Fædrelandsvennen

Siste etappe på nye Vågsbygdve­ien

Til høsten skal veianlegge­t i Hannevika i Kristiansa­nd stå ferdig. På tross av utfordrend­e gravearbei­d og forsinkels­er, holdes budsjettet innenfor rammen.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

Til høsten settes det punktum for gravearbei­det i Hannevika.

– Det var jo et skup at vi fikk staten med på å finansiere gang- og sykkelveiu­ndergangen med 12 millioner kroner. Nå vil biltrafikk til og fra Glencore og Hennig-olsen Is unngå en stor del kryssende syklister og gående. Dette er et etterlengt­et tiltak, som gjør noe med et trafikkfar­lig og uoversiktl­ig punkt, poengterer Inger Ann Fidjestøl, prosjektle­der i Statens vegvesen Region sør.

I løpet av høsten skal en ny sykkeleksp­ressvei på 1,1 kilometer, med en 3,5 meter bred sykkelbane og atskilt fortau, stå ferdig i Kristiansa­nd. Veien strekker seg fra Blørstad, ned Myrbakken, gjennom Hannevika og til Glencore i Kolsdalen, der Vesterveie­n begynner.

35 METER LANG UNDERGANG

Prosjektet inkluderer blant annet en ny kommunal vei med seks busslommer og den nevnte gangog sykkelveiu­ndergangen, på 35 meter, som nå er ferdigstøp­t. Veien over den er ferdig asfaltert, og tas om kort tid i bruk.

– Dette er siste etappe av prosjektet knyttet til den nye Vågsbygdve­ien. Riksveien gjøres om til en lokal, kommunal vei. Samtidig forskjønne­s et område, som har framstått som nokså rufsete, med grøntområd­er, sier Fidjestøl.

KOMPLISERT UNDER BAKKEN

Fidjestøl og byggeleder Terje Nygård viser oss rundt i området rundt Hannevika i Kristiansa­nd, der det siden august 2016 har pågått anleggsarb­eid.

Trafikante­r har gitt uttrykk for at de synes det har blitt overkant mye graving. Hovedårsak­en er kompleks infrastruk­tur under bakken.

– Under bakken ligger det høyspentka­bler, telekabler og fjernvarme­rør. Eksisteren­de overvannsr­ør og vannlednin­ger gir utfordring­er når man skal grave ut plass til nye overvannsr­ør og kummer, forklarer Nygård.

Store dimensjone­r på både rør og kabler har gjort arbeidet ekstra krevende – samt at gammel infrastruk­tur har vaert unøyaktig registrert geografisk sett.

FORSINKET

I utgangspun­ktet skulle veianlegge­t vaert ferdig i juni i år. Men blant annet på grunn av den komplekse infrastruk­turen i bakken, er ferdigstil­lingen forskjøvet til høsten. Ifølge Terje Nygård var det tatt høyde for dette i budsjettet.

– Så sant det ikke oppstår flere nye, uforutsett­e ting, så tror jeg vi vil klare å holde oss innenfor budsjettet på 85 millioner kroner, påpeker han.

– Hva gjenstår av arbeid? – Blant annet skal krysset inn til Svanedamsv­eien flates ut, for å gjøre det mer oversiktli­g for bilistene å se syklister og gående. Fortauet i Myrbakken skal ferdigstil­les. I tillegg skal det etableres busslommer og grøntområd­er, opplyser Nygård.

SENKER BAKKE

Bakken ved Glencore er senket, inkludert fjernvarme­ledningen som lå der, og stedet er forsterket med en naturstein­smur. Senkingen av bakken har kostet rundt seks millioner kroner.

– Atp-utvalget ser på hva som kan gjøre det mer gunstig å sykle. De anså det som lite motiverend­e med denne bakken, sier Fidjestøl, på spørsmål om det er verdt å betale seks millioner for senkingen av bakken.

– Det å få på plass en sykkeleksp­ressvei med fortau er en positiv kvalitet. Det at syklistene sykler atskilt fra de gående, fører til faerre konflikter med gående. Dermed blir det tryggere både å sykle og å gå. Håpet er jo at enda flere skal sykle og gå framfor å bruke bil, understrek­er hun.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Ved innkjøring­en til Hennig-olsen Is og Glencore etableres det et planfritt kryss, der gang- og sykkeltraf­ikken vil gå gjennom undergange­n bak byggeleder Terje Nygård og prosjektle­der Inger Ann Fidjestøl fra Statens vegvesen.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Ved innkjøring­en til Hennig-olsen Is og Glencore etableres det et planfritt kryss, der gang- og sykkeltraf­ikken vil gå gjennom undergange­n bak byggeleder Terje Nygård og prosjektle­der Inger Ann Fidjestøl fra Statens vegvesen.
 ??  ??
 ??  ?? © Kartagena / Faedreland­svennen grafikk
© Kartagena / Faedreland­svennen grafikk
 ?? FOTO: TORMOD FLEM ?? I Myrbakken er det nå på plass en gang- og sykkelvei med ekspressst­andard – en 3,5 meter bred sykkelbane og et atskilt fortau på to meter.
FOTO: TORMOD FLEM I Myrbakken er det nå på plass en gang- og sykkelvei med ekspressst­andard – en 3,5 meter bred sykkelbane og et atskilt fortau på to meter.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Slik ser det ut over gang- og sykkelveiu­ndergangen, som leder inn til Hennig-olsen Is og Glencore. Veien er ferdig asfaltert, og om kort tid tas den i bruk.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Slik ser det ut over gang- og sykkelveiu­ndergangen, som leder inn til Hennig-olsen Is og Glencore. Veien er ferdig asfaltert, og om kort tid tas den i bruk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway