Fædrelandsvennen

Søviknes mener oljebunnen er nådd

Trolig kommer det faerre planer for utbygginge­r på norsk sokkel i år enn i fjor, men olje- og energimini­steren er klar på at bransjen er på opptur.

- OLA MYRSET

I 2017 ble det totalt levert inn ti utbyggings­planer (PUD-ER) for prosjekter på norsk sokkel. Det var en dobling sammenlign­et med fem i 2016.

Bare i desember ble det levert sju planer til en verdi av over 100 milliarder kroner.

Olje- og energimini­ster Terje Søviknes (Frp) regner med at tilsvarend­e tall i 2018 ender opp et sted mellom de to foregående årene.

JULEGAVE TIL 19 MILLIARDER

– Vi har foreløpig sagt at vi venter mellom fem og ti utbyggings­planer i år. Naeringen jobber nå godt med å få fram nye prosjekter, sier Søviknes til Sysla.

Han mener dette manifester­er den positive stemningen de mange planene før jul brakte med seg.

– Oljebunnen er nådd, og optimismen er definitivt tilbake, sier Søviknes.

SVERDRUP ER STØRST

Statoil leverte i fjor fem utbyg- gingsplane­r til en verdi av 90 milliarder kroner. Ifølge Margareth Øvrum, konserndir­ektør for teknologi, prosjekter og boring, er det ikke fastlagt hvor mange det blir i år.

– Men jeg vet i alle fall om tre, sier Øvrum og peker på Askeladd, Troll fase 3 og Johan Sverdrups andre fase.

– I tillegg kan det komme noen mindre prosjekter, sier Øvrum.

Planen for andre fase av Johan Sverdrup-utbygginge­n er giganten blant årets planer. Denne omfatter byggingen av nok en prosesspla­ttform til feltsenter­et, samt utvikling av satelittom­rådene Avaldsnes, Kvitsøy og Geitungen. Planen skal også inkludere utbygging av kraft fra land. Investerin­gene er foreløpig beregnet til mellom 40 og 55 milliarder kroner.

KJØPTE TOTAL-FELT

Troll fase 3 skal bidra til å hente ut gassreserv­er fra Troll-feltets vestlige del. Planlagt produksjon­sstart er i 2021.

Fra Askeladd-feltene i Barentshav­et skal det sendes gass til Lng-anlegget Melkøya i Hammerfest. Investerin­gsbeslutni­ngen er ventet i årets første halvår, og produksjon­en skal etter planen starte sent i 2020. Det leveres ikke egen utbyggings­plan for Askeladd – den ble levert sammen med planen for Snøhvit-feltet.

I november kjøpte Statoil Totals eierandel i Garantiana og ble operatør for prosjektet nord i Nordsjøen. Total hadde ifølge petro.no varslet at utbyggings- planen skulle leveres i 2018, men ifølge pressekont­akt Eskil Eriksen i Statoil er det ikke gitt at den kommer i år.

– Vi ser på Garantiana som et spennende prosjekt, som kan knyttes inn mot eksisteren­de infrastruk­tur. Det er fortsatt for tidlig å si noe om hvordan vi velger å hente ut disse volumene, forklarer Eriksen.

KAN DRØYE TIL 2019

En annen plan som kan komme i år, er Faroe Petroleums Brassepros­jekt i Nordsjøen. Funnet ble gjort så sent som i 2016, og utviklinge­n går raskt. Dette er første gang Faroe er operatør for en utbygging.

– Brasse er veldig viktig for oss. Alt ligger til rette for et godt prosjekt med solid økonomi, sier administre­rende direktør Helge Hammer.

Han peker på at Brasse ikke er et veldig komplisert felt, og at det

ligger i naerheten av eksisteren­de installasj­oner i god stand – Oseberg og Brage. Brasse skal mest sannsynlig bygges ut med en havbunnsin­stallasjon tilknyttet et av disse feltene. Konseptval­get tas i sommer.

Ifølge Hammer gjør de stramme tidsfriste­ne at det fort kan drøye til første halvår 2019 før utbyggings­planen blir levert, blant annet fordi det skal forhandles om kommersiel­le vilkår med vertsplatt­formen som velges.

Wintershal­ls Nova er trolig planen som kommer først i år. Ifølge Statistisk sentralbyr­å er denne ventet i løpet av årets første måneder. Prosjektet het inntil nylig Skarfjell, og skal knyttes til Gjøaplattf­ormen i Nordsjøen. Investerin­gen er på 13,2 milliarder kroner.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Olje- og energimini­ster Terje Søviknes (Frp) mener oljenedgan­gen har nådd bunnen og at naeringen har startet en opptur.
FOTO: NTB SCANPIX Olje- og energimini­ster Terje Søviknes (Frp) mener oljenedgan­gen har nådd bunnen og at naeringen har startet en opptur.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway