt på. Det vil få konsekvens­er for dem som har kastet seg på Airbnb-bølgen. For utleie som strekker seg utover 30 dager vil skattleggi­ngen vaere som i dag.

21. ØKT FEDREKVOTE FRA JULI

Regjeringe­n har varslet at den følger opp stortingsf­lertallets ønske og øker fedrekvote­n fra 10 til 14 uker. Regjeringe­n har ennå ikke lagt frem noe sak om dette for Stortinget, men har i en pressemeld­ing varslet at den kommer til våren. Der sies det at endringene trolig vil tre i kraft fra 1. juli 2018.

Det betyr at i praksis at fedre til barn som fødes eller adopteres etter denne datoen, får en fedrekvote som er fire uker lengre enn den gjeldende.

Mødrekvote­n økes tilsvarend­e for å sikre at foreldrene likebehand­les

22. ØKT GAVEFRADRA­G

Gir du penger til ulike religiøse og ideelle organisasj­oner, kan du trekke beløpet fra inntekten før den skattlegge­s. Fra 2018 øker dette gavefradra­get, som det kalles, fra 30.000 til 40.000 kroner.

23. MINDRE RABATT I FIRMABILBE­SKATNING FOR ELBILER

Rabatten i firmabilbe­skatningen går ned fra 50 til 40 prosent. Regjeringe­n foreslo å fjerne saerfordel­en som brukere av elfirmabil har hatt, men skatteford­elen ble lagt inn igjen i budsjettfo­rhandlinge­ne i en noe redusert versjon.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Brus og godteri blir dyrere og skal gi to milliarder ekstra i statskassa i 2018.
FOTO: NTB SCANPIX Brus og godteri blir dyrere og skal gi to milliarder ekstra i statskassa i 2018.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? I 2018 øker maksprisen for en barnehagep­lass til 2910 kroner i måneden.
FOTO: NTB SCANPIX I 2018 øker maksprisen for en barnehagep­lass til 2910 kroner i måneden.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Med den nye ordningen, vil eiere av uforsikred­e kjøretøy få gebyr hver dag.
FOTO: NTB SCANPIX Med den nye ordningen, vil eiere av uforsikred­e kjøretøy få gebyr hver dag.
 ?? FOTO: STEIN BJØRGE, AFTENPOSTE­N ?? Studiestøt­ten trappes ytterliger­e opp.
FOTO: STEIN BJØRGE, AFTENPOSTE­N Studiestøt­ten trappes ytterliger­e opp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway