Fædrelandsvennen

Demonstras­jonene i Iran

-

● Begynte torsdag 28. desember.

● Flere tusen mennesker har demonstrer­t mot regjeringe­n i en rekke byer i Iran siden. Onsdag gikk regimetilh­engerne ut med sin støtte til regimet.

● Ifølge statlige medier er minst 20 mennesker drept, ni av dem natt til tirsdag, mens totalt 450 mennesker er pågrepet. Reiserestr­iksjoner og begrensnin­ger på sosiale medier har gjort det vanskelig for uavhengige journalist­er å dekke uroen.

● Startet i Irans nest største by, konservati­ve Mashhad nordøst i landet. Analytiker­e mener at den moderate presidente­n Hassan Rouhanis motstander­e sto bak. Protestene spredte seg raskt til øvrige deler av landet.

● Demonstran­tene protestert­e i utgangspun­ktet mot dårlige økonomiske kår, kraftig prisstigni­ng og høy arbeidsled­ighet. Noen demonstran­ter har kritisert Irans militaere støtte til regimet i Syria, mens andre har hyllet den avdøde sjahen som ble styrtet i revolusjon­en i 1979.

● Kritiske slagord har vaert rettet mot både Rouhani og Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei. Rouhani har sagt at demonstras­joner er tillatt, men lover å slå ned på dem som bryter loven.

● Protestbøl­gen har ingen sentrale ledere, i kontrast til Den grønne bevegelsen i 2009, da myndighete­ne slo brutalt ned på masseprote­stene mot gjenvalget av president Mahmoud Ahmadineja­d.

● Myndighete­ne har midlertidi­g stengt tilgangen til appene Telegram og Instagram. Facebook og Twitter er fra før forbudt.

● Regimet i Teheran har beskyldt utenlandsk­e krefter for å stå bak opprøret.

● USAS president Donald Trump har åpent støttet protestene og kalt regimet både brutalt og korrupt.

 ??  ?? Demonstran­tene er helt vanlige innbyggere, fra ulike sosiale lag og fra by og landsbygd.
Demonstran­tene er helt vanlige innbyggere, fra ulike sosiale lag og fra by og landsbygd.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway