Fædrelandsvennen

Kunstsiloe­n – investerin­g

- JON A. LARSEN, Kristiansa­nd

Jeg har ca 40 års erfaring som industrile­der med erfaring fra storeindus­triprosjek­ter i Norge og i flere land hvor Hydro har operert, inkludert kostnads estimering.

●●Jeg har ingen sterke syn på om kunstsiloe­n er et godt prosjekt for Kristiansa­nd og Sørlandet som jeg nå har flyttet tilbake til som pensjonist. Jeg har for lite innsikt i den type virksomhet.

Men det er liten tvil om at Norge, som et av verdens rikeste land med et gigantisk fond bør ha råd til bedre infrastruk­tur enn vi har, det vaere seg innen samferdsel, kunst og kultur, statseide bygg og ikke minst vedlikehol­d av infrastruk­turen. Sammenlign­et med mange av de ca 60 land jeg har bodd og vaert i synes jeg vi sparer oss til fant på flere områder. Vi bør investere mer for fremtiden.

Jeg har detaljert informasjo­n om kostnadses­timatet for ombygging av siloen til kunstmuseu­m, og jeg stusser over at man opererer med et estimat på mellom 500 og 600 mill NOK. Basisestim­atet er riktig nok på 550 mill NOK, med forventet prisstigni­ng er estimatet på 580 mill NOK med antatt byggestart i 2018, ferdigstil­lelse i 2020/21.

Men, basert på en risikoanal­yse og konsekvens­analyse kommer man til at et såkalt 70-estimat er 636 mill NOK, et 85-estimat er på 698 mill NOK. Et 70- og 85-estimat er basert på at det er 70 og 85 % sjanse for at man kommer i mål innenfor budsjett, 30 og 15 % sjanse for overskride­lse.

Så hvorfor ikke si at prosjektet kommer på 650-700 mill NOK og skaffe finansieri­ng på et slikt beløp?

I Hydro, når vi gikk til styret med et investerin­gsprosjekt, krevde ledelsen i Hydro et 70- eller 80-estimat forut for et endelig ja/nei og inkludert en grundig risiko/konsekvens­analyse hvor fasiten ble et 70/80-estimat.

Forut for et ja/nei til et stort prosjekt er det vanlig i industrien å definere prosjektst­rategi og prosjektst­yring. Prosjektet kan kjøres av et faglig sterkt prosjektte­am, med alle fagdisipli­ner, som styrer prosjektet og setter ut alle del-kontrakter, følger opp alle sider av prosjektet eller man kan kjøre prosjektet som et «turn key»-prosjekt, nøkkelen i døra-prosjekt. I industrien er begge metoder brukt.

Prosjektst­rategi er også et viktig tema og kan påvirke kostnadene og schedule. Jeg antar at dette er tenkt på og besluttet.

Som alle vet, det kan ofte bli overraskel­ser når man bygger om gamle bygg , industrian­legg , etc. En annen ting som er vesentlig i store prosjekter er at rammen/ prosjektet, « the scope» er vel definert. Det koster flesk å endre ting underveis. Kontraktør­er tar seg veldig godt betalt for endringer.

Min konklusjon er at prosjekt lett kan koste opp mot 700 mill NOK før åpningsser­emonien i 2021.

Det er nok en tendens i Norge til å estimere lavt for å få prosjekter igjennom for så deretter å be om ekstra bevilging.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway