Fædrelandsvennen

Offentligg­jorde fortrolig dokument

- NTB

En britisk eks-spion som samlet opplysning­er om Trump-kampanjen og Russland, gikk til FBI med sine funn, viser dokumenter Demokraten­e har offentligg­jort.

Glenn Simpson og hans firma Fusion GPS ble brukt til faktainnsa­mling og analysearb­eid av begge sider under valgkampen i USA i fjor. Den aktuelle rapporten ble bestilt av Fusion, og arbeidet ble utført av den tidligere spionen Christophe­r Steele.

I august ble Simpson utspurt i Senatets justiskomi­té bak lukkede dører. Her forklarte han at Steele gikk til det føderale politiet FBI med sine funn. Han hadde mistanke om at en politisk kandidat kunne vaere utsatt for utpressing.

Steele hadde bare en vag mistanke og skal ikke overfor FBI ha påstått at han hadde avdekket noe håndfast.

PROTESTER

En utskrift av seansen i Senatet ble tirsdag gjort offentlig av den demokratis­ke fraksjonsl­ederen i komiteen, California-senatoren Dianne Feinstein. Dette ble gjort under sterke protester fra komiteens leder, republikan­eren Chuck Grassley fra Iowa.

Grassley mener at publiserin­gen kan svekke utsikten til at andre kilder vil forklare seg for komiteen som holder på med å granske det såkalte Russlandsp­oret, en mulig russisk manipuleri­ng av presidentv­algkampen.

I forrige uke anbefalte Grassley og hans kollega Lindsey Graham at det skulle åpnes kriminalsa­k mot Steele. De mener det er grunn til å tro at Steele løy til føderale myndighete­r om sin kontakt med journalist­er om innholdet i rapporten.

Demokraten­e kritiserte anbefaling­en, som var første gang komiteen har anbefalt at en navngitt person etterforsk­es i Russlandsg­ranskninge­n. Demokraten­e beskylder republikan­erne for å kreve etterforsk­ning av varsleren i stedet for av den kriminelle.

Rapporten som ble lagt fram for FBI, er en sammenstil­ling av notater som Steele gjorde under valgkampen i 2016. Flere inneholder påstander om kontakter mellom Donald Trump og Russland, blant annet at den republikan­ske presidentk­andidaten hadde blitt kompromitt­ert av russiske myndighete­r.

TAR AVSTAND

Trump selv har tatt avstand fra påstandene og sier at rapporten var et politisk bestilling­sverk. Flere komiteer som er under republikan­sk formannska­p, undersøker nå om det er denne rapporten som gjorde at FBI i det hele tatt engasjerte seg i Russland-problemati­kken.

Simpson fra oppdragsfi­rmaet Fusion sier i utspørring­en i Senatet at Steele fikk høre av FBI at myndighete­ne også fikk opplysning­er fra en kilde i Trump-kampanjen. Vedkommend­es identitet er ikke kjent. Denne påstanden henger også litt i luften.

Ifølge Simpson fløy Steele til Roma for å ha sin siste debrifing før selve valget. Denne seansen ble ledet en Fbi-agent stasjonert i Roma. Denne agenten hadde kontaktet Steele og fortalt at FBI var interesser­t i hans notater, da byrået satt på noe av det samme materialet.

I forklaring­en i Senatet sa Simpson at Steele kuttet kontanten med FBI før valget, da byråets innledende undersøkel­ser ikke avdekket noen forbindels­e mellom Trump-kampanjen og Russland.

 ?? FOTO: AP / NTB SCANPIX ?? Glenn Simpson (t.v.) og hans firma Fusion GPS ble brukt til faktainnsa­mling og analysearb­eid av begge sider under valgkampen i USA i fjor. Nå har Demokraten­e offentligg­jort fortrolig dokument.
FOTO: AP / NTB SCANPIX Glenn Simpson (t.v.) og hans firma Fusion GPS ble brukt til faktainnsa­mling og analysearb­eid av begge sider under valgkampen i USA i fjor. Nå har Demokraten­e offentligg­jort fortrolig dokument.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway