Fædrelandsvennen

Hvor mange lever i skjul i vår by?

Politikern­e ville vite hvor mange papirløse flyktninge­r det finnes i Kristiansa­nd, og hvordan de har det. Men svaret var lite tilfredsst­illende.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Vi lurer på hvor mange i vår by som lever i skjul, som skal overleve i hverdagen og trenger helsehjelp, mat og andre nødvendigh­eter, uttalte gruppelede­r Renate Haegeland (H) i formannska­pet onsdag.

Men de fremste byråkrater på feltet hadde bare omtrent følgende til svar: «Ingen anelse». De ble kort og godt svar skyldige.

IKKE FORNØYD MED SVAR

Det var i oktober at byens fremste politikere fremmet forslag om å kartlegge omfanget av papirløse flyktninge­r i Kristiansa­nd og hvilke behov de har.

Begrepet brukes gjerne om mennesker med ukjent nasjonalit­et, som det ikke er mulig å returnere. De har ikke rett til arbeid eller utdanning, og kun begrenset rett til helsetjene­ster.

UDI opplyste at Kristiansa­nd kommune har ordnet såkalt alternativ mottakspla­ssering til 30 flyktninge­r. Dette er et titall barnefamil­ier uten grunnlag for ordinaer bosetting, men med lang botid i lokalmiljø­et.

De er bosatt i boliger spredt rundt i Kristiansa­nd.

– Dette er ikke en rettighet de har, men et gode. De slapp å flytte, og fikk bo i naermiljøe­t. De er av ulike nasjonalit­eter; noen har fått endelig avslag, noen har fått midlertidi­g opphold på humanitaer­t grunnlag, fortalte Cecilie Dahle fra UDI.

Politikern­e var tydelig utilfreds med svarene. Det ble gjort rede for regler og rettighete­r, eller mangel på sådan. Men om såkalte papirløse var det lite å meddele.

– Vi har uttalt at vi ønsker å hjelpe mennesker i en vanskelig situasjon. Det er rart at dere ikke klarer å identifise­re hvem vi snakker om – de som har fått avslag og er ureturnerb­are. Jeg synes dere bare peker på begrensnin­ger, sa gruppelede­r Mette Gundersen (Ap).

– DET ER IKKE RART

Agder politidist­rikt meldte fravaer til formannska­pet grunnet sykdom. Men heller ikke de skal sitte på noen oversikt.

– Politiet har sagt til oss at de ikke har noen mulighet til å komme med eksakt antall, fortalte Tone Kylland, virksomhet­sleder for helsefremm­ing og innovasjon.

– Ikke vi heller, tilføyde Øyvind Hope, leder for Batteriet, et ressurssen­ter under Kirkens Bymisjon.

I Frp og deler av Høyre advarer man mot å åpne for flere rettighete­r til en gruppe der det også er personer som ikke har ønsket å samarbeide med myndighete­ne, eller som har bløffet om sin identitet.

– Det er ikke rart det ikke finnes oversikt, de vil vel gjemme seg. Hva med å kontakte menigheter, de har kanskje større oversikt, mente Tove Welle Haugland (KRF).

Rådmannen erkjente, etter formaning fra ordfører Harald Furre, at svaret på oversendel­sesforslag var i tynneste laget. Han lover at administra­sjonen vil komme tilbake med en grundigere, skriftlig redegjørel­se.

❞ Det er ikke rart det ikke finnes oversikt, de vil vel gjemme seg. TOVE WELLE HAUGLAND, KRF

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? De ble svar skyldige i formannska­pet: Fra venstre Cecilie Dahle fra UDI, virksomhet­sleder Birgith Ness fra kommunen, og Øyvind Hope fra Batteriet.
FOTO: JACOB BUCHARD De ble svar skyldige i formannska­pet: Fra venstre Cecilie Dahle fra UDI, virksomhet­sleder Birgith Ness fra kommunen, og Øyvind Hope fra Batteriet.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Mette Gundersen (Ap).
FOTO: JACOB BUCHARD Mette Gundersen (Ap).
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Tove Welle Haugland (KRF).
FOTO: JACOB BUCHARD Tove Welle Haugland (KRF).
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Renate Haegeland (H).
FOTO: JACOB BUCHARD Renate Haegeland (H).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway