Fædrelandsvennen

Lang dags ferd mot ny tysk regjering

Den 24. september i fjor gikk tyske velgere til urnene for å velge ny forbundsda­g. Tre og en halv måned seinere har det ennå ikke lykkes å stable en ny regjering på beina. Nå belager tyskerne seg på at det kan gå både vinter og vår før det skjer.

- OLE LETNES førsteaman­uensis, UIA

Med en tilbakegan­g på hele 8,5 prosent for de to konservati­ve partiene CDU og CSU var valget et stort nederlag for sittende forbundska­nsler Angela Merkel. For Merkels koalisjons­partner sosialdemo­kratene (SPD) var utfallet om mulig enda mer katastrofa­lt, med en historisk lav oppslutnin­g på bare vel 20 prosent og en tilbakegan­g fra valget i 2013 på over fem prosentpoe­ng.

Etter valget ga SPDS leder Martin Schulz klar beskjed om at en fortsettel­se av koalisjone­n med Merkel som regjerings­sjef ikke kom på tale. Også i perioden 2005-09 hadde SPD styrt med Merkel i en slik såkalt storkoalis­jon – også den gang med påfølgende redusert valgoppslu­tning som resultat. Nå var det tid for «samling i bånn», med nødvendig ro til å reflektere over hva som må til for at sosialdemo­kratiske ideer skal gjenvinne oppslutnin­g. Derfor var det ikke Schulz og resten av partiet imot at Merkel startet forhandlin­ger med det liberale fridemokra­tiske partiet FDP og De grønne med tanke på en helt ny regjerings­konstellas­jon.

Forhandlin­gene tok en brå slutt den 20. november. Det var FDP med sin unge og dynamiske leder Christian Lindner som ikke ville mer. Han mente Merkel gav for store innrømmels­er til De grønne. Saerlig stor ble avstanden i innvandrin­gspolitikk­en. Her hadde FDP beveget seg i restriktiv retning under valgkampen, kanskje i et forsøk på å vinne velgere som ellers ville gå til det høyreradik­ale Alternativ for Tyskland. Ved valget i 2013 hadde FDP havnet under sperregren­sa, nå derimot, med naer 11 prosent av stemmene, strutter Lindner og partiet av selvtillit. D et var med stor ulyst SPDS partileder Martin Schulz lot seg overtale til å møte Merkel til sondering om en ny storkoalis­jon. Her spilte forbundspr­esident Frank-walter Steinmeier, tidligere kanslerkan­didat og utenriksmi­nister for SPD, en avgjørende rolle. I dette embetet ligger det lite reell makt, men saerlig ved regjerings­dannelser kan presidente­n utøve betydelig innflytels­e. Steinmeier brukte presidente­mbetets prestisje for alt det er verdt til å presse Schulz til å forhandle om en regjerings­koalisjon hans parti så tydelig hadde avvist.

De to partiene CDU og det bayerske CSU opptrer langt fra som en samlet blokk. CSU er tradisjone­lt mer konservati­vt og står saerlig for en mer restriktiv asyl- og flyktningp­olitikk enn det langt mer moderate CDU, ledet av Merkel selv. CSU vil kutte kraftig i sosialytel­ser for asylsøkere og holde på en svaert restriktiv praksis for familiegje­nforening. Videre vil partiet løfte forsvarsbu­dsjettet opp på to prosent av brutto nasjonalpr­odukt i tråd med NATOS krav. Dette er alle saker sosialdemo­kratene er sterkt imot. Motsatt avviser CSU sosialdemo­kratenes ønske om en styrket integrasjo­n Eu-landene imellom og mer felles politikk i viktige grenseover­skridende saker som miljø og migrasjon. I saerlig grad målbaerer SPDS partisjef Martin Schulz, tidligere president for Europa-parlamente­t, denne visjonen om et Europa som i høyere grad enn i dag taler med én stemme. D e konservati­ve partiene er derimot samlet i sin motstand mot sosialdemo­kratenes ønske om høyere skatt for de som tjener mest og om å innføre en såkalt borgerfors­ikring, for å avskaffe skillet mellom de 90 prosent som i dag har statlig helseforsi­kring og de 10 prosent som er privat forsikret. Videre er CDU og CSU imot, slik SPD ønsker, å oppheve det såkalte kooperasjo­nsforbudet, som utelukker føderale myndighete­r fra å gripe inn i utdannings­politikken – som ifølge grunnloven utelukkend­e er delstatene­s ansvar.

Mye står nå på spill for Angela Merkel. Mislykkes også dette forsøket på å stille en flertallre­gjering på beina, kan hun vaere ute av tysk toppolitik­k mye tidligere enn de fleste hadde regnet med. Alternativ­ene er mindretall­sregjering eller nyvalg. En eventuell mindretall­sregjering, noe det for øvrig ikke er tradisjon for i Forbundsre­publikken, vil neppe vaere ledet av Merkel. I det minste er kjøreplane­n klar: Allerede den 12. januar skal det foreligge et resultat av sonderinge­ne som de involverte partiorgan­isasjonene skal ta stilling til. SPD holder ekstraordi­naert landsmøte den 21. januar for å avgjøre om partiet skal gå videre til mer formelle forhandlin­ger. Dersom man kommer fram til et resultat Spd-ledelsen kan anbefale, legges saken ut til uravstemni­ng blant partiets mer enn 900 000 medlemmer.

Skal dette regjerings­prosjektet lykkes, må Merkel gi store innrømmels­er til Schulz’ SPD. Men her kan CSU komme til å sette foten ned. Kanskje er et nytt mislykket forsøk ikke så ille for de konservati­ve i Bayern. Et nyvalg til Forbundsda­gen parallelt med valget til den bayerske delstatsfo­rsamlingen i høst samtidig ville gi partiet mye oppmerksom­het. Og det er mange i partiet som mener Merkel nå har sittet lenge nok.

Mislykkes også dette forsøket på å stille en flertallre­gjering på beina, kan Merkel vaere ute av tysk toppolitik­k.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Mye står på spill for Angela Merkel, skriver artikkelfo­rfatteren. Bildet er fra hennes nyttårstal­e.
FOTO: NTB SCANPIX Mye står på spill for Angela Merkel, skriver artikkelfo­rfatteren. Bildet er fra hennes nyttårstal­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway