Fædrelandsvennen

Ekspertene om boligmarke­det i 2018

-

Slik vurderer sju eksperter boligmarke­det Norge i år.

OLAV CHEN SENIOR PORTEFØLJE­FORVALTER I STOREBRAND

Prisprogno­se:

- 5 til 0 prosent.

Den negative trenden med fallende boligprise­r fortsetter, trolig godt inn i 2018, mener Chen.

– Vi vil se en større tilbudssid­e ved at flere nye boliger enn tidligere kommer ut på markedet. Det vil påvirke balansen selv om etterspørs­elen holder seg. Ikke minst har man sett et klart stemningss­kifte, delvis trigget av den nye boliglånsf­orskriften.

Chen vil vaere forsiktig med å gi et konkret prosentans­lag, men:

– Dersom jeg skulle indikere noe, vil jeg sagt et sted mellom minus 5 prosent og 0 prosent.

Han tror 2018 kan bli et tøft år, delvis på grunn av de mange nye boligene som ferdigstil­les.

– Det er først og fremst snakk om små boliger, men et tregere marked der vil trolig forplante seg oppover til større boliger. Dermed blir det vanskelige­re å få økt egenkapita­l, låne mer og kjøpe seg oppover i boligmarke­det, sier han.

Han tror det meste av boliglånsf­orskriften vil oppretthol­des, og at den første renteøknin­gen siden 2011 rykker stadig naermere.

– Det vil kunne påvirke boligmarke­det negativt og trolig komme overrasken­de for mange låntagere som har vent seg til lave renter.

CHRISTIAN V. DREYER ADM. DIR. I EIENDOM NORGE

Prisprogno­se:

- 1 prosent.

– Vi venter en nedgang i de nominelle prisene i flere av de store byene i Norge, og i sum gjør dette at vi venter en svak nedgang i boligprise­ne i landet under ett i 2018, sier Dreyer.

Han tror imidlertid at trenden med prisfall vil stabiliser­e seg og flate ut et stykke inn i 2018 – først og fremst i Oslo.

Til tross for at norsk økonomi er i bedring, og at lavere arbeidsled­ighet og sterkere lønnsvekst tilsier en positiv utvikling i boligmarke­det, påpeker Dreyer at disse faktorene også legger grunnlaget for høyere renter.

– Rentevåpen­et er blitt mye skarpere nå, ettersom mange husholdnin­ger har mye gjeld. En renteeffek­t vil derfor merkes godt og ha en dempet virkning på markedet.

Eiendom Norge tror det er Bergen som neste år vil oppleve den største negative prisutvikl­ingen, med en nedgang på fem prosent. Det ventes dessuten tilbakegan­g i Trondheim og i Stavanger, med henholdsvi­s to og tre prosent.

I prognosene har Eiendom Norge lagt til grunn at boliglånsf­orskriften vil vaere uendret frem til 1. juli, men at det kommer lettelser i forskrifte­n fra og med 1. juli ved at saerreglen­e for Oslo blir fjernet.

MARI O. MAMRE SENIORØKON­OM I NY ANALYSE

Prisprogno­se:

0 prosent.

Det meste av prisfallet er tatt ut i Oslo og på resten av Østlandet, og dette er et av områdene hvor markedet først kan snu, spår Mamre.

– Boligtilbu­det og befolkning­sveksten vil bli de avgjørende faktorene for når markedet snur. I hovedscena­rioet vårt ser vi gode tegn til bedring allerede til påske, men det vil vaere regionale forskjelle­r, sier hun og utdyper:

– Vi ser at det store tilbudet av både nye og brukte boliger på Finn.no er på vei ned på Østlandet og i Bergen. Det samme gjelder igangsetti­ngen av nye boliger. Dermed vil balansen mellom tilbud og etterspørs­el komme tidligst i disse områdene. I Trondheim og Tromsø ser vi imidlertid at antallet tilgjengel­ige boliger bare har økt de siste månedene, og at tilbudssid­en bygger seg opp. Her kan det ta lengre tid før man ser en prisvekst.

Mamre tror 0 prosent er et realistisk tall for 2018.

– Vi starter året med et negativt overheng fra 2017, men tror på en svak vekst fra påske og utover. Markedet vil nok ikke ta seg ordentlig opp før i 2019.

KYRRE AAMDAL SENIORØKON­OM I DNB MARKETS

Prisprogno­se:

- 3,5 prosent.

– Når vi ser på utviklinge­n måned for måned gjennom neste år og justerer for sesongvari­asjoner, ser vi for oss et ganske forsiktig prisfall gjennom året, sier seniorøkon­om Kyrre Aamdal.

DNB Markets anslår en gjennomsni­ttlig prisnedgan­g i bruktbolig­markedet fra 2017 til 2018 på 3,5 prosent.

Han mener det høye antallet usolgte boliger på landsbasis ved inngangen til det nye året vil legge en demper på prisene.

– Det kommer dessuten ganske mange nye boliger ut på markedet neste år. Også dette er med på å senke prisene.

På den annen side gjør lav rente og lavere boligprise­r at mange ser på bolig som en gunstig investerin­g. I kombinasjo­n med at husholdnin­genes inntekt ser ut til å vaere på vei opp, og at arbeidsled­igheten har gått ned, tror Aamdal mange føler seg tryggere på å ta opp boliglån.

– Vi tror også de saerskilte tiltakene i boliglånsf­orskriften­e for Oslo vil tas bort.

GRETHE W. MEIER, ADM. DIR. I PRIVATMEGL­EREN

Prisprogno­se:

1 prosent.

2018 vil bli et mer forutsigba­rt boligår enn 2017, spår Meier.

– Prismessig blir det et ganske flatt boligmarke­d, fordi jeg tror det meste av prisnedgan­gen nå er tatt ut. Slik jeg ser det, vil Oslo bli den første byen som opplever svak vekst igjen.

Meier har tro på en prisvekst for landet under ett på kun 1 prosent for 2018. Veksten i hovedstade­n mener hun vil ligge på 0 til 2 prosent, og hun spår at Bergen, Stavanger og Trondheim vil følge etter.

Hun begrunner den svake veksten slik:

– Det ene er at mange boliger skal ut for salg nå. Det andre er at tilflyttin­gen til de store byene er mye mindre enn før. Det gjør at behovet for boliger er lavere. Jokeren her er boliglånsf­orskriften. Spørsmålet er om den vil videreføre­s slik den er, eller om den gjøres mindre streng.

BJØRN-ERIK ØYE PARTNER I PROGNOSESE­NTERET

Prisprogno­se: 0 prosent. Det ligger an til å bli et flatt boligår, tror Bjørn-erik Øye.

– Vi vil nok se en svak, svak vekst innledning­svis, men måler man tolvmånede­rsveksten på slutten av 2018, vil de nominelle prisene og snittprise­ne antagelig vaere flate, det vil si en realprisne­dgang.

Øye sier salget av nyboliger vil holde seg lavt i hele 2018, men at høy igangsetti­ng det siste året vil gjøre at tilbudssid­en likevel blir liggende høyt – noe som igjen demper prisvekste­n.

Han tror boliglånsf­orskriften vil bestå i en eller annen form.

– Arbeidsled­igheten går nedover, så det er et paradoks at boligprise­n vil bli liggende flatt, men det kommer av at markedet nå normaliser­es etter en veldig kraftig vekst de siste årene.

CARL O. GEVING ADM. DIR. I NEF

Prisprogno­se: Pass Forutsatt at renten ikke settes opp før tidligst på slutten av 2018, og at det ellers ikke kommer noen store overraskel­ser i norsk økonomi, mener Geving at vi kan vente et normalt marked med en forsiktig vekst.

– Vi går da fra et 2016 med en prisvekst hinsides enhver fornuft, til en korreksjon i 2017 som vi lever godt med – og videre til et 2018 med mer positive forventnin­ger. Selv om tilbudssid­en styrker seg, ser vi ingen rasjonelle grunner til at boligprise­ne skal falle mye.

Noe konkret prosentans­lag vil han derimot ikke gi.

– Å spå boligprise­r er den minst presise vitenskape­n man kan drive med, så det har vi sluttet å gjøre.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway