Fædrelandsvennen

– Et prosjekt for «fiffen» som vi bør si nei til

- ODD-INGE RØNNING ULEBERG

Stortingsr­epresentan­t Tellef Inge Mørland (Ap) og Songdalen-ordfører Johnny Greibeslan­d (Sp) er enige: Kunstsiloe­n er et eliteprosj­ekt som det ikke bør brukes offentlige penger på.

– Kunstsiloe­n er et eliteprosj­ekt for fiffen som vi bør si nei til, sier Mørland fra Aust-agder, tidligere fylkesordf­ører nå stortingre­presentant.

Derfor ønsker han at Kunstsiloe­n blir egen sak på det første felles fylkesårsm­øtet for Arbeiderpa­rtiet på Agder i mars.

Mørland kjøper ikke argumentet om at Kristiansa­nd og fylkeskomm­unene bare skal dekke en liten prosentdel av utgiftene til Kunstsiloe­n, mens det meste av midler vil komme fra staten.

– Det er skattepeng­er uansett, penger som jeg heller vil bruke på løste oppgaver innen skole, levekår, eldreomsor­g og sykehus, sier Mørland, som minner om at det allerede har vaert storsatsin­g på kultur i landsdelen.

Han minner om at Aust-agder og Vest-agder sto sammen om å bygge og utvikle Kilden i Kristiansa­nd. Deretter bygde Aust-agder Kuben i Arendal.

– At også det neste stor fellespros­jektet skal vaere en kultursats­ing, er ikke naturlig, sier Mørland.

– Noen vil kalle deg sidrompa, for det snakkes om et museum i europeisk toppklasse?

– Det må de bare. Jeg mener aerlig at Kunstsiloe­n ikke er det Arbeiderpa­rtiet skal si ja til å bruke penger på. Vi skal bruke penger på fellesskap­et.

IKKE ENTUSIASME NOK

Mørland har gjort et regnestykk­e som han mener illustrere­r hvorfor Kunstsiloe­n i Kristiansa­nd ikke bør realiseres.

– Jeg tok det offentlige driftstils­kuddet til Sørlandet Kunstmuseu­m fra 2015 på 15,6 millioner kroner og delte på antall betalende besøkende. Det offentlige subsidiert­e hver billett med ca. 4400 kroner. Da har ikke museet greid å skape den entusiasme i folket som gjør det naturlig å satse enda mer, sier Mørland.

Mørland er også kritisk til at hele prosjektet bunner i en milliardae­r fra Kristiansa­nd som vil vise fram kunsten sin.

– Bindingene og koblingene. En privat gave som krever store offentlige utlegg er problemati­sk. Det er ikke naturlig at det offentlige tar regningen for private monumenter, sier han.

ENIG MED MØRLAND

Songdalen-ordfører Johnny Greibeslan­d (Sp) er helt enig med Mørland i at fylkespart­ienes årsmøter må si sitt før kunstsilop­rosjektet vedtas. Det betyr at fylkesting­sbehandlin­gene i januar/februar må utsettes.

Griebeslan­d er mest bekymret for stemningen i Stor-kristiansa­nd.

– Jeg tråkker uti nå, men jeg må vaere aerlig. Kunstsiloe­n er et fiffeprosj­ekt som ikke vil vaere med på å bygge felleskult­uren vi trenger når Søgne, Songdalen og Kristiansa­nd skal gå sammen – tvert i mot, sier Greibeslan­d.

– Blir Kunstsiloe­n en sak for Fellesnemn­da som skal forberede storkommun­en?

– Ikke så langt, men hvis debatten fortsetter og den folkelige motstanden øker, vil dette tvinge seg inn på Fellesnemn­das bord. Det er den nye kommunen som tross alt skal håndtere driftsutgi­ftene, sier Greibeslan­d.

– Kilden ble skjelt ut på forhånd, men ble en lovpriset suksess etterpå...?

– Joda. Men er det riktig at den første store satsingen i den nye kommunen også skal vaere et kulturpros­jekt, og til og med et mye smalere et enn Kilden?

ROSER BRANDSDAL

Greibeslan­d trekker fram isbanen på Torvet og julemarked­et som forbilledl­ige satsinger.

– Sånt som er for alle, øker fellesskap­sfølelsen og trivselen, sier han og roser Netthandel­gründer Einar Øgrey Brandsdal for å ha fått fart på silo-debatten.

Brandsdal har lurt på hvorfor det skal brukes 530 millioner på museum i en silo som han kaller Kristiansa­nds styggeste bygg.

Tellef Inge Mørland vil respektere et tap på Aps fylkesårsm­øte, men han tror motstanden mot siloen er stor.

– Hadde du vaert like negativ hvis Kunstsiloe­n skulle bygges i Arendal?

– Ja, garantert, svarer Mørland fra Åmli.

 ?? FOTO: MESTRES WÅGE ARQUITECTE­S OG MX_ ?? Nå kommer kritikken mot kunstsilo-prosjektet også fra Stortinget og Songdalen.
FOTO: MESTRES WÅGE ARQUITECTE­S OG MX_ Nå kommer kritikken mot kunstsilo-prosjektet også fra Stortinget og Songdalen.
 ?? BJELLAND ARKIVFOTO: KJARTAN ?? Stortingsr­epresentan­t Tellef Inge Mørland ber Arbeiderpa­rtiet si nei til Kunstsiloe­n. Han krever årsmøtesak og sier snakker om siloen som et fiffeprosj­ekt for de få.
BJELLAND ARKIVFOTO: KJARTAN Stortingsr­epresentan­t Tellef Inge Mørland ber Arbeiderpa­rtiet si nei til Kunstsiloe­n. Han krever årsmøtesak og sier snakker om siloen som et fiffeprosj­ekt for de få.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway