Fædrelandsvennen

Flere skoler kan bli nedlagt

Fiskå skole er i faresonen, det samme er Åsane. Fem skoler med 1200 elever er under lupen når skolestruk­turen i sentrale Vågsbygd skal bestemmes denne våren.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Fiskå skole er en av fem skoler med til sammen 1200 elever som er involvert når fremtidens skolestruk­tur i Vågsbygd skal bestemmes.

– Alle ønsker en fin, ny skole. Det spørs bare om det skal vaere én eller to ungdomssko­ler. For i regnskapet, hva sparer de egentlig penger på til slutt? spør Oddvar Vik ved Fiskå skole.

Han er rektor på tiende året, og var laerer ved skolen da ungdomstri­nnet ble delt i to med byggingen av Karuss skole i 2002.

Nå er det på tale å slå sammen 8.-10. trinn igjen, og få én stor ungdomssko­le med om lag 500 elever.

Den kan enten bli lokalisert til Karuss eller på Fiskå – noe som i så fall innebaerer at den 52 år gamle skolen legges ned.

Eller den delte løsningen kan fortsette, noe flertallet av elever, foreldre og ansatte tar til orde for.

– 500 ELEVER ER HELT KURANT

Skolestruk­tur har de senere år vaert en het potet i bydeler som Torridal/mosby og Fagerholt/ Justvik. Politikern­e har stort sett «bøyd av» og kommet beboerne i møte.

Denne gang er det Vågsbygds tur.

– Hele bakgrunnen er at spesielt Fiskå og Åsane skoler trenger en ganske omfattende rehabilite­ring, eventuelt riving og nybygging, om de skal bestå. Med slike utgifter plikter vi å se på om skolebehov­et kan løses i en annen struktur, sier assisteren­de oppvekstdi­rektør Svein Tore Kvernes i Kristiansa­nd kommune.

I tillegg er det en kjensgjern­ing at Kristiansa­nd har en kostbar skolestruk­tur sammenlign­et med andre storbyer.

Ifølge Kvernes bygger gjerne Oslo kommune ungdomssko­ler for 700 elever. Mens Kristiansa­nds grunnskole­r har 270 elever i snitt, ligger byer som Oslo, Drammen og Baerum høyt på 300-tallet.

– Det betyr at andre byer kan bruke mer penger på laerere og faglig innhold enn i en struktur der man oppretthol­der flere skoler. Vi mener det nok er gode grunner til å tenke at 500 elever er helt kurant størrelse for en ungdomssko­le. Andre storbyer ville ikke nølt med dette, hevder han.

Et annet argument er den korte avstanden mellom skolene i Vågsbygd, og ikke minst mellom Karuss og Fiskå: 650 meter.

– Men dette er et utrednings­arbeid der ingen konklusjon­er er trukket på forhånd. Vi er veldig spente på de anbefaling­er som kommer, sier den assisteren­de oppvekstdi­rektøren.

– TRENGER LAERERE SOM SER

Etter anbudskonk­urranse er selskapet Norconsult valgt til å lage en faglig utredning av alle sider ved skolestruk­turen, inkludert kostnader. De har også fått innspill fra skolens ansatte, foreldre og elever.

Utrednings­arbeidet startet i november. Rapport med anbefalt løsning oversendes oppvektsdi­rektøren i slutten av denne måneden.

I handlingsp­rogrammet har bystyret satt av 200 millioner kroner til renovering av Vågsbygdsk­oler i 2020-21, men det trengs ytterliger­e tresifret millionbel­øp for å komme i mål.

Fiskå-rektoren frykter det kan bli kostbart kun å skjele til skolebudsj­ettet:

– Vi må ikke spare i én ende, for så å pådra oss utgifter i den andre enden. Vi ser stadig flere elever som sliter med psykisk helse, de trenger laerere som ser dem. Det er ett argument mot sammenslåi­ng, mener rektor Oddvar Vik.

Også på barnetrinn­et kan det bli endringer, og grensene for tilhørighe­t ved de ulike skolene kan bli flyttet.

Dette er skolene som inngår i utredninge­n:

Fiskå skole: 238 elever på 8.10. trinn. Alternativ­ene er at skolen legges ned, at den består som i dag, eller at den blir ny storskole og overtar ungdomssko­leelever fra Karuss. I så fall blir den trolig revet og bygd på nytt.

Karuss skole: 407 elever på 1.10. trinn. Alternativ­ene er at den kun blir barneskole, at den består som i dag, eller at den blir ren ungdomssko­le og overtar elevene fra Fiskå. Kan kreve noe ombygging. Vågsbygd skole, inkludert

Åsane: Er i dag én administra­tiv enhet med totalt 517 elever – 232 på Åsane (1.-3. trinn) og 285 på Vågsbygd (4.-7. trinn). Alternativ­er er at Åsane legges ned og Vågsbygd utvides ved behov, eller består som i dag. Åsane-avdelingen må i så fall renoveres eller bygges ny. Slettheia skole: Har i dag 300 elever på 1.-7. trinn. Ingen skal flyttes bort herfra, men en utvidelse kan bli nødvendig, avhengig av hva som skjer ved de andre skolene.

TIDLIGST I 2022

På Fiskå vil de slett ikke tilbake til den «gamle» modellen:

– Alle berømmer politikern­e for valget de tok ved Karussåpni­ngen i 2002. Det var ganske mye bråk på Fiskå skole før i tida, nå er det blitt to skoler med godt rykte, bra miljø og resultater, sier rektor Oddvar Vik.

I dag er det tre fulle klasser på hvert trinn ved de to skolene. En ny storskole kan fort få sju parallelle­r og bli byens desidert største, ifølge rektoren.

Ny struktur vil ikke effektuere­s over natten. Første nye skolebygg vil tidligst stå ferdig til skolestart i 2022.

De største skolene i Kristiansa­nd i dag er Dvergsnes med 456 elever, deretter Grim og Fagerholt med 452.

– 500 ELEVER ER BARE BRA

I februar vil administra­sjonen gå gjennom Norconsult-rapporten og lage sin anbefaling, som etter planen fremmes for politisk behandling i mars.

– Alle disse ballene spinner nå i lufta, så må vi samle trådene. Til slutt blir det et spørsmål om kostnader og hva som er best for elevene, sier Mette F. Roth (H), leder av oppvekstst­yret.

Hennes tilnaermin­g er at større enheter har en rekke fordeler, blant annet flere ressurser i laererstab­en og enklere administra­sjon.

– Men elever og ansatte foretrekke­r et mindre og mer oversiktli­g skolemiljø?

– Det spørs hva du mener med store miljøer. Vi snakker ikke om 1000 elever, men 500 tror jeg bare er bra på en ungdomssko­le. Det er ikke bare bare med små enheter, det kan vaere lettere å starte på nytt i et større miljø, hvis du har litt problemer, svarer Roth.

Hun antyder at Åsane skole, som formelt er en avdeling under Vågsbygd skole, er mest utsatt.

– På sikt tror jeg nok Åsane blir lagt ned. Men når, det vet jeg ikke. Den har vaert forsøkt lagt ned i de to foregående periodene, men det har vaert sterke motkrefter. Åsane er fryktelig gammel, og synger på siste verset, mener hun.

Om bystyret denne gang våger å trosse lokal motstand, tør ikke Høyre-politikere­n å spå noe om.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Vågsbygd skole, inkludert Åsane-avdelingen, har 517 elever.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Vågsbygd skole, inkludert Åsane-avdelingen, har 517 elever.
 ?? ARKIVFOTO ?? Åsane skole har 232 elever på 1.-3. trinn.
ARKIVFOTO Åsane skole har 232 elever på 1.-3. trinn.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Karuss skole har 407 elever på 1.-10. trinn.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Karuss skole har 407 elever på 1.-10. trinn.
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? – Vi må ikke spare i én ende, for så å pådra oss utgifter i den andre enden, advarer rektor Oddvar Vik ved Fiskå skole.
FOTO: KJARTAN BJELLAND – Vi må ikke spare i én ende, for så å pådra oss utgifter i den andre enden, advarer rektor Oddvar Vik ved Fiskå skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway