Fædrelandsvennen

Ved Odvar Nordlis bortgang

Odvar Nordlis bortgang er også en påminnelse om hva sosialdemo­kratiet en gang var i vårt land.

-

Det ligger en liten skjebnens ironi i at Odvar Nordli går bort i det Arbeiderpa­rtiet er inne i en av sine verste kriser noensinne. For er det noen, i epoken etter Einar Gerhardsen og Trygve Bratteli, som represente­rer norsk sosialdemo­krati på sitt aller mest solide, så er det revisoren fra Stange. Jonas Gahr Støre er på et vis et produkt av det velferdssa­mfunnet som ikke minst Arbeiderpa­rtiet selv har bidratt til å bygge i Norge. Prisen Støre betaler som politisk leder, ligger i utbredt skepsis mot hans sosiale bakgrunn. Det var aldri noen problemsti­lling for den folkelige Odvar Nordli, med sin alltid intakte hedmarksdi­alekt. Selv ikke etterfølge­ren som statsminis­ter i 1981, doktor Gro Harlem Brundtland fra Bygdøy, trengte å slite med slikt. Hun kom fra en Ap-familie, hadde folkelig appell og var kvinnepion­er i toppen av norsk politikk.

Det er god grunn til å hedre Odvar Nordlis minne. Han var stortingsr­epresentan­t fra 1961 til 1985 og statsminis­ter fra 1976 til 1981. Det var en periode da fattigdomm­en og trangboddh­eten etter krigen var over for godt, de første oljeinntek­tene kunne sluses inn i økonomien og fremtidsre­ttede reformer iverksette­s. Arbeidsmil­jøloven er bare ett eksempel. Ja, vi snakker egentlig om Arbeiderpa­rtiets moder- ne storhetsti­d - en tid som ferske meningsmål­inger klart indikerer er over. For at Ap bare så vidt ligger over 20 prosents oppslutnin­g, skyldes ikke Giske-affaeren alene. Sosialdemo­kratiske partier svekkes over hele Europa, også i Norge. Så får tiden vise om de kan komme tilbake.

Mange snakker pent om Odvar Nordli i dag, også fra andre politiske leire enn sosialdemo­kratiet. Man minnes den gode debattante­n, internasjo­nalisten og ikke minst det solide, velmenende mennesket med sin dype rettferdig­hetssans. Det er fortjent, og det viser samtidig hvor beskjedne konfliktli­njene er i norsk politikk og samfunnsli­v. Vi skal ikke langt ut i verden for å finne atskillig skarpere fronter.

At det er blitt slik, har også Odvar Nordli bidratt til.

Man minnes den gode debattante­n, internasjo­nalisten og ikke minst det solide, velmenende mennesket med sin dype rettferdig­hetssans.

 ??  ?? Odvar Nordli ble 90 år gammel. Han døde tirsdag.
Odvar Nordli ble 90 år gammel. Han døde tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway