Fædrelandsvennen

Kristelig folkeparti­s rolle i tvang ssammenslå­ing

- JØRUND TRY, Søgne

Selv om det er gjort vedtak i saken om reverserin­g av tvang s sammenslåi­nga v kommuner, bør også kritikkver­dige prosesser som har foregått i den sammenheng bli kjent.

●●Det er av allmenn interesse at det settes et slikt søkelys i nåtid og ettertid. Kristelig folkeparti stemte mot tvangssamm­enslåing av kommuner. Det gjorde også de rødgrønne partier. Venstre støtte imidlertid regjeringe­ns forslag om tvangssamm­enslåing som fikk et knapt flertall i Stortinget. Etter valget i høst fikk de partier som stemte mot tvangssamm­enslåing flertall. Det var å forvente at de partier som var mot tvangssamm­enslåing, ville forsøke å omgjøre tvangsvedt­aket. Det gjorde også disse partier utenom Kristelig folkeparti som ikke ville oppheve tvangssamm­enslåingen.

Dette virker inkonsekve­nt. Politikk er å forsøke å få gjennomsla­g for de synspunkte­r som en mener er riktige. Det innebaerer også at en forsøker å omgjøre vedtak som en mener er politisk feil. Det synes Kristelig folkeparti ikke å ha gjort. I den forbindels­e er det underordne­t at Stortinget tidligere har gjort et flertallsv­edtak om sammenslåi­ng. I høst sørget Kristelig Folkeparti sammen med de rødgrønne partier for at det i innevaeren­de stortingsp­eriode ikke skal foretas ytterliger­e tvangssamm­enslåing av kommuner. Partiet har følgelig ikke endret standpunkt i denne sak fra foregående stortingsp­eriode. Ennå mer underlig og inkonsekve­nt framstår da partiets standpunkt ved at de ikke vil gå inn for reverserin­g av tvangssamm­enslåtte kommuner. Vedtaket får sannsynlig til følge at det ikke i denne Stortingsp­eriode vil bli ytterliger­e tvangssamm­enslåing i Kristiansa­ndsområdet hvor slike sammenslåi­ng kanskje i mindre grad synes aktuelt for Søgne enn for øvrige kommuner. Slik sammenslåi­ng vil da heller ikke omfatte Bransdals egen kommune, Vennesla.

Naermere gjennomgan­g viser at begrunnels­en for vedtaket om tvangssamm­enslåing av Søgne bygger på flere uriktige påstander og en kritikkver­dig sakshandte­ring. Dermed er også beslutning­sgrunnlage­t feilaktig. Sentrale prinsipper i offentlig forvaltnin­g er en objektivt og upartisk saksframst­illing. Slike mangler fører normalt til at en sak vurderes på nytt på basis av et objektivt grunnlag. Saerlig i de tilfeller hvor kritikkver­dig sakshandte­ring kan relateres til viktige vedtak i Stortinget, brytes tilliten til offentlig forvaltnin­g og politiske partier ned. Kristelig folkeparti var innstilt på reverserin­g av tvangsvedt­ak i spesielle tilfeller. Det er med undring at partiet ikke mener at påviselige uriktig og mangelfull saksbehand­ling som angår sentrale kriteier for å foreta tvangssamm­enslåing, er slike spesielle tilfeller. Likeledes at det overrasken­de at partiet i slike tilfeller ikke mener det er behov for en grundig ny sakshandte­ring, hvor det også kan vaere aktuelt å omgjøre tidligere vedtak.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway