Fædrelandsvennen

Spår Sørlandsba­nens død

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

Dersom ikke planene om å koble sammen Sørlandsba­nen og Vestfoldba­nen snart blir realisert, frykter førsteaman­uensis Anders Langeland at Sørlandsba­nen snart er historie.

– Når det blir motorvei på hele strekninge­n Kristiansa­nd-oslo vil en kunne kjøre ekspressbu­ss på strekninge­n på tre og en halv time. Da tror jeg ikke så mange vil ta toget som tar opp mot fem timer, sier Anders Langeland.

Den kristiansa­ndsbosatte førsteaman­uensisen ved Universite­tet i Stavanger og tidligere forskeren ved Agderforsk­ning, har arbeidet med trafikk og samferdsel hele livet. Nå er han alvorlig bekymret for at de mer enn 20 år gamle planene om å koble sammen Sørlandsba­nen og Vestfoldba­nen aldri vil bli realisert.

Også når det gjelder godstransp­ort tror Anders Langeland at Sørlandsba­nen om få år vil tape konkurrans­en til E 18 og E 39. Han viser til at det blir stadig mer kabotasjek­jøring (trailertra­nsport utført av utenlandsk­e transportø­rer) og at det er åpnet opp for 25 meter lange vogntog som tar 50 prosent mer gods enn tradisjone­lle trailere. Veitranspo­rt blir stadig billigere.

– TOGET ER SNART GÅTT

– Jeg er redd toget bokstaveli­g talt snart er gått. Grenlandsb­anenprosje­ktet er vurdert til å ha negativ samfunnsny­tte, og har bare blitt tilgodeset­t med 1,2 milliarder kroner i planleggin­gsmidler helt i slutten av innevaeren­de Nasjonal Transportp­lan-periode (2018– 2029). Det kan bety at Grenlandsb­anen aldri vil bli noe av.

Anders Langeland mener det har vaert riktig av sørlandspo­litikerne som gjennom en årrekke har kjempet for ny E 18 og E 39, men mener de i altfor liten grad har kjempet for å få bygget Grenlandsb­anen som ville ha redusert reisetiden med tog mellom Kristiansa­nd og Oslo til 3 timer og 21 minutter.

– Jeg tror ikke politikere andre steder i landet hadde vaert fornøyd med bare å få ny stamvei, men krevd en parallell satsing på bane. Min drøm er at kronprinse­sse Mette-marit foretar den offisielle åpningen av Grenlandsb­anen i 2025, men da må altså storsamfun­net få opp øynene for verdien av å bygge den seks mil lange «genistreke­n» mellom Porsgrunn og Vegårshei, sier han.

UENIGHET OM NYTTEVERDI

Jernbaneve­rkets konseptval­gutredning (KVU) konkludert­e sommeren 2016 med at Grenlandsb­anen ville vaere samfunnsøk­onomisk ulønnsom, men mer lønnsom enn de fleste andre transportp­rosjekter. Men i denne beregninge­n er det liten eller ingen overføring av personer fra bil eller fly til toget, selv om reisetiden med toget reduseres til 3 timer og 21 minutter.

– Beregninge­r vi har foretatt viser at Grenlandsb­anen blir samfunnsøk­onomisk lønnsom bare ved at noen få prosent av bilistene tar toget istedenfor å kjøre selv. Det er kanskje et av de mest lønnsomme jernbanepr­osjektene i landet, argumenter­er Anders Langeland.

Og videre sier han at det er et hovedmål i samferdsel­spolitikke­n å overføre personer og gods fra veg til bane og sjøtranspo­rt. Dersom veksten i biltrafikk­en halveres og den andre halvpart overføres til tog, så blir investerin­gen lønnsom. Det vil vaere i samsvar med Stortinget­s målsetting og ikke minst gi befolkning­en langs kysten et miljøvennl­ig og framtidsre­ttet transports­ystem. Det handler om viljen til å prioritere.

– Jeg vil påstå at 25 milliarder ikke er mye i denne sammenheng. Det handler om vilje til å prioritere. I Nasjonal Transportp­lan er det for de neste 10 årene tross alt avsatt 450 milliarder kroner til jernbanefo­rmål. Det bør vaere mulig å finne mer enn skarve 1,2 milliarder kroner til planleggin­g i slutten av Ntp-perioden til Grenlandsb­anen, mener Anders Langeland.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Dersom ikke Sørlandsba­nen blir knyttet sammen med Vestfoldba­nen tror Anders Langeland i fremtiden det blir svaert få tog å se på stasjonen i Kristiansa­nd.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Dersom ikke Sørlandsba­nen blir knyttet sammen med Vestfoldba­nen tror Anders Langeland i fremtiden det blir svaert få tog å se på stasjonen i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway