Fædrelandsvennen

Listhaug vil ha på plass returavtal­er

- NTB

Innvandrin­gsminister Sylvi Listhaug (Frp) tar en ukes pause fra norsk politikk for å ta flyktnings­ituasjonen i Øst-afrika i øyesyn. Målet er flere returer.

Tirsdag morgen ankom Listhaug og hennes følge Sudan, det første stoppet på reisen der samtaler med landets regjering sto på planen.

I tillegg skal innvandrin­gsminister­en besøke Etiopia og Kenya, opplyser en av hennes rådgivere til NTB.

I alle tre landene står møter med myndighete­ne på planen. I tillegg skal Listhaug etter eget ønske se naermere på flyktninge­rs situasjon og levekår. Turen skal vare fram til søndag.

– Vi skal reise for å se på flyktnings­ituasjonen i Afrika. Slik det er nå, dreier store deler av flyktning- og asyldebatt­en seg om andre områder og man hører knapt om noe av det som skjer med dem jeg vil kalle «de glemte flyktninge­ne», sier Listhaug.

RETURAVTAL­ER

– Vi skal møte myndighete­r og internasjo­nale organisasj­oner som har god kunnskap om flyktnings­trømmen i Afrika. Det er et kontinent som ser ut til å vaere helt glemt i Norge og resten av verden, sier Listhaug.

En viktig hensikt med turen er imidlertid å få på plass returavtal­er med de tre landene.

– Returpolit­ikken er høyt prioritert i Norge, så det vil bli naturlig for oss å sørge for at mennesker som ikke har krav på opphold her, kan sendes tilbake til landene de kommer fra, uttalte Listhaug i forkant av turen.

Menneskere­ttsorganis­asjonen Amnesty advarer på sin side sterkt mot å inngå avtaler med sudanske myndighete­r og landets president, som er ettersøkt for folkemord.

– Det er nedslående å se hvor langt Norge og Europa er villige til å strekke seg for å hindre at mennesker på flukt kommer til vår del av verden, sier Beate Ekeløve-slydal, politisk rådgiver i Amnesty Internasjo­nal Norge til NRK.

Den internasjo­nale straffedom­stolen i Haag anklager Sudans president Omar al-bashir for å stå bak blant annet drap, tortur, voldtekter og for å ha drevet hele folkegrupp­er på flukt i Darfur vest i Sudan.

– Det er et stort paradoks at man er villig til å samarbeide med et slikt regime, sier Ekeløve-slydal.

BYTTE MED BISTAND

I fjor opplyste Listhaug at regjeringe­n jobber for å få på plass returavtal­er med flere land. Listhaug skal vaere villig til å gi bistand i retur for å få på plass slike avtaler, skriver Bergens Tidende.

Norge er blant få land som har returavtal­e med Etiopia, men fram til 2016 nektet landet å ta imot noen som ikke reiste frivillig. Tidligere statssekre­taer Jøran Kallmyr (Frp) besøkte da landet og fikk løfter om at prosessen skulle settes i gang.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Innvandrin­gs- og integrerin­gsminister Sylvi Listhaug.
FOTO: NTB SCANPIX Innvandrin­gs- og integrerin­gsminister Sylvi Listhaug.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway