Fædrelandsvennen

Forstår kritikken av pengebruke­n

Direktør Reidar Fuglestad er tilsynelat­ende uberørt av kritikken mot pengebruke­n knyttet til finansieri­ngen av Kunstsiloe­n. Han håper finansieri­ngen av 530million­ers prosjektet er i boks i løpet av vinteren.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Jeg er ikke overrasket over kritikken, og jeg tar den heller ikke personlig, sier Skmu-direktør Reidar Fuglestad.

Han gikk inn i det nye året mens han registrert­e vesentlig medieoppst­yr rundt finansieri­ngen av Kunstsiloe­n. Forretning­smann Einar Øgrey Brandsdal har i nyttårshel­gen gått hardt ut både på Facebook og i Faedreland­svennen mot bruken av 530 millioner kroner for å sette siloen i stand.

«Å bruke 530 millioner kroner på byens styggeste bygg er en skandale», tordner han. Støtte får Brandsdal i flere langstrakt­e kommentarf­elt hvor det overveiend­e flertall sier seg enige med ham. «Godt at noen sier fra», «Riv ned driten», «Galskap og snobberi» er blant karakteris­tikkene.

SPENNENDE VINTER

Direktør Fuglestad sier han forstår kritikken:

– Jeg tar det som en selvfølge at et så stort prosjekt hvor såpass store offentlige midler skal brukes vil vekke engasjemen­t og debatt, sier Fuglestad som går en spennende vinter i møte:

– Det kommer flere møter hvor avgjørelse­n kan falle på gal eller riktig side, sier direktøren.

FYLKESMILL­IONER

I løpet av de kommende par månedene vil det vise seg om finansieri­ngsplanen går som tenkt slik at byggingen kan påbegynnes til høsten. I januar skal Cultiva ta stilling til om en søknad på 100 millioner kroner i tilskudd blir innvilget. Cultiva-styreleder Gabrielsen har signaliser­t sterk givervilje.

Og i midten av februar skal altså fylkesting­ene i de to agderfylke­ne beslutte om silobyggin­gen skal få 25 millioner kroner fra Vest-agder og fem millioner kroner fra Aust-agder.

Må FEMDOBLE BESØKET

Fra før har Kristiansa­nd kommune gitt 50 millioner kroner til byggingen, Nicolai Tangens AKO Kunststift­else 20 millioner kroner og diverse andre givere åtte millioner kroner.

Resten, eller altså rundt 265 millioner kroner pluss moms tenker Fuglestad og museet å finansiere med lån.

– Hvor mange besøkende må dere ha i året for å betjene dette lånet?

– 150.000 det første året, altså i 2022. Museet har i dag 30.000 besøkende i året. Kapasitete­n vil øke betydelig: Vi får tredoblet arealet, og attraktivi­teten vil øke når vi også stiller ut Nicolai Tangens kunstgave, sier Fuglestad.

VIL Nå MANGE

– Det er dette Einar Øgrey Brandsdal betegner som «nisjekultu­r». Hva tenker du om denne beskrivels­en?

– Jeg har full respekt for at det finnes dem som mener dette. Tanken om at kulturen ikke skal vaere for de få er også en av mine egne kjeppheste­r, og det er min oppgave å få dette til å lykkes. Jeg ønsker at Kunstsilo skal nå fram til de fleste, og vaere åpen, inkluderen­de og inviterend­e i sin form. Hvordan offentlige midler brukes er det opp til politikern­e å reflektere over. Vi er glade for det positive engasjemen­tet fra kommune, fylkeskomm­une og stat, sier Reidar Fuglestad.

RAMLER IKKE NED

– Det finnes dem som hevder at kunstsiloe­n er pill råtten og at den kommer til å ramle ned?

– De som sier dette har ikke kunnskap om hvilke undersøkel­ser som er gjort. Jeg var selv i tvil om dette, men forprosjek­tet har gjennomfør­t en grundig scanning av bygningen. Det er ingen tvil om at dette lar seg gjennomfør­e på en forsvarlig måte, sier Fuglestad.

– Det blir hevdet at du i et møte har sagt at det allerede er bestilt en container med dyr champagne til åpningen. Er dette riktig?

– Vi kjenner ikke åpningsdat­oen og champagne er ikke bestilt. Men det er riktig at jeg har brukt dette som en metafor i forbindels­e med presentasj­oner.

 ?? Foto: Jacob buchard ??
Foto: Jacob buchard
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Reidar Fuglestad ser lyst på utsiktene for nytt museum, selv om han er spent.
FOTO: JACOB BUCHARD Reidar Fuglestad ser lyst på utsiktene for nytt museum, selv om han er spent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway