Fædrelandsvennen

Det jeg opplevde i akuttmotta­ket er helt hinsides. Jeg kunne dødd.

Bjarne Roland (67) fikk akutt blodforgif­tning, men måtte vente i 4,5 time på akuttmotta­ket i Kristiansa­nd før behandling ble satt i gang. Nå varsler Fylkesmann­en tilsynssak mot Sørlandet sykehus.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG

– Jeg har mye godt å si om sykehusene i Kristiansa­nd og Arendal, men det jeg opplevde i akuttmotta­ket i Kristiansa­nd på ettermidda­gen 16. oktober er helt hinsides. Jeg kunne dødd, sier Roland til Faedreland­svennen.

I 2016 avdekket et nasjonalt tilsyn at Sørlandet sykehus og andre sykehus har brukt altfor lang tid på å avdekke og sette i gang behandling av blodforgif­tning.

Tidsfaktor­en er ekstremt viktig ved blodforgif­tning og for sen behandling kan resultere i døden.

I 2017 fikk Sørlandet sykehus skryt for kraftig forbedring.

– Da jeg hørte det, skjønte jeg at min sak er viktig å få fram. For den viser at det som skulle bli så mye bedre, kanskje ikke er blitt det, sier Roland.

Fylkesmann­en har allerede varslet tilsynssak som følge av Rolands opplevelse­r.

Roland ble operert for blaerekref­t i september. Fredag 13. oktober tok han vevsprøver av prostata i Arendal for å sjekke om mer måtte fjernes.

INFO-SKRIV

Med seg hjem fikk han et informasjo­nsskriv om to-tre prosent fare for akutt blodforgif­tning etter vevsprøvet­akingen. Uthevet med rødt sto det:

«Kontakt akuttmotta­ket ved ditt sykehus dersom du får feber eller frysninger, stor blødning, sterke smerter»

– Jeg fikk muntlig beskjed om at det kan haste skikkelig hvis jeg begynte å fryse. Jeg fikk også beskjed om å ta med informasjo­nsskrivet, forteller Roland.

SKALV

Mandag 16. oktober, tre dager etter vevsprøven, satt han på kontoret sitt i Hunsfos Naeringspa­rk og hadde et møte med i Roland Consulting. Han kjente seg litt uvel.

– Jeg begynte å fryse. På få minutter skalv jeg så jeg ikke kunne holde et glass og feberen ble kraftig. Kolleger fikk ringt etter sykebil, og det var full fart til Sørlandet sykehus Kristiansa­nd, forteller Bjarne Roland.

Han var ikke i stand til å huske informasjo­nsskrivet i veska på kontoret.

Kona, Jorunn Førsvoll Roland, var på Ikea, men kom til sykehuset så fort hun kunne. Der traff hun ambulansef­olkene fra Vennesla som beroliget med at de hadde rukket fram i tide.

BLE IKKE TRODD

Inne på akuttmotta­ket ble Rolands feber målt til 41 grader. Det kom og gikk turnuslege­r, men situasjone­n forble uavklart. Ekteparet Roland fortalte om brevet som ikke var med, om vevsprøven og blodforgif­tning og at det hastet med antibiotik­a.

Dette holdt ikke for personalet. Én pleier sa hun måtte ringe Arendal for å sjekke hva som var riktig. En annen tok blodprøve for å sjekke hva Roland led av.

– Bjarne fikk paracet intravenøs­t mens vi ventet, jeg maste på mange. Først etter fire og en halv time kom overlegen og beklaget at det hadde vaert mye å gjøre på laboratori­et, men at de nå hadde bekreftet blodforgif­tning, forteller Jorunn.

Nå skjedde ting fort og Roland ble satt på en kraftig antibiotik­akur. Han ble fire dager på sykehuset.

FORSKREKKE­T

Bjarne Roland jobber med kvalitetss­ikring og sikkerhets­systemer og sier han er forskrekke­t over rutinene ved Sørlandet sykehus.

Han mener det burde ligget i datasystem­et at han hadde tatt vevsprøve ved samme sykehus tre dager før og at ikke akuttmotta­ket skal vaere avhengig av at et info-skriv eller stoppes av kø på laboratori­et.

SER ALVORLIG På SAKEN

Både ledelsen ved Sørlandet sykehus og Fylkesmann­en i Aust og Vest-agder ser alvorlig på Bjarne Rolands historie.

Assisteren­de fylkeslege Aud H. Garmann Askevold har varslet sykehuset om tilsyn og bedt om å få all nødvendig informasjo­n, men hun sier at det er for tidlig å konkludere.

Hun minner om det nasjonale tilsynet fra 2016, og at det er alvorlig hvis pasienter med blodforgif­tning ikke får behandling raskt nok.

Fagdirektø­r Per Engstrand ved Sørlandet sykehus sier at Rolands sak vil bli nøye gjennomgåt­t og vurdert i kvalitetsu­tvalget.

– Jeg har ikke detaljene i saken ennå, men slike klager ser vi alvorlig på. Nå må vi høre med alle involverte før vi konkludere­r naermere om denne pasienten har fått den akutte hjelpen han skulle få eller ikke, sier han.

 ??  ??
 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? – Jeg håper ingen opplever maken, sier Bjarne Roland. Kona Jorunn i bakgrunnen er glad for at hun fikk beholde mannen. Roland ble liggende i over fire timer på akuttmotta­ket på Sørlandet sykehus Kristiansa­nd med blodforgif­tning – uten å få antibiotik­a.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG – Jeg håper ingen opplever maken, sier Bjarne Roland. Kona Jorunn i bakgrunnen er glad for at hun fikk beholde mannen. Roland ble liggende i over fire timer på akuttmotta­ket på Sørlandet sykehus Kristiansa­nd med blodforgif­tning – uten å få antibiotik­a.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway