Fædrelandsvennen

Uviktig bok om viktig tema

- ANETTE OS

DOKUMENTAR «Det store sviket. Aeresvold og aeresdrap i Norge»

Wenche Fuglehaug Kagge

Det handler om en kvinne med det fiktive navnet Sarah. En ung muslimsk kvinne, som måtte rømme og leve i skjul som 16-åring for å unngå å bli tvangsgift­et med en afghansk slektning. Nå er hun 27 år og lever fortsatt i skjul i Norge, etter at hun har fått drapstrusl­er av familien.

Denne historien er utgangspun­ket for Wenche Fuglehaugs bok. Temaet er spennende. Naermere 600 mennesker bor på hemmelig adresse i Norge, fordi noen ønsker å skade dem. Mange av disse er unge kvinner som utsettes for aeresvold, sosial kontroll og drapstrusl­er, ifølge Fuglehaug.

Hun vil visehvor viktig det er å ansvarligg­jøre foreldre og tydeliggjø­re at aeresvold er kriminelle handlinger. Så langt, alt vel.

Temaet er viktig. Veldig viktig. Men – det er ikke mange nyanser å hente i denne teksten. Et viktig budskap drukner i utvalgt forskning som understrek­er hennes poeng, igjen og igjen og igjen.

Problemet er at det dessverre blir unyansert om en svaert kompleks og vanskelig problemati­kk. Setninger som «Alle muslimske jenter skal oppdras til å vaere lydige og dydige». Skal de det? Hvem sier det? Har hun virkelig snakket med «alle» muslimer? Finnes det virkelig ingen gråsoner, ingen kontraster, finnes det ikke motstemmer her?

For det er nettopp motstemmer som mangler i denne boken. I stedet for å ha norske eksperter som moralisere­r over muslimske kvinner som framstår kun som ofre, så lurer jeg på hvor muslimene selv er. Hva synes imamer om dette? Hva synes velintegre­rte muslimer i Norge om det? Kjenner de seg igjen? Og hva vil de skal gjøres med problemet?

Ikke før på tampen av boken ramser Fuglehaug opp problemet med stereotypi­er når man omtaler muslimske kvinner, at de dekker seg til under burka, er undertrykt­e, sladrer, føder mange barn. Så sier hun at muslimske kvinner selvfølgel­ig er like ulike som kristne kvinner, jødiske kvinner og ateistiske kvinner. Hvorfor kommer ikke dette før på side 182?

Før dette har hun bygd opp under de samme stereotypi­ene. Slik boka er løst nå, er det for lettvint skrevet om et svaert viktig tema.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway