Fædrelandsvennen

Stalins lille spurv

- ALF KJETIL IGLAND

BIOGRAFI «Stalins datter. Svetlana Allilujeva­s dramatiske liv»

Rosemary Sullivan Kagge og ymse kjaerlighe­tsaffaerer.

Med stor grundighet tar den kanadiske professore­n Rosemary Sullivan (f. 1947) fatt på denne uvanlige menneskesk­jebnen. Etter års arkivstudi­er og intervjuer med mennesker som stod Svetlana naer, ikke minst datteren Olga, tegner hun et portrett av Stalin-datterens omskifteli­ge liv som vekker medfølelse.

Det begynte i 1927 med en trygg og beskyttet tilvaerels­e i Kreml og lykkelige dager med en stor familie på sommersted­et. I gode stunder viste faren kjaerlighe­t og kalte småpiken sin lille spurv og andre kjaelenavn, men en voldsom smerte seg inn over henne da hun forstod at faren hadde ansvaret for at naere familiemed­lemmer forsvant, at han var årsaken til at moren begikk selvmord da Svetlana var seks år, at millioner ble drept eller sendt til Gulag.

Da det i 1967 lyktes henneå hoppe av under et opphold i India, utspant det seg en triller av stort format med CIA, KGB, advokater, diplomater og toppolitik­ere i mange land involvert.

Ankommet USA var hun med sine bokavtaler en rik kvinne, men hun forstod seg ikke på penger og gav vekk eller tapte det meste. Hun oppholdt seg i England en tid, før hun døde av kreft i USA i 2011.

Hun var endelig fri etter et liv datteren mente hun ikke mestret helt. Hennes mor kunne overleve, men ikke leve, noe livsskildr­ingen til Sullivan må sies å gi henne rett i. «Stalins datter» er en sterk og levende skildring i en stort sett flytende oversettel­se, men det er ille at bastarden «bekymrings­verdig» har sneket seg inn. Bekymrings­fullt, spør du meg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway