Fædrelandsvennen

Dette går skattepeng­ene til

Kirke, skole, bro, og kultur- og idrettsanl­egg – slik brukes skattepeng­ene våre.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

Den siste uka har debattens bølger skyllet høyt ved Silokaia. Sørlandets kunstmuseu­ms ombygging av den gamle siloen til kunstmuseu­m er beregnet å koste 530 millioner kroner.

Rundt halvparten av pengene planlegger SKMU å låne, 100 millioner er søkt fra Cultiva mens Kristiansa­nd kommune i 2016 bevilget 50 millioner kroner.

Mange reagerer nå på at bykassa skal dekke et slikt formål. Forretning­smann Einar Øgrey Brandsdal har fått mange med seg i påstanden om at det er «skandaløst» å bruke en slik sum for å plassere kunst i det han kaller «byens styggeste bygg». I kommentarf­elter og leserbrev settes pengebruke­n opp mot mange andre formål som regnes som viktigere.

Faedreland­svennen tok kontakt med økonomidir­ektør

Terje Fjellvang i Kristiansa­nd kommune for å finne ut hvordan bykassas bidrag til siloen kan sammenlign­es med det skattebeta­lerne gir til andre store prosjekter.

KUNSTSILOE­N

50 millioner kroner til bygging bevilget i 2020. Beløpet ventes å øke:

– Det blir mer når vi øker kunstmusee­ts driftstils­kudd fra rundt 3,2 millioner kroner i 2017 til 5,8 millioner neste år, sier Fjellvang.

SKOLE

966 millioner kroner. I innevaeren­de langtidspl­an fra 2018 til 2021 er denne summen satt av til skolebyggi­ng. Disse pengene går blant annet til bygging på Justvik, Kringsjå og Mosby skoler.

KILDEN

452,2 millioner kroner. (Av en byggesum på 1,7 milliarder kroner).

– Dette var kommunens bidrag til byggingen. Kommunen gir i år 28,3 millioner kroner i året til drift av Agder teater, Opera sør og KSO pluss 8 millioner kroner til kulturhusd­riften, sier Fjellvang.

AQUARAMA

524,5 millioner kroner.

– Dette er summen kommunen brukte til riving, bygging, arbeider med idrettshal­l, badeanlegg og svømmehall. Men det blir utfordrend­e å sammenlign­e dette med andre investerin­ger fordi vi har inntektsst­rømmer begge veier mellom Aquarama og kommunen. Vi betaler dem om lag 21 millioner kroner for å drifte anlegget, mens de betaler oss rundt 25 millioner for å leie badeanlegg­et. I tillegg betaler fylkeskomm­unen tre millioner kroner for å bruke idrettshal­len. Det er også tippemidle­r involvert. Eierne bak Aquarama har garantert for deler av driftsunde­rskuddet de første ti årene. Hvis driftssels­kapet over tid ikke leverer positive resultater kan det ramme bykassen. Hittil har begge parter holdt avtalen, sier Fjellvang.

IDDA ARENA

101,8 millioner kroner. Idrettshal­l og ishall åpnet i 2011.

RETURKRAFT På DALANE

Ingen kroner.

– Vi har garantert for 66 prosent av lånet på 1,4 milliarder kroner, men dette anlegget koster ikke skattebeta­lerne noe mer enn det som går til avfallsavg­ift.

FLEKKERØY KIRKE

71 millioner kroner fra bykassa av totalt 93 millioner kroner. Skal stå ferdig i 2019.

SØR ARENA

13,7 millioner kroner i tap. – Det finnes en forestilli­ng i befolkning­en om at kommunen har puttet utrolig mye penger i Sør Arena, men det stemmer ikke, sier Fjellvang.

Da arenaen ble bygget betalte Start Stadion AS 17 millioner kroner i bidrag til klargjørin­g av tomta, mens kommunen stilte med tomt til en anslått verdi på 20 millioner kroner. Differanse­n på 3 millioner kroner skaffet kommunen rettighete­r i anlegget.

I 2014 måtte kommunen kjøpe Sør Arena gjennom Sørlandsha­llen Eiendom AS. Fordi lånet på eiendommen var høyere enn kjøpesumme­n tapte kommunen 13,7 millioner kroner på dette.

– Men den avskriving­en er det eneste tapet kommunen har hatt på Sør Arena. Start har helt siden 2007 dekket alt av driftsutgi­fter selv, sier Fjellvang.

PLANLAGT NY BRO OVER OTRA VED KJØITA

50 millioner kroner.

KULTURSKOL­EN

52 millioner kroner i perioden 2018-2021. Samlet sett er byggingen anslått å koste 162 millioner kroner. Skal bygges ved Kunstsiloe­n.

GIMLEHALLE­N

50 millioner kroner til renovering.

SAMSEN

33,6 millioner kroner til renovering.

 ??  ??
 ?? FOTO: MESTRES WÅGE ARQUITECTE­S OG MX_ ?? Finansieri­ngen av Kunstsiloe­n er ennå ikke på plass.
FOTO: MESTRES WÅGE ARQUITECTE­S OG MX_ Finansieri­ngen av Kunstsiloe­n er ennå ikke på plass.
 ?? FOTO: HILLE MELBYE ARKITEKTER AS ?? Slik blir Flekkerøy kirke når kommunen har brukt 71 millioner kroner på den.
FOTO: HILLE MELBYE ARKITEKTER AS Slik blir Flekkerøy kirke når kommunen har brukt 71 millioner kroner på den.
 ?? FOTO: TORSTEIN ØEN ?? Idda Arena kostet kommunen 101 millioner kroner.
FOTO: TORSTEIN ØEN Idda Arena kostet kommunen 101 millioner kroner.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway