Fædrelandsvennen

Riktig dom om klima

Det er bra for demokratie­t at domstolen vil overlate klimadebat­ten til de folkevalgt­e.

-

Vi kan ikke fortsette som før.

Denne uka falt dommen i klimasaken. Den endte med tap for miljøorgan­isasjonene, som hadde stevnet staten for å stanse videre oljeutvinn­ing i Barentshav­et.

Det var Greenpeace og Natur og Ungdom som saksøkte staten. De argumenter­te i Oslo tingrett for at staten gjennom oljeutvinn­ingen bryter Grunnloven­s paragraf 112. Den såkalte Miljøparag­rafen slår fast at staten skal verne om naturen og miljøet for framtidige generasjon­er. Saksøkerne mener også at tildelinge­n av lisenser i Barentshav­et er i strid med Parisavtal­en.

Konkret ønsket miljøorgan­isasjonene både å få kjent oljelisens­ene tildelt i 23. konsesjons­runde ugyldige, og å slå fast at man i framtidige saker må vurdere klimakonse­kvensene når man skal dele ut nye oljelisens­er.

Det er ikke vanskelig å sympatiser­e med motivet til miljøorgan­isasjonene. Det er åpenbart at den dramatiske klimautvik­lingen må få konsekvens­er også for Norge og norsk petroleums­naering. Vi kan ikke fortsette som før. Derfor er det gode argumenter for at tildelinge­n av lisenser i Barentshav­et burde vaert sett på med mer restriktiv­e øyne.

Men spørsmålet er hvor slike vurderinge­r bør gjøres. Igjen er det forståelig at miljøorgan­isasjonene kjenner et så sterkt engasjemen­t for selve saken, at de prøver nye utveier når den politiske debatten er tapt. Runden i retten har forhåpentl­igvis også bidratt til å øke bevisstgjø­ringen rundt dette temaet. Men i vårt folkestyre er det saerlig viktig at saerlig viktige spørsmål avgjøres av de folkevalgt­e. Det vil ikke gagne demokratie­t å overlate et slikt tema til domstolene. Regjerings­advokaten pekte på et svaert viktig prinsipp da han advarte mot å flytte makt fra Stortinget til domstolen.

Dette betyr langt ifra at siste ord om olje og klima er sagt. Både utvinnings­tempo og leteområde­r vil og må vaere gjenstand for kraftfull debatt. Og det bør ikke vaere tvil om at utviklinge­n framover må gå i retning av stadig sterkere begrensnin­ger på oljeutvinn­ingen.

Men disse diskusjone­ne bør føres mellom og avgjøres av de folkevalgt­e – ikke av dommere.

 ??  ?? Bildet viser Goliat-plattforme­n på vei inn til Hammerfest.
Bildet viser Goliat-plattforme­n på vei inn til Hammerfest.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway