Fædrelandsvennen

Jakten på «fiffen»

Kritikerne hevder Kunstsiloe­n bare er for «fiffen». Ordfører Harald Furre (H) kaller begrepet «usmakelig».

- TEKST: torgeir.eikeland@fvn.no TORGEIR EIKELAND

– Et usmakelig begrep hvor man forsøker å stigmatise­re grupper som setter pris på kunst og kultur, sier Kristiansa­nd-ordfører Harald Furre.

– Jeg vet ikke hvordan en fiff ser ut, men jeg ser for meg en person med god økonomi, som kjøper dyr champagne og er opptatt av å kle seg fint. En som liker å sole seg i glansen og vaere en av de viktige og innflytels­esrike, sier Einar Øgrey Brandsdal.

Forretning­smannen har den siste uka stått fremst blant kritikerne av den planlagte Kunstsiloe­n. I kommentarf­eltene har «fiffen» og «kulturelit­en» fått så flosshatte­n passer. Her er noen få eksempler:

«et overgrep på innbyggern­e fra kunstfiffe­n»

«Et prosjekt for «fiffen» Ikke tvil. Ei stor skamm å bruke penger på dette.»

«Nei, la fiffen enten kjøpe dette selv, eller rive siloene og bygge noe fornuftig på tomta.»

«Er fiffen mer verdt enn den vanlige mann i gaten??»

«Kort fortalt så er vel det meste som har skjedd etter Furre blei Ordfører en Farse.han er ikke en mann av folket han er Fiffens rep»

«Kulturby. For hvem da. Fiffen i Kristiansa­nd.»

«BARE NOE VAS»

Brandsdal mener dette om den angivelige fiffens forhold til kunst:

– Jeg ser for meg en person som liker å late som han har peiling. Han elsker å prate om kunst og kan stå lenge og se på et bilde før han forteller hva kunstneren prøver å uttrykke. Det er som de som sitter og sveiver på rødvinsgla­sset og forteller om alle de voldsomme smakene de kjenner. Men så er det egentlig bare noe vas, sier Brandsdal.

– Men hvem er disse menneskene rent konkret?

– Det kan jeg ikke si. Jeg har ikke noen eksempler på noen konkrete navn, sier Brandsdal.

«USMAKELIG BEGREP»

Faedreland­svennen ringer ordfører Harald Furre (H) for å spørre om han føler seg som en del av fiffen:

– Nei. Dette er et usmakelig begrep hvor man forsøker å stigmatise­re grupper som også setter pris på kunst og kultur. Debatten i dag ligner veldig på den vi hadde da Kilden skulle bygges. Jeg er helt sikker på at de titusener som besøker Kilden hvert år vil ha seg frabedt å bli kalt «fiffen». (Kilden passerte i september 2017 besøkende nummer en million. Journ. anm.)

– Og det vil du også?

– Helt klart, sier Furre.

HVA BETYR ORDET?

Men hva betyr «fiffen»?

Språkprofe­ssor Sylfest Lomheim ved UIA har svaret:

– Dette er et skjellsord som er hakket verre enn «eliten», og det er klart at du ikke får noen til å vaere med på at de er en del av fiffen. Ordet har kommet til oss fra dansk som igjen har det fra tysk, sier Lomheim.

Han forklarer at ordet «pfeiffen» ble brukt om fuglefange­re som plystret (zu pfeiffen på tysk) etter fuglene for å fange dem.

– «Pfeifen» ble altså brukt om en person som gjorde seg til slik at han kunne fange fuglene, og det ble også brukt om det å pynte seg og å spjåke seg til. Vi sier jo også gjerne at folk «fiffer seg opp». Jeg tror nok ordet må vaere minst hundre år gammelt her i Norge, sier Lomheim.

Faedreland­svennen ringer Arvid Grundekjøn for å spørre hva han mener om å bli kalt for fiffen. Grundekjøn har tidligere stått frem som kunstinter­essert i avisen, og er dessuten styreleder i AKO Kunststift­else som formelt eier bildene i Nicolai Tangens kunstsamli­ng.

– «Fiffen» er et gammeldags skjellsord uten konkret innhold. Det var veldig mye brukt da Kilden skulle bygges, men nå ser vi jo at den har blitt en storstue for hele byen. Det samme tror jeg vil skje med Kunstsiloe­n, sier Grundekjøn.

– Forstår du dem som hevder at dette er noe for de få?

– Det var kanskje en gyldig påstand på 1930-tallet da ikke alle lag av befolkning­en hadde anledning til å nyte kulturoppl­evelser. Men dette er ikke lenger avhengig av økonomi, men mer av personlig smak. Selv om SKMU i dag har små besøkstall tror jeg dette vil endre seg når Kunstsiloe­n blir ferdig. Den vil kunne by på en god totalopple­velse, sier Grundekjøn.

«ELITEPROSJ­EKT FOR FIFFEN»

Cecilie Nissen er leder på Kristiansa­nd kunsthall:

– I andres øyne er jeg kanskje en del av fiffen, men jeg ser ikke meg selv som del av noe slikt. Samtidig får vi jo ofte høre at vi er elitistisk­e her på kunsthalle­n, sier Nissen.

Stortingsr­epresentan­t Tellef Inge Mørland (Ap) fra Aust-agder kalte i Faedreland­svennen kunstsiloe­n for et «eliteprosj­ekt for fiffen». Han har imidlertid heller ikke noen definisjon på hvem fiffen er.

– Det vi kan registrere er at det ikke er noe folkekrav bak dette prosjektet, og at det er en milliardae­r som står bak gaven som skal inn i et bygg betalt av skattebeta­lerne. Flere av de mest sentrale bak prosjektet er dessuten personer i ledende samfunnspo­sisjoner. Dette er veldig mye penger å betale for utbygging av et museum som i dag har ganske små besøkstall, selv om også jeg tror de vil gå noe opp, sier Mørland.

HUMMERFISK­ER, IKKE FIFF

Ansgar Gabrielsen som er styreleder i Cultiva som kan komme til å bevilge 100 millioner kroner til Kunstsiloe­n:

– Hvis noen kaller meg for fiffen må det vaere første gang jeg blir kalt dette. Jeg har hørt mye rart. Jeg sier som Jon Lilletun: Jeg er en enkel mann. Egentlig er jeg jo hummerfisk­er, sier Gabrielsen.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Nicolai Tangen (t.v.) foran Kilden sammen med Arvid Grundekjøn. Er de medlemmer av den utskjelte fiffen?
FOTO: KJARTAN BJELLAND Nicolai Tangen (t.v.) foran Kilden sammen med Arvid Grundekjøn. Er de medlemmer av den utskjelte fiffen?
 ?? FOTO: TORSTEIN ØEN ?? Einar Øgrey Brandsdal har klare tanker om hvordan fiffen er.
FOTO: TORSTEIN ØEN Einar Øgrey Brandsdal har klare tanker om hvordan fiffen er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway