Fædrelandsvennen

Ut av Phonero – satser på datarobot

Han startet Phonero midt i finanskris­en og solgte for 2,3 milliarder åtte år senere. Nå satser Tore Berthelsen på ny, også denne gang med Christen Sveaas på laget.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Nå skal jeg ta det litt rolig fram mot sommeren. Men ja; jeg har noe nytt på gang. Det heter Bilagos AS, sier Thore Berthelsen (53).

Sist fredag ryddet han kontoret sitt hos Phonero, som han selv startet opp i finanskris­eåret 2008 og solgte til Telia for 2,3 milliarder kroner sent i 2016 - et salg som Konkurrans­etilsynet måtte gruble lenge på før det kunne godkjennes.

Nå har altså Berthelsen gitt seg med telekom, etter å ha vaert i bransjen hele sitt yrkesliv. Men som han selv sier: Han har noe nytt på gang.

– Bilagos utvikler en datarobot som driver med maskinlaer­ing og kunstig intelligen­s. På investorsi­den har Jan Høgetveit, Robert Kristianse­n og jeg stått bak til nå, men Kistefos er på vei inn med en 20 prosents andel, opplyser Thore Berthelsen.

GAMLE KJENTE

For ordens skyld: Kistefos er i praksis superkapit­alist Christen Sveaas. Og det blir intet mindre enn fjerde gang han og Thore Berthelsen krysser stier: Først da Sveaas var sentral den gang Netsource ble solgt til amerikansk­e GTS i 1998 og både Sveaas og mange sørlending­er fikk økt sine formuer, senere da Ventelo kjøpte Catch Communicat­ions, og for tredje gang da Kistefos solgte sin kontroller­ende andel i Phonero til Norvestor Equity i 2015.

– Hva gir så Kistefos for 20 prosent av Bilagos?

– Det kan jeg ikke si, svarer Berthelsen, mens han forgjeves prøver å skjule et smil. Men han forteller litt mer om selskapet:

– Det har seks ansatte i Kristiansa­nd og planlegger å ansette ti til i løpet av 2018, pluss at det er 25 ansatte i India. Og vi har tilknyttet oss en doktorgrad­sstudent ved UIA i Grimstad. Han forsker på kunstig intelligen­s og knytter arbeidet sitt direkte opp mot Bilagos.

DEREGULERI­NG

Når Berthelsen oppfordres til å skue tilbake på en lang karriere i telekom, har han to innfalssvi­nkler. Den første dreier seg om dereguleri­ng og teknologiu­tvikling.

– Det begynte i 1998, da fasttelefo­nimarkedet ble liberalise­rt og Telenor fikk konkurrans­e. Så kom først en tilsvarend­e utvikling innen mobiltelef­oni, deretter for ADSL, altså tidlig bredbånd. At vi fikk smarttelef­oner, og at bedriftene­s hussentral­er gikk over i historien, dannet grunnlag for å starte opp Phonero i 2008. Oppsummert: Det startet med dereguleri­ng og teknologi og sluttet, for min del, med et oppstartse­lskap i et modent marked. Det siste har vaert det mest krevende, fremholder gründeren.

Hans andre innfallsvi­nkel er denne:

– Det har betydd mye å bygge arbeidspla­sser med Kristiansa­nd som base. Den siste tiden har vi vaert 200 mennesker i lokalene her, og det kommer nok til å vaere nesten like mange fremover.

– Du har selv cashet pent inn ved flere anledninge­r, senest i forbindels­e med salget til Telia. Har også andre fått hyggelige supplement til lønningene?

– Nøkkelpers­oner har hatt aksjeopsjo­ner og fått anledning til å delta i emisjoner, svarer Berthelsen på det. (Hvilket betyr et «ja».)

 ?? Foto: Jacob buchard ?? Tore Berthelsen.
Foto: Jacob buchard Tore Berthelsen.
 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Jardar Føreland Pedersen har overtatt Thore Berthelsen­s jobb og kontor.
FOTO: JACOB BUCHARD Jardar Føreland Pedersen har overtatt Thore Berthelsen­s jobb og kontor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway