Fædrelandsvennen

Vår naermeste allierte

- JOHNNY HERMANSEN

Sentrale politikere fra flere partier viser ofte til «vår naermeste allierte» og mener da USA. Når og hvor ble dette vedtatt?

●●Har vi stilltiend­e satt oss i en situasjon uten at denne påståtte relasjon har vaert debatt-tema ?

Som medlem av NATO forplikter vi oss til å stille opp om et av landene angripes, men her stiller samtlige land likt, ingen preferanse. Og likevel peker norske politikere på kun ett medlemslan­d som Norge angivelig skal ha et saerskilt forhold til.

Denne holdningen synes å bli stadig mere problemati­sk isaer fordi det samtidig setter Norges naboskap til Russland på prøve. Vi har et langt naboskapsf­orhold til Russland uten konflikter. At det kunne vaere noe anspent under den kalde krigen, kan ikke bortforkla­res, men Norge klarte å oppretthol­de naboskapet ved å vise respekt for Sovjetsamv­eldet, bl.a. ved ikke å tillate stasjoneri­ng av fremmede styrker på norsk jord.

Når den norske regjering bryter med vår tidligere holdning, og gir grønt lys for 300 amerikansk­e soldater på Vaernes, er dette utvilsomt en provoseren­de handling. Så forteller nyhetsmeld­inger av ny dato at amerikansk­e soldater kan vaere aktuelle for stasjoneri­ng på Rygge. Denne saken er visstnok ikke kommet så langt som til Stortinget, men dit bør den utvilsomt.

Av andre forhold som setter naboskapet til Russland på prøve, er bygging av en avansert etterretni­ngsradar i Vardø i tillegg til den som har vaert i drift fra mange år tilbake. Denne nye har en beliggenhe­t bare 28 km fra grensa mot Russland og blir utvilsomt oppfattet som en fiendtlig installasj­on.

I 2015 tok Etterretni­ngstjenest­en i bruk nok et spionskip, «Marjata», med en meget avansert elektronis­k utrustning installert ved en topphemmel­ig amerikansk marinebase. Ifølge VG (8/11.2015) er fartøyets oppdrag overvåknin­g av russisk militaer aktivitet i Barentshav­et. I tillegg beholder man den tidligere «Marjata», nå med nytt navn «Eger» og fortsatt som spionskip. At disse tiltakene er iverksatt for å tjene kun norske interesser, er det vel neppe noen som tror.

Kampflysak­en føyer seg også inn i dette bildet. Debatten foregikk i media, men i Stortinget var den ukompliser­t. «Valget» ble foretatt av USA som dermed sørget for at Norge fikk et langtrekke­nde bombefly med amerikansk teknologi fremfor en avskjaerin­gsjager til å holde fiendtlige fly unna norsk luftrom.

Debatten om forsvaret har foregått med stor styrke i en rekke fora, men der den burde ha vaert under debatt, i Stortinget, har den vaert nesten fravaerend­e. Sentrale politikere, saerlig fra Arbeiderpa­rtiet og Høyre, skygger unna slike debatter. Det forum de forskanser seg bak, den utvidede forsvars- og utenriksko­miteen, er en høyst udemokrati­sk innretning som dessverre hindrer allmenn innsyn i hvilke linjer forsvarspo­litikken føres etter.

Skal Norge fortsatt opptre som USAS forlengede arm vis a vis Russland og ikke uttale høyt, men naermest hviske, at Russland er vår fiende? Eller kan vi håpe på en dyptgripen­de debatt om hvor Norge skal stå i forhold til vår naere nabo Russland? Dette synes å vaere på høy tid.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway