Fædrelandsvennen

Nå starter kampen om lyntogene

Mandag møttes politikere fra Rogland, Agder, Telemark og Vestfold. Nå starter kampanjen som skal ende med en ny kystjernba­ne til over 100 milliarder kroner.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

– Vi skal legge strategien for hvordan denne store investerin­gen kan bli et folkekrav fra hele landsdelen. Vi tror ungdom og unge politikere må mobilisere­s, sier leder i Jernbanefo­rum Sør, Krfs Jon-olav Strand, fra Aust-agder.

På mandagens møte med politikere fra de fem fylkene var det enighet om å gå videre med kystjernba­ne-prosjektet.

– Tallene er ikke kvalitetss­ikret, så det er godt mulig prisen blir en del høyere enn 100 milliarder kroner. Spesielt i vestre del av Vest-agder mot Stavanger vil det vaere kostbart å bygge ny jernbanetr­asé ute ved kysten, sier Jonolav Strand.

Lederen i Jernbanefo­rum Sør mener det er fullt mulig å kjempe om midler både til å koble sammen Sørlandsba­nen og Vestfoldba­nen (Grenlandsb­anen) og å utrede og arbeide for å få bygget en hurtigtogb­ane langs de mer befolkede områdene langs kysten mellom Stavanger og Oslo.

250 KM/T

Drømmen er at byggingen av en dobbeltspo­ret høyhastigh­etsbane starter i 2035 når Grenlandsb­anen til Skien etter planen står ferdig.

Vi snakker toppfart på 250 kilometer i timen og visjoner om 3,5 timers reisetid fra Oslo til Stavanger.

Banen skal ta vri ut mot kysten fra Brokelands­heia og gå innom flest mulig sørlandsby­er nedover kysten og nordvestov­er mot Stavanger.

– Det må vaere målet, ja, sier Strand.

Stortingsr­epresentan­t Hans Fr. Grøvan fra KRF Vest-agder, er allerede klar til å utnytte vippeposis­jonen i Stortinget til å komme i gang.

– Høyhastigh­etsbane til Kristiansa­nd og deretter til Stavanger er det neste store samferdsel­sløftet. Mitt krav er at en konseptval­gutredning skjer allerede denne perioden - altså før 2021, sier han til Faedreland­svennen.

LANSERER «NYE BANER»

Grøvan løfter også inn ideen om en helt nye måte å bygge jernbane på:

– Nye Veier AS får ned både byggetid og byggekostn­ader på store veiprosjek­ter. Vi bør lage en avdeling i dette selskapet som heter «Nye Baner», sier han til Faedreland­svennen.

Jon-olav Strand mener høyhastigh­etsbanen fra Oslo til Stavanger må kunne lånefinans­ieres. Han viser til at dette planlegges i Sverige.

– Men er lyntog på Sørlandet realistisk?

– Etter at intercity-prosjekten­e på Østlandet er ferdige i 2032 og Grenlandsb­anen og sammenkobl­ingen til Sørlandet i 2035, er det naturlig med en stor fjerntogsa­tsing på Sørvestlla­ndet, mener Strand.

BÅDE VEI OG BANE

I helgen gikk førsteaman­uensis Anders Langeland ut og spådde Sørlandsba­nens snarlige død hvis ikke det fort bygges og investeres. Han mener Sørlandet har vaert altfor opptatt av vei - og at vi risikerer at nye og bedre veier utkonkurre­rer jernbanen. Grøvan er uenig:

– Vi kan ikke si nei til nødvendige veier mens vi venter på tog. Vi må ha begge deler. Og sist vår vedtok vi tidenes største Nasjonale Transportp­lan med plan-midler til sammenkobl­ingen av Sørlandsog Vestfoldba­nen. Vi tar steg for steg, sier han.

100 MILLIARDER PLUSS

Kostnadene til en høyhastigh­ets kystjernba­ne er i Jernbanefo­rum Sør vurdert til 100 milliarder pluss

– Samfunnsny­tten av Grenlandsb­anen er vurdert som negativ, jeg erkjenner det, men ofte taper toget i slike «konkurrans­er» mot bil og fly, fordi det tenkes for snevert. Når du regner inn muligheten­e for byutviklin­g og vekst langs den nye traseen, og at du kan bo i Kristiansa­nd og jobbe i Stavanger eller Oslo - da blir ting helt annerledes, sier Strand.

 ?? FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? Hva sier du til å reise i 250 kilometer i timen langs en ny kystjernba­ne som bruker tre og en halv time fra Stavanger til Oslo? KRF lover kamp for, og Jernbanefo­rum Sør er i gang med å legge strategien.
FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK Hva sier du til å reise i 250 kilometer i timen langs en ny kystjernba­ne som bruker tre og en halv time fra Stavanger til Oslo? KRF lover kamp for, og Jernbanefo­rum Sør er i gang med å legge strategien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway