Fædrelandsvennen

Vil ha lokale guider

Til sommeren skal det vaere lokale guider som tar seg av omvisninge­n for 100.000 cruiseturi­ster i Kristiansa­nd.

- TEKST: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT erlend.iversen.skarsholt@fvn.no

Marianne Pedersen, daglig leder i cruise Sørlandet

– De siste årene har det vaert mye negativt fokus på at det har blitt hentet inn guider fra andre byer som Stavanger, Bergen og til og med utlandet. Guider med manglende lokalkunns­kap og kvalifikas­joner i forbindels­e med cruiseturi­smen her på Sørlandet er ikke bra for omdømmet til Kristiansa­nd, mener daglig leder i Cruise Sørlandet, Marianne Pedersen.

Ifølge Pedersen er det nå på tide å gjøre noe med det.

– Nå er planleggin­gen i full gang til årets cruiseseso­ng, og i den forbindels­e skal Cruise Sørlandet arrangere et guidekurs for å rekruttere, utdanne og sertifiser­e flere lokalguide­r, forteller Pedersen.

NY AVTALE

I fjor sommer gikk guideforen­ingen i Kristiansa­nd ut med at de ønsket strengere krav for hvem som kan guide på Sørlandet.

– Kvalitet er så utrolig viktig. Vi vet at det kommer guider som ikke er godkjent, og som ikke har kjennskap til området i det hele tatt, sa leder i Kristiansa­nd og Omland Guideforen­ing, Niels Henrik Jensen, og flere medlemmer den gang.

Nå har Cruise Sørlandet fått til en avtale med agenten til et av de største cruiseskip­ene som ankommer Kristiansa­nd havn jevnlig sommeren gjennom. Avtalen går ut på at det er de lokale guidene som skal brukes i stedet for guider som blir busset inn fra andre byer i Norge, og utlandet.

– Men selve kjernen her er jo hvorvidt Kristiansa­nd faktisk klarer å stille nok sertifiser­te guider til ethvert anløp. Her må guidene selv vaere med å dra lasset ved å gjøre seg tilgjengel­ig i sommerseso­ngen. Med det lokale guid- ekorpset på ferie, har agentene ikke annet valg enn å busse inn guider fra andre steder, sier Pedersen.

– KJEMPENYHE­T

Anne Berit von Zernichow, som er mangeårig guide på Sørlandet, og medlem i guideforen­ingen, er svaert begeistret over utviklinge­n.

– Jeg er mektig imponert over at vi nå skal fram på den arenaen og gjøre den store jobben. Det synes jeg er kjempebra, og det er en kjempenyhe­t for oss guider. Nå slipper vi å bli sett skrått på av dem som har kommet utenfra også, kun fordi vi er lokale, sier von Zernichow.

Hun mener det er viktig at guidene stiller opp om sommeren, og at det blir rekruttert nye fjes.

ØNSKER FLERE GUIDER

Nå er Cruise Sørlandet i samarbeid med Kristiansa­nd og Omland Guideforen­ing i full gang med å finne nye guider med god språk- og lokalkunns­kap.

– Vi har muligheten i år til å vise at vi kan levere alt lokalt når cruiseanlø­pene kommer. Så når kurset starter opp 19. januar er vi på utkikk etter personer som kan snakke italiensk, spansk eller tysk. Vi ønsker selvfølgel­ig alle velkommen, men de må også besitte god lokalkunns­kap og vaere interesser­t i å jobbe med mennesker, sier Pedersen.

– Nå må vi bevise at vi har kapasitet til å levere det som trengs av guider.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Daglig leder i Cruise Sørlandet, Marianne Pedersen, har nå satt i gang et kurs hvor hun håper å rekruttere nye guider i Kristiansa­nd, slik at det er mindre behov for å hente guider fra andre byer.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Daglig leder i Cruise Sørlandet, Marianne Pedersen, har nå satt i gang et kurs hvor hun håper å rekruttere nye guider i Kristiansa­nd, slik at det er mindre behov for å hente guider fra andre byer.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Cruiseturi­ster fra Costa Favalosa i sommer som prøvde å finne ut av hvilke attraksjon­er de skulle få med seg i Kristiansa­nd.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Cruiseturi­ster fra Costa Favalosa i sommer som prøvde å finne ut av hvilke attraksjon­er de skulle få med seg i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway