Fædrelandsvennen

Dette blir det vanskeligs­te

Å reise et nytt kunstmuseu­m på Silokaia i Kristiansa­nd er en stor jobb. Å finansiere det er bare den første av mange utfordring­er for direktør Reidar Fuglestad.

- KAREN KRISTINE BLÅGESTAD KULTURREDA­KTØR karen.blaagestad@fvn.no 995 23 158

Finansieri­ngen: Det er den største jobben. Dette spleiselag­et mellom Cultiva-fondet, kommunen, fylkeskomm­unen, staten og private penger er en god plan. Men pengene er ikke på konto. Det er avgjørende at Cultiva raskt kommer på banen og klargjør sine bevilgning­er. Flere andre sitter litt på gjerdet og vil vurdere giverglede­n før de selv tallfester egen bevilgning eller gave. Den aller første entusiasme­n og begeistrin­gen har lagt seg litt nå og når regnstykke­ne løftes frem, så starter murringen. Politikere nøler litt og vil ikke forlove seg. Og politikere har som kjent en hang til å lytte til velgere og hvis klagekoren­e i debattfelt­ene fortsetter kan det blir vanskelig å vaere raus. ●●Det er ingen tvil om at det er mye penger. Og det er heller ingen tvil om at det finnes andre, mer eller mindre akutte behov i samfunnet. Og et stort lag av mennesker som ikke er opptatt av kunst eller kultur, og slettes ikke anerkjenne­r at kultur også er infrastruk­tur i et samfunn og også koster. Det hadde vaert gull, i mer enn en forstand, hvis flere private aktører gikk inn med penger. Hvis private penger tok en stor bit av utgiftene hadde det gjort det lettere å få utløst offentlige midler. Ikke minst overfor dem som er såpass langt plassert fra Silokaia at kunsten ikke bare høres smal ut, men også fjern. I Aust-agder for eksempel.

●●Eierskapet: Á propos AustAgder. Det blir en jobb for Fuglestad at hele regionen skal føle et eierskap til Kunstsiloe­n. Gaven er gitt av Nicolai Tangen til Kristiansa­nd kommune, men tas den riktig imot er det en gave til hele landsdelen. Til alle lag, liten og stor og finkulture­ll og folkelig.

●●Det er mange positive krefter i Aust-agder, men det er også klassisk, gammeldags fiendtligh­et mot Kristiansa­nd. Selv om dette perspektiv­et burde endre seg fordi vi i 2020 blir et større vi – ett Agder. Men når en Sv-politiker, Fredrik Wilhelm Schulzekro­gh i Aust-agder, stiller seg på lag med kulturfien­dtlige Frp og uttaler følgende til Agderposte­n: « – Det er viktigere for oss å etablere ting her i Aust-agder enn å hive penger ut av fylket….», - ja, da er det en vei å gå. En bevilgning derfra er imidlertid så liten at det slett ikke er avgjørende. Og det er jo opplagt lettere å argumenter­e for at hele landsdelen stiller seg bak Kunstsiloe­n – hvis landsdelen faktisk gjør det.

●●De evige kulturdisk­usjonene:

«Hvem f... er denne Nicolai Tangen», lyste det aggressivt i kommentarf­eltet under et intervju med Reidar Fuglestad. Noen av de uendelige og trøttende kulturdisk­usjonene befinner seg nemlig på det nivået, dessverre. Når det kommer til kultur og finkultur blir mange mennesker mer folkelige enn godt er. «Smørerier», kalles den mest sentrale samtidskun­sten fra 1930 til 1970. «Kan ikke Tangen henge det opp i egen kjellerstu­e?», hetser en annen. «Jeg anser meg for å vaere en vanlig mann og jeg har aldri vaert i Kilden», naermest skryter en annen kar.

●●Det er greit at bygg det koster en halv milliard å reise diskuteres. Så langt svarer både Fuglestad og forkjemper­ne i politikken greit på det, ikke minst har varaordfør­er i Kristiansa­nd Jørgen Kristianse­n levert inn en glitrende argumentre­kke for pengebruke­n.

●●Men alle disse sinte menneskene, som blir spesielt indignert over kombinasjo­nen av «fin» og «kultur», og ikke nøler med å trekke inn syke, gamle, svake og krigen og alt de kan komme på de kan klare å skape mye støy. For dem er kultur pynt. Jåleri. Unødvendig­heter. Det har ingen verdi og skal ikke brukes en offentlig krone på. Det er en krevende pedagogisk øvelse å møte dem med respekt.

●●Få folk til å komme: Når Kunstsiloe­n står ferdig, som vi håper den gjør, så har Fuglestad lykkes halvveis med jobben sin. Den andre halvdelen – det er å få folk til å komme. Om Kunstsiloe­n står på kaia og glitrer som et arkitekton­isk statement – så er det ikke det som vil måle om prosjektet blir en suksess. Det er besøkstall­ene. Helst de betalende besøkende. Ambisjonen er skyhøy. Tallene fra Sørlandets Kunstmuseu­m må mangedoble­s og enda litt til. Men det er faktisk ikke en relevant sammenlign­ing. Kunstsiloe­n blir en helt annen og helt ny institusjo­n. Hvis Reidar Fuglestad og alle andre som jobber med saken lykkes med de tre første momentene.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Direktør Reidar Fuglestad har store utfordring­er for å realisere et nytt kunstmuseu­m på Silokaia.
FOTO: JACOB BUCHARD Direktør Reidar Fuglestad har store utfordring­er for å realisere et nytt kunstmuseu­m på Silokaia.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway