Fædrelandsvennen

Etter 25 års drift kommer kravet om byggesøkna­d

Drøyt 25 år etter at Høvåg Heller og Naturstein startet opp sine naturinngr­ep, krever Lillesand kommune byggesøkna­d. Frykten er stor for at en av Høvågs beste sjøørretbe­kker er forurenset.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

– Dette burde kommunen gjort noe med lenge før. Min største frykt nå er om det renner inn sulfid og tungmetall­er fra anlegget, inn i en av Høvågs beste sjøørretbe­kker, sier leder av Naturvernf­orbundet på Agder, Peder Johan Pedersen.

Det viser seg nemlig at steinprøve­ne som ble tatt i 2009, aldri ble sjekket for sulfid. De prøvene handlet om hardheten i steinen. De siste dagene er det tatt nye prøver, ifølge kommunen.

Nabo Kåre Berglund har anmeldt forholdene til politiet. Han er redd for at det er avrenning i Ørslandbek­ken og derfra ut i Isefjaerfj­orden, som er en terskelfjo­rd. Naturvernf­orbundet vurderer også anmeldelse, men er i øyeblikket vel så opptatt av kommunens rolle som utbyggers rolle.

– Kommunen har fått henvendels­er i årevis. Det er litt skremmende, men ikke uventet. Vi ser flere eksempler på at kommuner ikke reagerer i slike saker, sier Pedersen.

Det var før jul flere på nytt meldte fra til Lillesand kommune om Høvåg Heller og Naturstein, som Knut Homdrom driver på sin eiendom ved Ørsland.

leder av Naturvernf­orbundet på Agder

35 DEKAR FYLT ELLER SPRENGT

Homdrom mener han har drevet stedsbaser­t naering ut fra gårdsdrift­en og ikke har trengt søknad. Det har også vaert flere runder opp gjennom årene – uten at kommunen har krevd søknad, så Homdrom mener, kort oppsummert, han har gjort ting i god tro og etter avtaler. Fylkesmann­en var inne i bildet i 2016 og krevde byggesøkna­d.

På gården var det noe drift i steinbrudd­et på 1930-tallet. I 1990-årene startet Homdrom ut mer omfattende drift.

Homdrom har sagt til kommunen at han nå holder på å avslutte driften. Naboer mener den er større enn noen gang. Til Faedreland­svennen har Homdroms kone opplyst at de ikke vil kommentere saken utover dokumenten­e.

Områdene som er sprengt ut eller fylt igjen er på rundt 35 dekar – og ligger like øst for Krossen i Høvåg.

– Hvorfor er ikke byggesøkna­der krevd før, så man kunne fått en samlet saksbehand­ling av miljøkonse­kvensene?

DEFINISJON­SPØRSMÅL

Saksbehand­ler i byggesaksa­vdelingen i Lillesand, Dalibor Premovic svarer:

– Terrenginn­grep er egentlig ikke søknadplik­tige, men vesentlige terrenginn­grep er. Da er det et uklart definisjon­sspørsmål når vi kommer over i et søknadspli­ktig tilfelle. Vi kunne ha krevd det for to år siden, det kunne vi nok, sier han.

Premovic svarer at kommunen nå i januar har hatt møte med Homdrom og blitt enige om følgende: Han må skaffe seg en konsulent som sender inn byggesøkna­d og lager en plan for hvordan området skal avsluttes.

Kommunen har vaert inne i saken både i 2002, 2013 og 2015 - uten å komme med krav om søknader.

UKJENT FOR ORDFØRER

Ordfører Arne Thomassen (H) svarer dette når om at det i over

25 år har vaert steinbrudd i Søgne - uten at det er byggegodkj­ent:

– Jeg kjenner ikke saken, svarer Thomassen og ber oss kontakte byggesaksa­vdelingen.

Naturvernf­orbundets Peder Johan Pedersen sier han varslet ordføreren før jul med brev og bilder om forholdene ved Høvåg Heller og Naturstein.

– Ordføreren burde kjent saken nå, men dette viser at arbeid og aktivitet trumfer naturvern og at naturvern er politisk uinteressa­nt, sier Pedersen .

Naturvernf­orbundet har tatt kontakt med kontrollut­valget i Lillesand kommune.

– Kontrollut­valget bør gå gjennom hele saken om hvorfor ikke anlegget i Høvåg har vaert underlagt vanlige krav til godkjennel­se for lenge siden, sier Pedersen.

 ?? FOTO: ODD INGE RØNNING ULEBERG ?? Renner det tungmetall­er og sulfider ut i sjøørretbe­kken like ved? Frykten er stor. Etter 25 års drift krever Lillesand kommune at naturinngr­epene i Høvåg søkes om.
FOTO: ODD INGE RØNNING ULEBERG Renner det tungmetall­er og sulfider ut i sjøørretbe­kken like ved? Frykten er stor. Etter 25 års drift krever Lillesand kommune at naturinngr­epene i Høvåg søkes om.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway