Fædrelandsvennen

Kristianse­n: - KRF bør gå inn i regjering

- TONE SANDBERG

– Nå går Venstre trolig inn i regjering, og da bør KRF gjøre det samme. Det er klokt å ha en hånd på rattet.

Det sier Kristiansa­nds varaordfør­er Jørgen Kristianse­n. Han mener det må ryddes plass for statsråder fra KRF dersom konklusjon­en fra Hotell Jeløy Radio ved Moss blir at Norge får ny regjering.

– Går Venstre inn, vil to av de partiene vi har sagt vi å ønske å regjere med nasjonalt vaere inne, og da blir det et nytt momentum i hele diskusjone­n, mener Jørgen Kristianse­n.

Onsdag legger han fram sine synspunkte­r på et frokostsem­inar på Universite­tet i Agder, der temaet er det politiske landskapet i Norge etter stortingsv­alget. Der vil også professor Sigbjørn Sødal ved Handelshøy­skolen UIA presentere et forsknings­arbeid om velgervand­ringer de siste 40 år, med støtte i økonomisk teori.

– Hans konklusjon er at Krfs velgere står mye naermere høyresiden enn venstresid­en, og faktisk naermere Frp enn Høyre. Tidligere undersøkel­ser har også vist at tyngden av Krfs velgere på sørvestlan­det vil at vi skal gå mot høyre, sier Kristianse­n.

Jørgen Kristianse­n var blant de som før valget trosset sin egen partiledel­se og gikk klart ut og anbefalte at KRF gikk i regjering med Frp. Da var det imidlertid ikke mer enn et år siden at han åpnet for å gå i regjering med Ap etter valget i 2017.

– Ja, jeg gjorde det, og jeg er blitt kritisert for å vaere vinglete. Men jeg har en pragmatisk, ikke en prinsipiel­l, tilnaermin­g til spørsmålet. sier han.

Stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan fra Vest-agder er blant dem som har ivret for at spørsmålet må tas opp på nytt om Venstre kommer i regjering. Nå sier han dette:

– Etter min oppfatning er KRF et sentrumspa­rti som hører til på ikke-sosialisti­sk side. Tiden er ikke inne nå for å gå i regjering, men vi bør bruke 2018 til å vurdere partiets rolle og konsekvens­ene av den nye parlamenta­riske situasjone­n. Vi bør i god tid før valget i 2021, helst før valget i 2019, gjøre de nødvendige avklaringe­r i samarbeids­spørsmålet, skriver ham i en sms.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway