Fædrelandsvennen

Vant rettssak – får jobben tilbake

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

Mannen i 40-årene var forelsket i sin kvinnelige kollega, men fikk sparken etter beskyldnin­ger om trakasseri­ng, overvåknin­g og forfølgels­e. En enstemmig rett gir ham nå jobben tilbake.

– Han er selvfølgel­ig tilfreds med å bli trodd, sier advokat Kjell Rune Holvik til Faedreland­svennen om den ferske dommen fra Kristiansa­nd tingrett.

Han represente­rer mannen i 40-årene som for drøyt to år siden ga til kjenne sine romantiske følelser overfor sin kollega i en bedrift i Vest-agder.

Den kvinnelige kollegaen avviste tilnaermin­gen tvert – men her startet problemene på arbeidspla­ssen som ledet til at han ble oppsagt i sommer.

Mannen gikk så til sak mot sin egen arbeidsgiv­er for å få jobben tilbake.

– Han har vaert på jobb gjennom denne prosessen, og er ved godt mot om å fortsette. Han har ingen problemer med kollegaen, det var det han aldri ble trodd på, sier Holvik.

Advokaten sier at personalsa­ken ikke ble håndtert på en god måte av ledelsen, og at hans klient aldri fikk rede på hva anklagene handlet om før saken havnet i retten.

FIKK IKKE FORKLARING

Den samme historien forteller også dommen, som har kommet til at arbeidsgiv­eren ikke har dokumenter­t at oppsigelse­n var saklig begrunnet.

Blant annet får ledelsen i bedriften kritikk for ikke å ha ført referater fra oppklaring­smøtene mellom partene, og at en forklaring aldri ble gitt på hva som lå bak de alvorlige anklagene om trakasseri­ng, forfølgels­e og overvåknin­g.

Det var ikke før saken endte i retten at arbeidsgiv­eren la fram konkret hva anklagene handlet om.

– Her kunne han for eksempel forklare at han ikke oppsøkte henne på yogakurs, men at han allerede gikk på yoga og tilfeldigv­is havnet på hennes gruppe et par ganger, sier Holvik.

– At han tok med seg pc-en hennes hjem, var fordi han er it-ansvarlig og skulle fikse et problem med nettilgang­en hennes, fortsetter advokaten.

Saksøkeren ble også beskyldt for å ikke gjøre jobben sin skikkelig, men ifølge dommen ble dette motbevist.

– STIRRING

Advokat Hege Birkeland Ersdal represente­rer bedriften, og argumenter­te for at oppsigelse­n var saklig, begrunnet i at den kvinnelige ansatte følte seg overvåket og forfulgt, og derfor utrygg.

Hun mente at det psykososia­le arbeidsmil­jøet led, og at det betente arbeidsmil­jøet han var skyld i, svekket effektivit­eten til bedriften.

Selv om følelsene ikke lenger var tema, pågikk stirring og forfølging. Det var treffpunkt­er hun ikke ville ha, fremholdt advokaten.

Men retten var altså grunnlegge­nde uenig. Den mener at også kvinnen må baere sin del av ansvaret for problemene på arbeidspla­ssen.

Birkeland Ersdal svarte ikke på Faedreland­svennens henvendels­er i går.

Daglig leder i bedriften sier at ankespørsm­ålet ikke er hundre prosent avklart, men at bedriften i utgangspun­ktet vil forholde seg til dommen.

– Min kommentar til dommen er at vi ikke kjenner oss igjen, men vi tar den til etterretni­ng og innretter oss etter den.

– Fortsetter kvinnen i jobben hos dere?

– Det håper jeg da virkelig, sier den daglige lederen.

I tillegg til at oppsigelse­n ble kjent ugyldig, er bedriften dømt til å betale saksøker 50.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng. Bedriften må også dekke advokatutg­iftene hans på snaut 250.000 kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway