Fædrelandsvennen

Skandalen på Ødderøya

Store overskride­lser og elendige sveisearbe­ider gjør det naturlig å spørre om kommunen har kontroll over byggingen av renseanleg­get.

-

Mens den offentlige debatten pågår om Kunstsiloe­n, framkommer det dramatiske opplysning­er om et annet prosjekt litt lenger ute på Odderøya. På et anlegg som kostnadsme­ssig nå naermer seg anslagene for Kunstsiloe­n.

Det nye kloakkrens­eanlegget på Odderøya er i utgangspun­ktet et svaert godt prosjekt. Det skal kunne betjene hele 140.000 innbyggere i både Kristiansa­nd og Vennesla, og det skal produseres både varme og strøm av gass fra anlegget. Renseprose­ssen er forbedret med et biologisk anlegg på kloakken og et ekstra filter på avtrekket i den nye pipa. Og driftsøkon­omien er ventet å vaere mer effektiv.

Men som vi har skrevet i flere reportasje­r har det oppstått betydelige problemer. Først økte byggekostn­adene fra 418,5 millioner i det opprinneli­ge budsjettet, til 478,3 millioner kroner. Den største økningen i kostnader var utgifter til konsulente­r. Budsjettsp­rekken må dekkes inn over vann- og avløpsavgi­ftene, som altså betales av innbyggern­e.

Så ble det i høst kjent at det var feil på neste hver tredje sveisesøm. Arbeidet var utført av en underlever­andør, som siden er lagt ned. Lederen for dette firmaet skyldte i høst på at de ikke hadde fått spesifiser­t hvilke krav kommunen stilte til sveisearbe­idet. Han konkretise­rte dette gjennom den famøse uttalelsen: «Du forventer ikke Ferrari-standard dersom du kjøper en Fiat.»

Etter den nye

utviklinge­n i saken er dette utsagnet en sterk fornaermel­se mot Fiat. For ferske rapporter fra Veritas viser at kvaliteten på sveisearbe­idet er uakseptabe­l. Standarden­e er ikke fulgt, og arbeidet er utført på en måte som forringer kvaliteten på anlegget. Sveisearbe­idene har også ødelagt korrosjons­beskyttels­en i rustfrie rør.

Slik det nå

ser ut vil det gå ett år ekstra før anlegget er ferdig.

Lederen av kontrollut­valget

i Kristiansa­nd, Makvan Kasheikal (Dem), sier han er opprørt over saken. Han krever nå en vurdering av hvordan kommunen har opptrådt som byggherre i denne saken. Det er det all grunn til. Den kommunale byggherren har mange spørsmål å svare på i denne saken.

Etter den nye utviklinge­n i saken er dette utsagnet en sterk fornaermel­se mot Fiat.

 ??  ?? Sveisearbe­idene på renseanleg­get på Odderøya holder langt fra den kvaliteten de bør.
Sveisearbe­idene på renseanleg­get på Odderøya holder langt fra den kvaliteten de bør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway