Fædrelandsvennen

Jeg frykter at deler av regningen havner hos skattebeta­lerne til slutt.

– Vi må få gjort en vurdering av hvordan kommunen har opptrådt som byggherre i denne saken, sier kontrollut­valgsleder Makvan Kasheikal.

- TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN tarjei.leer-salvesen@fvn.no

– Jeg er opprørt over denne saken. Det er noe som har gått veldig galt i byggeprosj­ektet på Odderøya, sier Makvan Kasheikal (Dem), leder av kontrollut­valget i Kristiansa­nd kommune.

Etter at Faedreland­svennen først skrev om kostnadssp­rekken på 60 millioner kroner, tok han saken opp i kontrollut­valget i september. Der møtte teknisk direktør Ragnar Evensen sammen med byingeniør Terje Lilletvedt og prosjektle­der Torleif Jacobsen.

Muntlig ble utvalget orientert om hva de ekstra utgiftene skyldes.

Den største økningen i kostnader var økte konsulenth­onorarer.

NORMALT ELLER IKKE?

– Utvalget fikk på en måte beskjed om at dette var normalt og noe man måtte regne med. Vi vedtok å be om en evaluering når prosjektet er ferdigstil­t. Men når jeg nå leser i Faedreland­svennen om alvorlige problemer med kvaliteten på sveisearbe­idene, må jeg ta saken opp på nytt, sier Kasheikal.

For utover høsten viste det seg at røntgenund­ersøkelser av sveisekval­iteten avdekkes feil på 30 prosent av sveisene i stikkprøve­kontroll.

Det var så høyt at kommunen hyret inn Veritas for å foreta en uavhengig gjennomgan­g av arbeidene som er utført, sett i forhold til hva som faktisk er bestilt i kontrakten.

– Dette handler om hvilken standard man skal følge. Du forventer ikke Ferrari-standard dersom du kjøper en Fiat, sa Rabbe Østerlund, direktøren for selskapet Wofi som hadde ansatt sveiserne, da feilprosen­ten ble kjent.

VURDERE BYGGHERRER­OLLEN

Kommunen legger nå til grunn at firmaet Goodtech, som har entreprise­n for rør og maskiner på det nye renseanleg­get, er ansvarlig for feilene og må dekke de økte kostnadene som følge av at det nå må utføres en rekke reparasjon­er.

– Jeg frykter at deler av denne regningen havner hos skattebeta­lerne til slutt. Anlegget finansiere­s jo gjennom vann- og avløpsavgi­ftene, og det er allerede overskride­lser på prosjektet. – Hva vil du gjøre?

– Vi må ta saken tilbake til Kontrollut­valget nå. Vi må få gjort en vurdering av hvordan kommunen har opptrådt som byggherre i denne saken. Når vi har en sentral underlever­andør som går konkurs underveis, er jeg nysgjerrig på om risikoen er vurdert godt nok i innkjøpspr­osessen, sier Makvan Kasheikal.

 ?? FOTO: ARKIVFOTO: KJETIL REITE ?? Makvan Kasheikal er bekymret for at deler av regningen for problemene med Odderøya renseanleg­g kan havne hos skattebeta­lerne i Kristiansa­nd og Vennesla. Nå tar han saken tilbake til kontrollut­valget og ber om en redegjørel­se for hvordan kommunen har...
FOTO: ARKIVFOTO: KJETIL REITE Makvan Kasheikal er bekymret for at deler av regningen for problemene med Odderøya renseanleg­g kan havne hos skattebeta­lerne i Kristiansa­nd og Vennesla. Nå tar han saken tilbake til kontrollut­valget og ber om en redegjørel­se for hvordan kommunen har...
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Veritas inspiserte blant annet dette røret på Odderøya renseanleg­g og var bekymret for at svarte flekker kan tyde på korrosjon i rør som skulle vaere rustfrie. Noen rør ble kappet, og korrosjon ble da påvist.
FOTO: JACOB BUCHARD Veritas inspiserte blant annet dette røret på Odderøya renseanleg­g og var bekymret for at svarte flekker kan tyde på korrosjon i rør som skulle vaere rustfrie. Noen rør ble kappet, og korrosjon ble da påvist.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway