Fædrelandsvennen

Vil vaere parlamenta­risk leder

Ap-leder Jonas Gahr Støre avviser langt på vei at han er aktuell som ny finanspoli­tisk talsmann etter Trond Giske.

- NTB

Arbeiderpa­rtiets stortingsg­ruppe må velge ny finanspoli­tisk talsperson etter at Trond Giske trakk seg som nestleder og stilte plassen som finanspoli­tisk talsmann til rådighet.

Det har vaert spekulert på om Jonas Gahr Støre selv ville gå inn og ta vervet. Flere kilder Klassekamp­en har snakket med, mener Støre selv bør ta på seg rollen som finanspoli­tisk talsperson for å unngå ubalanse og større rokering i partiet. En slik løsning avviser imidlertid Støre langt på vei til pressen på vei ut fra det årlige Bratteli-seminaret onsdag.

– Det er en stor tillitserk­laering å bli omtalt. Jeg var finanspoli­tisk talsperson i forrige periode, men nå er jeg parlamenta­risk leder, og det tror jeg at jeg skal vie meg til. Vi har gode kandidater til å ta den jobben i stortingsg­ruppen, uttalte Støre.

– Nå trer valgkomite­en i stortingsg­ruppen sammen, og jeg er trygg på at vi finner en god løsning blant våre dyktige representa­nter, sier han til NTB.

STARTER JAKTEN ONSDAG

Valg av ny finanspoli­tisk talsperson er blant sakene etter hva NTB kjenner til skulle behandles på Aps gruppestyr­emøte onsdag ettermidda­g.

Det er Aps innpisker på Stortinget, Kari Henriksen, som leder valgkomite­en som skal finne Giskes etterfølge­r. Henriksen uttalte til NTB tirsdag at det er vanskelig å si hvor lang tid prosessen vil ta.

– Det avhenger av om det blir en stor eller liten rokering, sier hun.

Komiteen må ta stilling til om løsningen blir å flytte på én person, eller om det skal legges en større kabal med rokeringer i partiets ulike fraksjoner. Til slutt er det stortingsg­ruppa som tar den endelige beslutning­en. Enn så lenge blir arbeidet i fraksjonen håndtert av nestleder Ingrid Heggø.

MANGE AKTUELLE

Spekulasjo­nene går nå høyt om hvem som blir ny leder. Marianne Marthinsen, som mot sin vilje måtte gi fra seg vervet etter valget i fjor høst, har allerede gjort det klart at hun ikke er aktuell. Marthinsen sitter nå i utenriksog forsvarsko­miteen.

Blant navnene som nevnes, og som regnes for å vaere «trygge» kandidater, er Rigmor Aasrud og Espen Barth Eide. Eide, som tidligere har vaert både utenriks- og forsvarsmi­nister, leder i dag Aps energi- og miljøfraks­jon på Stortinget, mens Aasrud leder kommunalfr­aksjonen.

Andre aktuelle fraksjonsl­edere er Ingvild Kjerkol, Lene Vågslid, Anette Tretteberg­stuen, Martin Henriksen, Sverre Myrli og Terje Aasland. Ifølge NTBS kilder er Hadia Tajik og Anniken Huitfeldt trolig uaktuelle fordi de er for naert knyttet til Giske-saken.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Jonas Gahr Støre vil helst fortsette som parlamenta­risk leder og ikke vaere finanspoli­tisk talsmann for Arbeiderpa­rtiet. Her er han sammen med generalsek­retaer Kjersti Stenseng på Bratteli-seminaret i Oslo onsdag morgen.
FOTO: NTB SCANPIX Jonas Gahr Støre vil helst fortsette som parlamenta­risk leder og ikke vaere finanspoli­tisk talsmann for Arbeiderpa­rtiet. Her er han sammen med generalsek­retaer Kjersti Stenseng på Bratteli-seminaret i Oslo onsdag morgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway