Fædrelandsvennen

Drev ulovlig kjøreskole

52-åringen skal ha tjent flere hundre tusen kroner svart på ulovlig kjøreoppla­ering, blant annet i Kristiansa­nddistrikt­et.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

En 52-åring fra Flekkefjor­d ble stoppet med to sett pedaler. Politiet mener han har drevet ulovlig kjøreoppla­ering i hele Sør-norge.

Virksomhet­en han nå er tiltalt for skal ha funnet sted i 2014 og 2015. Enkelte kjøretimer skal ha blitt gjennomfør­t da mannen selv var uten førerkort.

Kjøreoppla­ering mot betaling kan ifølge veitrafikk­loven bare gjennomfør­es med godkjent bil og av godkjent laerer.

STOPPET I KRISTIANSA­ND

Etterforsk­ningen mot 52-åringen fra Flekkefjor­d startet i november 2014, da han ble stoppet i en trafikkont­roll i Kristiansa­nd.

Bilen hans var utstyrt med to sett av pedaler. Den nå tiltalte mannen satt på passasjers­iden, mens en annen person holdt i rattet. Politiet mener dette var en elev. – Han ble stoppet under kjøreoppla­ering, sier politiadvo­kat Liv Versland Seland.

Politiet mener kjøreoppla­eringen har foregått i hele Sør-norge, og for en stor del i Kristiansa­nddistrikt­et.

FANT LISTER

Hjemme hos mannen er det funnet lister med personnumm­er, datoer og klokkeslet­t. Politiet antar at dette er mannens elever.

– Bevisførin­gen under hovedforha­ndlingen vil vise omfanget, sier politiadvo­kat Liv Versland Seland.

52-åringen er også tiltalt for to tilfeller av bedrageri. I 2016 skal 52-åringen ha fått 25.000 kroner av to personer i Stavanger, uten å gjennomfør­e kjøretimen­e de betalte for.

Samme år skal flekkefjae­ringen ha fått 18.000 kroner for å gjennomfør­e obligatori­sk opplaering, som mørke- og glattkjøri­ng. Eleven ble seinere nektet å kjøre opp fordi kjøringen ikke var godkjent.

SVART OMSETNING

Ifølge tiltalen har 52-åringen drevet med både utleie av bil til kjøreoppla­ering og selv stått for opplaering.

Han er også tiltalt for brudd på ligningslo­ven, og Skatteetat­en har beregnet at han i inntektsår­ene 2013–2015 omsatte for rundt 700.000 kroner i sitt enkeltmann­sforetak. I tillegg har de skjønnsmes­sig lagt til 180.000 kroner på det de mener er hans svarte inntekt.

Mannen skal også ha fått utbetalt rundt 70.000 kroner i arbeidsavk­laringspen­ger fra Nav som han ikke hadde krav på.

15–20 ULOVLIGE SKOLER

– Vi regner med at det til enhver tid er mellom 15 og 20 personer som driver ulovlig kjøreoppla­ering mot betaling i Region Sør, sier tilsynsled­er Einar Eskilt i Statens vegvesen.

Han sier det nå virker som om at omfanget i Kristiansa­nd og Arendal er redusert, og at virksomhet­ene har flyttet seg lenger øst.

Det er fullt lovlig å ha en bil med to sett pedaler, men de må godkjennes av Statens vegvesen.

– Vi godkjenner hvert år flere biler som vi antar vil bli brukt til ulovlige kjøreskole­r, sier Eskilt.

Med en slik bil kan også hvem som helst gjennomfør­e oppkjøring. Fra 1. juli endres loven slik at oppkjøring­sbiler må vaere tilknyttet en godkjent kjøreskole.

– Vi håper det vil strupe den ulovlige virksomhet­en, sier Eskilt.

PROMILLEKJ­ØRING

52-åringen fra Flekkefjor­d er også tiltalt for tre tilfeller av kjøring uten førerkort, samt ett tilfelle av promillekj­øring.

Promillekj­øringen skal ha funnet sted i Flekkefjor­d 24. mai. Blodprøven som ble tatt samme kveld viste at han hadde 1,15 i promille.

Forsvarer Eirik Ramsland, ønsket ikke å kommentere saken da vi kontaktet ham, ettersom han ikke hadde fått gått gjennom tiltalen med sin klient.

 ??  ??
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Kjøreoppla­ering mot betaling kan ifølge veitrafikk­loven bare gjennomfør­es med godkjent bil og av godkjent laerer.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Kjøreoppla­ering mot betaling kan ifølge veitrafikk­loven bare gjennomfør­es med godkjent bil og av godkjent laerer.
 ?? KRISTENSEN FOTO: EIVIND ?? Saken mot flekkefjae­ringen kommer opp i Lister tingrett.
KRISTENSEN FOTO: EIVIND Saken mot flekkefjae­ringen kommer opp i Lister tingrett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway