Fædrelandsvennen

Tre druknet i Agder i fjor

- NTB

I alt 94 personer døde i drukningsu­lykker i Norge i 2017, viser tall fra Redningsse­lskapet. Tre av dem var fra Agder.

Det betyr at tre flere druknet i fjor i forhold til 2016 i Norgetotal­t sett. Kjønnsfors­kjellen er slående, og bare fire døde med redningsve­st på. 80 av disse var menn.

Det er nyhetsover­våkingsbyr­ået Retriever som på oppdrag fra Redningsse­lskapet har kartlagt drukningsu­lykkene i Norge. Av 94 døde i drukningsu­lykker i fjor var det bare 12 kvinner. De øvrige var menn eller gutter. Hele 34 menn i aldersgrup­pen over 61 år mistet livet i drukningsu­lykker i fjor. For menn mellom 41 og 60 år døde 19 personer i fjor.

To barn under åtte år er også blant de døde. Forrige gang barn under åtte år druknet her i landet, var i 2012.

Hedmark var det eneste fylket med ingen drukninger i 2017. Møre og Romsdal har høyest antall druknede med 15 personer, mens Telemark med 13 døde kommer som nummer to på lista. Rogaland hadde tredje flest drukninger med 12 omkomne i 2017.

I bare svaert få tilfeller vet Redningsse­lskapet om alkohol har spilt noen rolle i forbindels­e med drukningen. Det er også stor usikkerhet knyttet til i hvilken grad de omkomne har brukt redningsve­st, men i bare fire tilfeller er det sikkert at den døde faktisk brukte slik vest og likevel druknet.

Flest av drukningsu­lykkene skjer enten fra fritidsbåt eller fall fra land eller fra brygge.

– Menn over 60 er som vanlig kraftig overrepres­entert på statistikk­en. 34 av de omkomne er menn i denne aldersgrup­pen. Våre skøytemann­skaper ser også at det er godt voksne menn som slurver mest med sikkerhete­n. Kanskje er det en sammenheng, sier Lars Mosby Enger, pressevakt i Redningsse­lskapet.

De to drukningsu­lykkene i Vest-agder skjedde i februar da en person gikk gjennom isen og i september da en kvinne forsvant, mens én person døde i en dykkerulyk­ke i Austagder i oktober i fjor.

 ?? ARKIVFOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? En kvinne ble meldt savnet fra sitt hjem i Lindesnes kommune i september i fjor. Hun ble lett etter og senere funnet druknet.
ARKIVFOTO: JARLE R. MARTINSEN En kvinne ble meldt savnet fra sitt hjem i Lindesnes kommune i september i fjor. Hun ble lett etter og senere funnet druknet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway