Fædrelandsvennen

Først hurtigtog

Det er prisverdig at lyntog langs kysten nå løftes fram som en visjon. Men først bør alle gode krefter jobbe for å fremskynde planene om hurtigtog til Oslo.

-

Mandag møttes politikere fra Rogaland, Agder, Telemark og Vestfold. De diskuterte utforminge­n av en strategi for en fremtidig kystjernba­ne til over 100 milliarder kroner. Det vil si en dobbeltspo­ret høyhastigh­etsbane hvor tog skal kunne kjøre med en toppfart på 250 kilometer i timen. Visjonen er at man skal kunne reise fra Oslo til Stavanger på 3,5 timer, og at toget skal gå innom flere sørlandsby­er på strekninge­n.

Dette er visjonaere tanker. De som står bak fortjener ros for å løfte fram et prosjekt som både miljø- og transportm­essig er ambisiøst.

Men jernbaneut­bygging i Norge er også i høy grad et spørsmål om tunge realiteter. Så tunge at denne sektoren har vaert forsømt i flere tiår. Ikke minst i vår del av landet.

Derfor bør den viktigste oppgaven til alle som er opptatt av en raskest mulig forbedring av jernbanen fokusere på den mest realistisk­e utbygginge­n, som er sammenkobl­ing av Sørlandsba­nen og Grenlandsb­anen. Dette prosjektet er med rette kalt Genistreke­n. Ved å koble sammen dobbeltspo­ret som er planlagt fra Oslo til Porsgrunn med ny skinnegang fra

Togturen fra Kristiansa­nd til Oslo vil ta betydelig kortere tid når Sørlandsba­nen kobles sammen med Grenlandsb­anen. Porsgrunn til Brokelands­heia, vil man kunne reise fra Oslo til Kristiansa­nd på 3 timer og 23 minutter. Fra sentrum til sentrum. Det vil gjøre toget konkurrans­edyktig med både fly og bil på en helt annen måte enn i dag.

Heldigvis er det etter hvert blitt stor oppslutnin­g om denne tanken. Men veien fram til strekninge­n står klar, er lang. Altfor lang. I henhold til dagens planer er det lagt opp til at byggingen starter rundt 2030, og at togene skal kunne kjøre fra Porsgrunn til Brokelands­heia i 2035.

Det er langt fra ambisiøst nok. Saerlig ikke når man ser tilbake på skjebnen til mange jernbanepl­aner for prosjekter langt fram i tid. Svaert mange av disse har blitt ytterliger­e skjøvet på eller lagt i arkivet. Historien om planene for en sammenkobl­ing av Sørlandet og Grenland er ikke noe unntak i så måte. De davaerende jernbanemy­ndighetene la fram de første planene om en slik bane i 1882.

Denne strekninge­n må realiseres før 2035.

Denne sektoren har vaert forsømt i flere tiår. Ikke minst i vår del av landet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway