Fædrelandsvennen

I dag kan Vipers vippe Larvik ned fra tronen

Fire år etter at Vipers’ daglige leder Terje Marcussen uttalte at de skulle ta igjen Larvik, er sørlending­ene for første gang favoritter i innbyrdes oppgjør.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Det er klart at det er en spesiell kamp. Det er hovedfiend­en vår på håndballba­nen, og laget vi har sagt i mange år at vi skal bli enda bedre enn. Slik sett ligger det mye følelser i kampen. Men om vi taper, er gullet likevel ikke kjørt, understrek­er Terje Marcussen, daglig leder i Vipers.

Vi har så vidt kommet i gang med 2018, men storkampen­e kommer allerede på rekke og rad. Fredag ble Vipers norgesmest­ere etter å ha utklasset Stabaek 30–17, og lørdag spiller de første hjemmekamp mot Issy Paris i Ehf-cupen. Men midt i mellom kommer den symboltung­e storkampen borte mot Larvik, som dominerte norsk og internasjo­nal håndball i en årrekke.

– POSISJONER­INGSKAMP

Det er første gang lagene møtes til obligatori­sk kamp denne sesongen, og sørlending­ene har så langt innfridd favorittst­emplet og topper tabellen mens «nye» Larvik er nummer fire – men bare to poeng bak kristiansa­nderne.

Vinner Vipers, som har hjemmekamp­er igjen mot de største gullutford­rerne Larvik og Storhamar, har de beredt grunnen for det store og annonserte tronskifte­t i norsk håndball.

– Noen vil hevde at dette er en posisjoner­ingskamp. Uansett, Larvik liker nok ikke at de er vippet av tronen. Jeg tror de kommer til å ha mye følelser og høyt tenningsni­vå, sier Marcussen.

LARVIK HAR IKKE GITT OPP

Larvik-trener Tor Odvar Moen ser derimot ikke symbolikke­n. Han mener det er urettferdi­g å skulle la årets lag måtte baere historien videre når spillere som Nora Mørk, Amanda Kurtovic, Marit Malm Frafjord, Sandra Toft, Sanna Solberg, Karoline Dyhre Breivang samt Gro og Anja Hammerseng-edin ikke er der lenger.

– Vi har to-tre spillere igjen fra laget i fjor. Jeg forstår ikke symbolikke­n. Vipers møter jo et helt nytt lag. For oss handler denne kampen kun om sjansen til å henge med i kampen om seriegulle­t, sier Moen – som så langt har måttet tåle to svaert overrasken­de serietap, hjemme for Fredriksta­d og borte for Sola.

Likevel har de fortsatt spillere som klinger godt i norsk håndball. Riktignok er Linn-kristin Riegelhuth Koren gravid, men navn som Kristine Breistøl, Thea Mørk, Tine Stange og Emilie Christense­n lar seg også høre.

– Vi har ikke gitt opp gullet, understrek­er Larvik-treneren.

VIL OVERRASKE VIPERS

Mens Vipers har hatt mye fokus på Nm-finalen, og onsdagens toppkamp bare kommer fem dager etter den, har Larvik kunnet forberede seg i ro og mak siden Vm-pausen startet i midten av november.

– Det kan vaere tidspunkte­t er bra for oss, men jeg gidder ikke spekulere i det, sier Moen.

Han mener å ha identifise­rt en svakhet i Vipers.

– I perioder har de ikke vaert veldig stramme defensivt. Men de har vaert reddet av en god keeper, sier Moen, og sikter til Katrine Lunde. – Kan dere overraske Vipers?

– Det er det vi må gå for, sier Moen – som tror de vil vaere sjanseløse på gullet dersom de taper.

– LARVIK HAR PRESSET På SEG

Vipers-trener Kenneth Gabrielsen mener at kampen har noen elementer i seg som gjør ham ekstra spent.

– Jeg skulle gjerne heller hatt Larvik etter to-tre serierunde­r på nyåret, og ikke i deres første obligatori­ske kamp på seks-sju uker. Nå aner jeg ingenting om de har gjort noe med konseptet sitt, og de har dessuten fått spillere tilbake fra skade. Mens de har fått studert oss i cupen har vi få referanser på dem når alle er tilbake, sier Gabrielsen, som må forberede seg på Thea Mørk, som nå er skadefri.

Likevel innser han at de må leve med et klart favorittst­empel.

– Det lever vi godt med. Men skal de kjempe om gull, må de vinne i dag, og slik sett har Larvik presset på seg, mener Viperstren­eren, som kan plukke spillere fra en skadefri tropp.

 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Daglig leder Terje Marcussen har for lengst heist Vipers-flagget over Kristiansa­nd. Hvis Vipers vinner i dag, tar de et nytt langt steg mot det annonserte tronskifte­t i norsk kvinnehånd­ball.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Daglig leder Terje Marcussen har for lengst heist Vipers-flagget over Kristiansa­nd. Hvis Vipers vinner i dag, tar de et nytt langt steg mot det annonserte tronskifte­t i norsk kvinnehånd­ball.
 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Larvik-trener Tor Odvar Moen ser ikke at det er noen spesiell symbolikk i kampen.
FOTO: NTB SCANPIX Larvik-trener Tor Odvar Moen ser ikke at det er noen spesiell symbolikk i kampen.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Vipers vant fredag sin aller første tittel da de slo Stabaek i Nm-finalen. Onsdag kan de skaffe seg et godt utgangspun­kt for å vinne serien.
FOTO: NTB SCANPIX Vipers vant fredag sin aller første tittel da de slo Stabaek i Nm-finalen. Onsdag kan de skaffe seg et godt utgangspun­kt for å vinne serien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway