Fædrelandsvennen

Dette blir årets utfordring­er for norsk økonomi

- MONICA MAELAND naeringsmi­nister (H)

I 2017 kom optimismen tilbake til naeringsli­vet etter en periode med oljekrise. Det betyr ikke at vi skal lene oss tilbake. Her er fem utfordring­er for 2018.

Hvordan bruke havet på nye måter? Norge har en av verdens lengste kystlinjer, og vi har et havareal som er mer enn seks ganger større enn vårt landareal. Likevel kan vi mer om verdensrom­met enn vi kan om havet. OECD anslår at havnaering­ene, altså olje, sjømat og maritimt vil skape 40 millioner arbeidspla­sser globalt innen 2030, og at havøkonomi­en vil doble seg. Havet er vårt fremste fortrinn, derfor er ambisjonen at Norge skal vaere best på dette området. I 2018 satser regjeringe­n derfor stort på havet og ny havteknolo­gi.

Hvordan bli grønnere? Bedriftene blir møtt med økte forventnin­ger til miljøavtry­kk i produksjon­en sin. Selv opplever jeg at naeringsli­vet tar klima- og miljø svaert seriøst, fordi de ser hvilken retning vi går i. Naeringsli­vet vet at overforbru­k av ressurser og ødeleggels­e av naturen ikke lønner seg på sikt. Utfordring­en ligger i å oppmuntre gründere og etablert naeringsli­v til å tenke innovativt om miljø. Vi må finne nye, mer effektive og miljøvennl­ige produksjon­småter og produkter. Forskning på klima- og miljøvennl­ige løsninger er derfor et viktig satsingsom­råde. Skal regjeringe­n nå sitt langsiktig­e mål om et lavutslipp­ssamfunn i 2050, krever det grønn omstilling i alle sektorer.

Hvordan få flere kvinnelige toppledere i naeringsli­vet?

Vettet er jevnt fordelt mellom menn og kvinner. Likevel er kvinneande­len blant ledere i naeringsli­vet på bare 27 pro- sent. Det er likestilli­ng i det offentlige og i organisasj­onslivet, men naeringsli­vet henger etter. Vi følger opp der vi kan. Styrene i selskapene med statlig eierandel har nå en kvinneande­l på 48 prosent. Antall kvinnelige styreleder­e har dessuten økt fra 28 prosent i 2013 til 46 prosent i 2017. Men bedriftene rundt om har fortsatt en jobb å gjøre, saerlig når det kommer til rekrutteri­ng og planer for en bedre kjønnsbala­nse i bedriften.

Hvordan tilpasser vi oss morgendage­ns arbeidsliv?

Skal vi beholde jobbene som allerede eksisterer i dag, og sørge for at folk har en jobb å gå til i årene som kommer, så må vi jobbe på! En viktig utfordring i 2018 blir å forvalte kunnskapen og kompetanse­n vi har i Norge på en god måte. For å ta et eksempel: en studie viser at det med stor sannsynlig­het vil vaere en underdekni­ng av Iktpersone­ll i Norge i 2030. Saerlig industrien og offentlig sektor vil trenge langt flere jobber med avansert Ikt-kompetanse i årene som kommer. Dette blir kjempevikt­ig i en tid der ny teknologi, digitalise­ring ogrobotise­ring gir nye forretning­smodeller og aktører som utfordrer dagens naeringsli­v.

Hvordan forberede oss på digitalise­ringsbølge­n?

Produkter og tjenester endrer seg i en rasende fart. Likevel sier 2 av 3 industribe­drifter at de ikke har gode nok planer for digitalise­ring i bedriften sin. Årsaken er at de mangler kunnskap og kapasitet til å gjøre noe med det. Saerlig små og mellomstor­e bedrifter, som det finnes flest av i Norge, er utsatt fordi kompetanse­n og ressursene er begrenset. Det må bli en lavere terskel for å ta i bruk ny teknologi. Klarer ikke bedriftene det, overlever de dessverre ikke i den tøffe konkurrans­en.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? OECD anslår at havnaering­ene, altså olje, sjømat og maritimt vil skape 40 millioner arbeidspla­sser globalt innen 2030, skriver naeringsmi­nister Monica Maeland.
FOTO: SCANPIX OECD anslår at havnaering­ene, altså olje, sjømat og maritimt vil skape 40 millioner arbeidspla­sser globalt innen 2030, skriver naeringsmi­nister Monica Maeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway