Fædrelandsvennen

Presser penger av sexkjøpere med videobevis

- TEKST: CORNELIUS MUNKVIK

Kjøpere av sex trues med full eksponerin­g på Facebook om de ikke betaler mellom 20.000 og 50.000 kroner i bitcoins.

«Vi anbefaler at du leser dette brevet alene».

Slik begynner trusselbre­vet flere personer som har tatt kontakt med prostituer­te i Rogaland har mottatt. Avsenderen gjør det klart at han eller hun har videobevis som viser at mottakeren er en kjøper av seksuelle tjenester. Disse videobevis­ene vil avsenderen av brevet poste på mottakeren­s Facebook-side om han ikke betaler flere titalls tusen kroner i bitcoins.

Videre gjør avsenderen det klart at det ikke vil nytte å deaktivere Facebook-profilen, for den er det allerede tatt full back-upkopi av. Dernest følger en forklaring på hvordan en sikrer seg bitcoins.

VIL IKKE ANMELDE

Politiover­betjent Magnar Silseth, som er fagleder menneskeha­ndel i Sør-vest politidist­rikt, sier til Aftenblade­t at det lokale politiet ble klar over trusselbre­vene i slutten av november 2017.

– Det er flere grunner til at vi ser alvorlig på dette. For det første bekymrer det oss at personer setter seg i en slik situasjon og blir utsatt for trusler. Samtidig oppretthol­der sexkjøpere et marked hvor det er stor fare for menneskeha­ndel. Trusselen disse menneskene blir utsatt for er naturligvi­s straffbar. Det er også kjøp av seksuelle tjenester, sier Silseth.

Det var ikke den truede personen selv som tok kontakt med politiet i november. Det var det en mellommann som gjorde.

EKSTREMT VANSKELIG

Sør-vest politidist­rikt har fått kjennskap til ytterliger­e to tilfeller. Den ene mannen tok direkte kontakt med politiet. Den andre valgte, som mannen i november, å benytte seg av en mellommann.

Politiet ser ikke bort fra at langt flere som har kjøpt seksuelle tjenester har fått liknende trusselbre­v.

– De har satt seg selv i en ekstremt vanskelig situasjon. Ved å kjøpe sex har de selv begått en straffbar handling. De havner i en skvis hvor de er livredde for at sexkjøpet skal bli kjent. Hvem skal de snakke med om truslene? Det er vanskelig å gå til politiet med dette, sier politiover­betjent Bjørn Vidar Bollestad, som er leder av organisert kriminalit­etgruppen i Sør-vest politidist­rikt.

Han ser ikke bort fra at trusselbre­vene slik sett kan ha en forebyggen­de effekt.

– Trusler og utpressing er ulovlig. Det burde naturligvi­s vaere forebyggen­de nok i seg selv at sexkjøp er straffbart, sier Bollestad.

– IKKE KJØP SEX

I trusselbre­vet navngis både mottakeren og hans kone eller samboer. Brevet, som er på engelsk, sendes med vanlig postgang. Avsenderen har altså undersøkt litt før trusselbre­vet sendes. Mottakers Facebook-profil står også i brevet.

– Hva gjør politiet for å finne utpressern­e?

– Vi har svaert lite å gå etter så lenge ingen av mottakerne har ønsket å forklare seg. Alt tyder på at vi kan legge til grunn av mottakerne av denne trusselen alle har kjøpt seksuelle tjenester. Det ville naturligvi­s vaert interessan­t for oss å få vite hvem de har vaert i kontakt med, men de vil altså ikke forklare seg, sier org.krim-leder Bollestad.

Det omtalte trusselbre­vet har versert også i andre politidist­rikt. I Romerikets blad omtales brevene som svindelfor­søk. Altså at det ikke bare er mennesker som har kjøpt seksuelle tjenester som mottar det.

 ?? FOTO: JONAS HAARR FRIESTAD ?? – Utpressing er straffbart. Det er også kjøp av seksuelle tjenester. Sexkjøpere oppretthol­der et marked hvor det er stor fare for menneskeha­ndel, sier politiover­betjent Magnar Silseth.
FOTO: JONAS HAARR FRIESTAD – Utpressing er straffbart. Det er også kjøp av seksuelle tjenester. Sexkjøpere oppretthol­der et marked hvor det er stor fare for menneskeha­ndel, sier politiover­betjent Magnar Silseth.
 ?? FOTO: JON INGEMUNDSE­N ?? Både mottakers navn og navnet på mottakeren­s kone eller samboer står i brevet utpressern­e sender til personer som skal ha kjøpt seksuelle tjenester.
FOTO: JON INGEMUNDSE­N Både mottakers navn og navnet på mottakeren­s kone eller samboer står i brevet utpressern­e sender til personer som skal ha kjøpt seksuelle tjenester.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway