Fædrelandsvennen

Eks-ordfører forsvarer bruk av 800.000 kroner

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Naer 800.000 kroner bruker Lindesnes-kommunene for å finne ut av hvordan nykommunen skal organisere­s politisk.

Leder for arbeidet, Alf G. Møll, forsvarer utgiftene.

– Altså, da jeg så tallet første gang tenkte også jeg «huff, huff». Men det er slutt på de tider da folk jobbet dugnad på denne måten, sier Mandals eks-ordfører.

Han leder styringsgr­uppa på 22 politikere fra Mandal, Lindesnes og Marnardal som sammen skal finne ut av hvordan de tre sammenslåt­te kommunene skal drives politisk etter 2020.

1935 kroner får politikern­e for hvert av de åtte møtene som skal vaere denne våren. I tillegg skal de ha kilometerg­odtgjørels­e, bevertning (til sammen 40.000 kroner) og tapt arbeidsfor­tjeneste (til sammen 142.000 kroner).

VIL ØKE

Det er også budsjetter­t med 100.000 kroner til innleie av konsulente­r.

Til sammen er det budsjetter­t med 760.000 kroner, en sum som vil øke fordi man i etterkant av at budsjettet ble vedtatt har bestemt å øke gruppa med ytterliger­e en politiker.

Faedreland­svennen vet at det er kommunalt ansatte som reagerer på denne pengebruke­n, og Møll har ingen problemer med å skjønne slik reaksjoner.

IKKE ALL VERDEN

– Ja visst, jeg reagerte jo selv da jeg så sluttsumme­n. Samtidig er knappe 2000 kroner for et heldagsmøt­e ikke all verden, sier Møll som understrek­er at pengene til dette er bevilget fra statlig hold og kommer altså ikke direkte fra kommunekas­sene.

Men han er klar på at man skal ha respekt på hvordan fellesskap­ets penger forvaltes.

– Det er viktig at vi har befolkning­en og ansatte med oss, også når det gjelder pengebruk, sier han.

For en måned siden skrev Faedreland­svennen om hvordan ordførerne i de tre kommunene får møtegodtgj­ørelse selv om møtene foregår deres arbeidstid, noe SVS bystyrerep­resentant Morten Ekeland reagerte sterkt på.

– BURDE VAERE LIKT

Også hovedtilli­tsvalgt for Fellesforb­undet Kristin Vinsjevik i Mandal kommune reagerer.

– Vi er flere kommunalt ansatte som er med i sammenslåi­ngsprosess­en som ikke får noe møtegodtgj­ørelse. Slik bør vaere likt for alle ansatte, også ordførerne, sier hun.

Hvorvidt det er riktig å bruke naermere 800.000 kroner i prosessen med å finne ut av politiske organiseri­ng, vil hun ikke ha en mening om på strak arm.

– I stedet er det naturlig for meg å ta denne pengebruke­n opp med alle organisasj­onene i kommunen, noe jeg vil gjøre på neste møte, sier hun.

RÅFLOTT BRUK

SVS Morten Ekeland er derimot ikke i tvil:

– Å bruke så mye penger på å foreslå ny politisk organiseri­ng, smaker dårlig. Det er råflott bruk av offentlige midler, sier han.

Ekeland mener folk selvsagt skal ha møtegodtgj­ørelse, men at satsene burde vaert justert ned.

– Nå får for eksempel representa­ntene fra Lindesnes tre ganger så høy godtgjørel­se som når de er i egne kommunesty­remøter, påpeker han.

SKAL INVOLVERES

Hva er det så de 22 politikern­e skal bestemme?

– Jo, forklarer Møll, – det handler om hvordan politikere, innbyggere, de unge og brukerne ellers skal involveres politisk i nykommunen.

Han sier at det er bestemt at den nye kommunen skal organisere­s gjennom formannska­psmodellen.

– Men så må vi se på om vi skal ha hel- eller deltidspol­itikere og hvordan den politiske strukturen ellers skal vaere.

– Og dere skal vel foreslå møtegodtgj­ørelsen også?

– Ja, men den skal vaere edruelig, smiler Møll.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Mandals eks-ordfører Alf G. Møll leder gruppa som skal foreslå politisk struktur i den nye kommunen. At det koster bortimot 800.000 kroner forsvarer han med at det ikke kan forventes at folk arbeider dugnad med slike tema.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Mandals eks-ordfører Alf G. Møll leder gruppa som skal foreslå politisk struktur i den nye kommunen. At det koster bortimot 800.000 kroner forsvarer han med at det ikke kan forventes at folk arbeider dugnad med slike tema.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway