Fædrelandsvennen

Mette Gundersen: – En situasjon som er bare tris

– Vi har havnet i en situasjon som er bare trist, og som jeg gjerne skulle ha vaert foruten.

- TONE SANDBERG

Det sier Ap-politiker Mette Gundersen som har samarbeide­t naert med Trond Giske i flere år, og som stilte seg uforståend­e til varslene som kom mot hans oppførsel før jul.

Gundersen, som er Aps gruppelede­r i Kristiansa­nd bystyre, var statssekre­taer for Giske i Kulturdepa­rtementet fra 2005 til 2007, og sa dette til Faedreland­svennen da saken sprakk rett før jul:

– Man må skille mellom det å vaere ung, fri og singel og flørte på fest, og det å faktisk trakassere. Hvis jeg hadde kjent til at noen følte seg krenket, skulle jeg gitt beskjed, men det har jeg ikke opplevd.

– Jeg står ved det jeg sa, men har ingen grunn til å bestride de som har varslet, sier Gundersen etter at saken nå har nådd sitt foreløpige klimaks ved at Trond Giske har trukket seg som partiets nestleder.

– Det er en fornuftig løsning slik situasjone­n nå har blitt, både for varslerne og for Trond og hans familie, sier hun.

– Vi har havnet i en situasjon som er bare trist, og som jeg gjerne skulle ha vaert foruten. Men vi er avhengig av tillitsval­gte som kan oppføre seg, legger hun til.

Gundersen satt i partiets sentralsty­re sammen med Trond Giske fra 2002 til 2013, og hun tror ikke det blir ro i rekkene etter mandagens møte:

– Det er en stor oppgave å finne løsninger alle kan falle til ro med. Det er tydelig at det fortsatt er mange spørsmål som står ubesvart, noe som kommer til uttrykk både gjennom kommentarf­elt på sosiale medier og blant tillitsval­gte ute i landet, sier hun.

– Det eksisterer muligens flere kulturer både i vårt og andre partier som må tas fatt i, og det må komme en større debatt om varslingsr­utiner som åpenbart må bli bedre, utdyper hun.

– Det er noen prosesser som må gå nå, og som helt sikkert vil bli smertefull­e. Vi må ha disku-

sjon og debatt, men den må vi ta i trygge rom uten anonyme kilder. Anonyme kilder er ødeleggend­e for enhver debatt. Det er for eksempel helt uhørt at noen sitter og lekker fra et lukket sentralsty­remøte slik vi opplevde forrige mandag, sier hun.

– Så kommer den verdensoms­pennende kampanjen #metoo som startet i høst til å gi varige endringer både for jenter og kvinner, og for den del også gutter og menn, som opplever undertrykk­ing. Etter hvert må vi også ta den vanskelige diskusjone­n og hvor de forskjelli­ge grensene går, men nå handler det om å gjøre folk trygge, sier hun.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Mette Gundersen var statssekre­taer for Trond Giske fra 2005 til 2007, og satt i sentralsty­ret sammen med ham fra 2002 til 2013.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Mette Gundersen var statssekre­taer for Trond Giske fra 2005 til 2007, og satt i sentralsty­ret sammen med ham fra 2002 til 2013.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Partisekre­taer Kjersti Stenseng og Jonas Gahr Støre holdt pressekonf­eranse etter mandagens sentralsty­remøte i Arbeiderpa­rtiet.
FOTO: NTB SCANPIX Partisekre­taer Kjersti Stenseng og Jonas Gahr Støre holdt pressekonf­eranse etter mandagens sentralsty­remøte i Arbeiderpa­rtiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway