Fædrelandsvennen

Giskes fall – Jonas’ mulighet

Etter Giskes avgang er det også strid rundt nesten alle andre lederfigur­er i Ap. Det gir Jonas Gahr Støre store muligheter.

- POLITISK REDAKTØR

VIDAR UDJUS

vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Helt siden Jonas Gahr Støre ble valgt til å lede Ap, har det vaert en følelse av at han egentlig ikke er en del av partiet. At han ikke er en av dem.

●●Ikke bare kommer han fra en rik familie. I ung alder søkte han også jobb som politisk rådgiver – hos hovedmotst­anderen Høyre. Og i voksen alder, mens han var statsråd for Ap, glemte han å flagge på 1. mai.

●●Det var da også i voksen alder han kom inn i partiet. Da Gro hentet ham. Siden har han hatt ulike toppverv, og hatt en høy stjerne – på toppen av partiet. Helt til han fikk det aller øverste vervet da Jens Stoltenber­g dro til Nato i 2014.

●●At Støre også selv har følt på dette utenforska­pet, helt til det siste, tyder den talen på som han holdt til landsstyre­t i Ap etter valgnederl­aget i høst. Ifølge flere medier var det en gråtkvalt Ap-leder som sa: «Dere valgte meg, og jeg valgte dere».

●●Det siste har ingen tidligere Ap-leder følt behov for å si. Ap har vaert helt selvsagt for dem. Ap har vaert deres oppvekst, deres politiske prosjekt, deres identitet. Ap har vaert partiet hvor de har hatt sine naermeste venner – og bitreste fiender.

●●Dette siste er trolig heller ikke tilfellet for Jonas Gahr Støre. Og i en periode hvor Ap sprekker opp i ulike fraksjoner knyttet til sentrale aktører, kan det bli en fordel. Og hans mulighet til å bli Aps leder, i alle betydninge­r av ordet.

●●For samme hvor man snur seg er det strid rundt de andre sentrale skikkelsen­e i partiet. Trond Giske er borte fra ledelsen. Men hans allierte – og dem er det mange av etter Giskes lange liv i Ap – ser med dyp skepsis på den andre nestledere­n etter at Hadia Tajik brukte svaert sterke ord om Giskes handlinger, og var rystet både som «menneske, nestleder og jurist».

●●I kjølvannet av Giske-striden har det også kommet fram sterke synspunkte­r på de andre mest framtreden­de aktørene i Ap. Partisekre­taer Kjersti Stenseng har blitt «stemplet» som en naer alliert av Giske. Varslerne har ikke hatt tillit til henne. Lederen av Aps kvinnenett­verk, Anniken Huitfeldt, uttalte seg tidlig i prosessen på en måte som gjorde at hun fikk samme stempel. Og blant ansatte på Stortinget har det kommet krav om at lederen for sekretaria­tet, Hans Kristian Amundsen, må gå. På toppen av det hele skal det vaere en isfront mellom han og Stenseng.

●●I en slik politisk ruinhaug står bare én tilbake: Jonas Gahr Støre. Ap har nå knapt andre muligheter enn å samle seg rundt han. Der ligger også Støres store mulighet. Til endelig å bli den naturlige lederen av partiet.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Trond Giskes avgang som nestleder i Arbeiderpa­rtiet kan vaere Jonas Gahr Støres store mulighet.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Trond Giskes avgang som nestleder i Arbeiderpa­rtiet kan vaere Jonas Gahr Støres store mulighet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway